Egyéb kategória

Totális véletlen műve a legfinomabb csokibomba: torta caprese liszt nélkül

A torta caprese – ahogy a neve is mutatja – Capri szigetéről származik, de sok helyen készítik és szeretik szerte Olaszországban. A legenda szerint egy feledékeny szakácsnőnek köszönhetjük ezt a zseniális csokitortát, aki kifelejtette belőle a lisztet.

vous - 2017.03.06.
Totális véletlen műve a legfinomabb csokibomba: torta caprese liszt nélkül

A csupa csoki-mandula torta születése a '20-as évekre tehető, a legenda szerint egy véletlen folytán kimaradt a süteményből a liszt, de mivel valamit muszáj volt felszolgálni, hát így kínálták a vendégeknek.

Akkora lett a sikere, hogy ezután már csak így készítették, és hamarosan elterjedt az egész Campania régióban, Nápolyban és környékén.

Egy másik mese szerint egyenesen Al Capone, a híres-hírhedt maffiavezér rendelte a mandulás csokitortát, a szakácsnő pedig nagy igyekezetében és zavarában felejtette ki a csokitortából a lisztet. A legenda tulajdonképpen mindegy is: a lényeg, hogy megszületett egy csodálatosan puha és illatos, durván csokis sütemény, amit akár gluténérzékenyek is falatozhatnak.

csokitorta_eperrel001

Egy igazi boldogságtorta, amit laktóz- és gluténérzékenyek is bátran habzsolhatnak! 

Csokoládét szinte naponta fogyasztunk kisebb-nagyobb mennyiségben: sokak szerint függőséget okozó legális drog, ami nyilvánvaló túlzás, de az biztos, hogy van köze a függőséghez. Mindez pedig a boldogsághormonnak is nevezett endorfin miatt van, amit nem a csoki tartalmaz, hanem mi termeljük.

A receptet ITT megnézhetitek.

A torta caprese alapja olvasztott csokoládé és darált mandula, kerül bele nem kevés vaj és tojás is, némi cukor – ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni. A csokoládés változat mellett létezik citromos is, ahol fehér csokoládé és sok citromhéj kerül bele, illetve mandula helyett elterjedtek a mogyorós és diós változatok is. 

A cikk itt még nem ér véget! A folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
depositphotos
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.