Egyéb kategória

„Az életben egyetlen dolog számít igazán” – a boldog élet titkát kutató tudósok elárulják, mi

Mindenki a boldogságra törekszik, de csak kevesen érzik magukat valóban boldognak. Könnyebb lenne az élet, ha útmutatást kapnánk hozzá, és pontosan tudnánk, mit érdemes csinálnunk. Tuti recept ugyan nincs hozzá, de szerencsére akad pár dolog, ami mindenkit boldogabbá tesz. Lehet vitatkozni rajta, de az a helyzet, hogy tudományosan igazolt dolgokról beszélek…

vous - 2017.03.06.
„Az életben egyetlen dolog számít igazán” – a boldog élet titkát kutató tudósok elárulják, mi

A teljes recept kicsit olyan, mint a nagymamák sütireceptjei: van benne egy titkos összetevő, amit mindenkinek magának kell hozzáadnia a kötelező elemeken túl. Csak ti tudhatjátok, hogy nektek mi okoz örömet – de azon túl igenis vannak dolgok, amiket megtehettek magatokért. Például ezeket:

Sportoljatok mindennap!

A mozgás nemcsak az egészséges test, de az egészséges lélek kritériuma is. Sokan lebecsülik a hatásosságát, pedig az enyhe és közepes depresszió kezelésében is alkalmazzák.

A mozgás endorfint termel, az endorfint pedig boldogsághormonként szokták emlegetni, úgyhogy, gondolom, összeállt a kép…

Meglepő, de ahhoz, hogy változást generáljon, már naponta 7 perc is elegendő – 7 szabad perce pedig mindenkinek van, ez nem lehet kifogás.

Aludjatok eleget!

Az alvás nem luxus, hanem szükséglet. Azt viszont kevesen tudják, hogy nemcsak a pihenés érdekében elengedhetetlen, hanem a boldogsághoz is. Aki kipihenten ébred, kellemesebb napnak néz elébe – ez nyilvánvaló. De van egy ennél meglepőbb oka is annak, hogy miért is kell kiemelt figyelmet fordítanotok a pihenésre! Ahogy a New York Magazine írja:
a pozitív és a negatív ingereket az agy eltérő területei dolgozzák fel. A pozitívakat az amigdala, a negatív és a semleges ingereket pedig a hippokampusz. (Nyugi, nem lesz bonyolult a dolog!) Az alváshiány erőteljesebb hatással van a pozitív ingereket feldolgozó területre, mint a negatív ingerekért felelős részre. Ennek eredményeként, aki kialvatlan, az kevésbé tudja felidézni a pozitív emlékeit, mint a negatívakat.

Forrás:
depoitphotos, freepik

Töltsetek több időt azokkal, akiket szerettek!

A Harvard Egyetem kutatói 72 éven keresztül kutatták, hogy létezik-e valamilyen egységes formula a boldogságra. A kutatásban 268 olyan férfi vett részt, aki vállalta, hogy az egyetemi éveitől kezdve időskoráig kérdésekkel bombázzák a témában. Amikor a projekt vezetőjét, George Vaillantot megkérdezték róla, mit tanult a 268 résztvevőtől, azt válaszolta:

Az életben egyetlen dolog számít igazán: az emberi kapcsolataink.

Ne hasonlítsátok össze magatokat másokkal!

Ha arra törekszetek, hogy kizárólag a saját dolgaitokra koncentráljatok, nemcsak sikeresebbek lesztek, de boldogabbak is. Aki folyton másokkal hasonlítja össze magát, könnyen talál olyat a környezetében, akihez képest rossz színben tűnik fel. A társas összehasonlítás leggyakoribb helyszíne? A közösségi média. Ha jól akarjátok érezni magatokat a bőrötökben, ne azt nézzétek, ki hogyan fényezi az életét a nyilvánosság előtt, hanem fókuszáljatok a saját életetekre és céljaitokra.

„A közösségi média olyan, mint a pornó!” – ti sejtitek, mi a hasonlóság?

„A közösségi média olyan, mint a pornó!” Ti sejtitek, mi a hasonlóság?

Guillermo del Toro mexikói filmrendező tavaly a Twitteren a pornóhoz hasonlította a közösségi médiát: szerinte ezek az oldalak átvernek minket, és elhitetik velünk, hogy mindenkinek, de tényleg mindenkinek jobb, mint nekünk.

Korábbi cikkünket ide kattintva olvashatjátok el.

Töltsetek több időt a szabadban!

Tudom, ez pont úgy hangzik, mint amit az anyukátok hajtogatott gyerekkorotokban – de ha tudnátok, milyen igaza volt…

A Sussexi Egyetem kutatói ugyanis észrevették, hogy azok, akik több időt töltenek a szabadban, boldogabbak másoknál. Ez különösen igaz azokra, akik rendszeresen elhagyják a várost, és a természetben töltik a szabadidejüket.

Tárgyak helyett inkább élményekre költsetek!

Shawn Achor, aki szintén az életét szentelte annak, hogy a boldogság receptjét keresse, többek között arra jutott, hogy boldogabbak azok, akik tárgyak helyett élményekre költenek. 150 embert kérdezett meg a kiadásaikról és a kedélyállapotukról, és szinte kivétel nélkül azt tapasztalta, hogy akik élményekkel kényeztetik magukat anyagi javak helyett, azok teljesebbnek érzik az életüket.

Egy koncert, egy kirándulás vagy egy wellnesshétvége sokkal jobb hatással van hosszú távon az emberre, mint egy drága telefon, egy divatos cipő vagy egy új autó. 

Ajánlott cikkek