Egyéb kategória

Tippek, hogyan vásároljatok zöldségeket úgy, hogy még időt, energiát és pénzt is spóroljatok

Drágultak az élelmiszerek, a zöldség különösen. Ehhez hasonló mondatokat sokszor hallhattunk anno Lenke nénitől is a Szomszédokban, de sajnos hiába telt el 20–30 év, az árnövekedés mit sem változott. A fizetések maradnak, az árak pedig csak nőnek és nőnek. Ez persze kiküszöbölhetetlen, de ha szeretnétek valamicskét spórolni a havi kajabüdzsén, adok pár tippet, amelyeket érdemes megfogadnotok.

vous - 2017.03.12.
Tippek, hogyan vásároljatok zöldségeket úgy, hogy még időt, energiát és pénzt is spóroljatok

Korábban már írtam nektek arról, hogy mi az, amit érdemes felhasználni a konyhában, és mi az, amit még csak meg se vegyetek. Arról is írtam, amikor egy hétig minden porcikámmal azon voltam, hogy a lehető legminimálisabbra csökkentsem a szemetet. A konyhai témakör kimeríthetetlen, így most következzenek az újabb tippjeim.

„Meg kellett küzdenem a bolti eladók szemforgatásával” – Meglepően egyszerű trükkökkel spórolhattok a konyhában és védhetitek a környezetet

„Meg kellett küzdenem a bolti eladók szemforgatásával” – Meglepően egyszerű trükkökkel spórolhattok a konyhában és védhetitek a környezetet

Számomra a modern, igényes nő-, tudatos, nemcsak magára és a külsejére fordít gondot, hanem a közvetlen környezetére, sőt, hogy még ennél is tovább menjek, magára a tágabb értelemben vett környezetre is ugyanannyira ügyel, mint a reggeli sminkjére. Nem mondom, hogy 0–24-ben azon kell gondolkodnunk, hogyan tegyük jobbá, élhetőbbé a bolygónkat, de kis lépéseket azért mindenki beilleszthet a hétköznapjaiba, például hogy szelektíven gyűjtse a szemetet, vagy hogy leszámoljon a túlköltekezéssel. Ezeket pedig a legjobb a konyhában elkezdeni!

Nem mondom, hogy ezek világmegváltó tanácsok, biztos nektek is megvannak már a saját költségcsökkentő praktikáitok, de gondoltam, megosztom veletek az enyémeket, hátha ezek is segíthetek, hogy hónap végén valamivel több pénz maradjon a pénztárcátokban, mint ezelőtt.

Forrás:
Molnár Anikó

Én amellett, hogy heti rendszerességgel járok a piacra, az elmúlt hónapokban még ennél is jobb alternatívát találtam a friss bio zöldségek/gyümölcsök és fűszernövények beszerzésére. Több olyan hely is van ugyanis a városban, ahol hétről hétre rendelhettek magatoknak zöldségesládákat, amit aztán a város különböző csomópontjain illetve elosztópontjain vehettek át, kedvező áron.

Léteznek a ládák közül kis és nagy ládák, biók és nem biók is…

Szerintem ez már önmagában is fantasztikus dolog, de elmondom, még mi olyan szuper bennük:

  • A ládák szezonális zöldséget/gyümölcsöt tartalmaznak – ami persze ilyenkor jóval olcsóbb is.
  • Minden egyes alapanyagnál fel van tüntetve, hogy honnan, milyen gazdálkodásból származik.
  • Biztosak lehettek benne, hogy tiszta, vegyszermentes, sőt, biocuccokhoz is juthattok ezáltal.
  • Ha rendeltek magatoknak ilyen ládákat, sokkal változatosabban és tudatosabban fogtok majd táplálkozni, mivel abból kell főznötök, ami benne van. Így olyan ételeket is kipróbálhattok, amit még soha nem ettetek, vagy amit még egyébként soha nem készítettetek vagy készítenétek.
  • Nem kell értük 3-4 helyre elmenni, elég egyre – egy olyanra, ami a lehető legközelebb esik az otthonotokhoz.
  • Nem kell azon elmélkednetek, hogy már megint miből és miket főzzetek egy héten keresztül.
  • Egy nagy ládából – de még egy kisebből is – simán megmarad ez-az a következő hétre, ha valami mással kombináljátok ezeket az alapanyagokat az egy- vagy kétszemélyes háztartásotokban.
  • Amit esetleg nem használnátok fel, konyhakész állapotban azonnal le is hűthettek, így egy idő után lesz egy kisebb elemózsiás életmentő raktárkészletetek belőle a hónap végére, vagy amikor nincs kedvetek sokat bíbelődni egy étel előkészítésével.
  • Tapasztalataim szerint jóval olcsóbban juthattok így zöldségekhez/gyümölcsökhöz, mint a piacon. (Direkt piacot írok, nem pedig hipermarketet, hiszen ott sokkal minőségibbek az alapanyagok, mint utóbbiban.)

Forrás:
Molnár Anikó

És ha már az áraknál tartunk…

Nekem volt egy kedvenc piacom, amihez sokáig ragaszkodtam, már csak azért is, mert nagyon közel van a lakóhelyemhez. De akik kicsit is árérzékenyek – mint én –, hiába van meg a kedvenc piacuk, van, hogy érdemes lemondaniuk róla, mert fontos, hogy szép és finom legyen az áru, hogy kedvesek legyenek az eladók, és hogy ne kelljen kilométereket cipekednetek, de a legleslegfontosabb mégiscsak az ár.

Megnéztétek egyszer is, hogy valóban olyan olcsó-e a kedvenc piacotok, mint ahogy gondoljátok? Nem?

Akkor itt egy kis segítség, a Piac online oldal, amit innentől érdemes gyakorta figyelnetek. Itt követhetitek, hogy melyik piacon minek mennyi az ára – és ezt folyamatosan aktualizálják is.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Utazás Jordániába
Világ
Utazás Jordániába
vous - 2024.02.13.
Jordánia mesés világ, a legtöbbeknek olyan legendás helyek jutnak róla eszébe mint Petra, Wadi Rum vagy éppen a Holt-tenger.

Otthon

Hogyan maradjon száraz az ágy?
Otthon
Hogyan maradjon száraz az ágy?
vous - 2024.02.13.
A különböző inkontinenciabetegségek a statisztikák szerint a népesség 6-7%-át érintik. A súlyosabb esetekben sajnos a dolog csak kezelhető, illetve szinten tartható, de nem gyógyítható. A vizelettartási képesség romlása által okozott kellemetlenségek elkerülése érdekében fejlesztették ki a különböző vízhatlan lepedőket és matracvédőket.