Egyéb kategória

Hatalmas probléma a Tiszán a jeges árral érkező szemét: ti is tudtok segíteni

Bizonyára a híradásokból már értesültetek arról, hogy a Tiszán meginduló jeges árral sajnos mérhetetlen mennyiségű szemét és törmelék is érkezett, valamint fokozott árvízkészültséget is el kellett rendelni a folyó egyes szakaszain. A kialakult helyzeten akár ti is tudtok segíteni!

vous - 2017.02.15.
Hatalmas probléma a Tiszán a jeges árral érkező szemét: ti is tudtok segíteni

Bár országszerte kevesebb helyen van árvízi készültség, de ismét csaknem 200 kilométeren harmadfok mellett védekeznek. A belvízzel elöntött terület nagysága nőtt – derül ki az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) által az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésből.

Az OMIT legfrissebb jelentése szerint a lehullott csapadék és a hóolvadás hatására sokfelé, elsősorban a Tisza vízrendszerén alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. Ezek a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontják a jeget. A Tisza a Tisza-tó térségéig, illetve a Csongrádtól kezdődő szakaszokon lényegében jégmentes, de a Tisza-tavon, illetve Kisköre és Csongrád között még az állójeges szakaszok a jellemzőek.

Forrás:
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az árvíz ellen a magyarországi folyókon összesen 446 kilométeren védekeznek. Ebből 198 kilométeren:

  • a Felső- és a Közép-Tiszát,
  • a Sajót,
  • a Rima-patakot,
  • a Csincse-patakot,
  • az Eger-patakot,
  • Laskó-patakot

– érintően harmadfokú a készültség. További 248 kilométeren – a Felső- és Közép-Tiszán, a Bodrogon, a Keleti-főcsatornán – elsőfokú készültség van érvényben. A legfrissebb előrejelzések szerint az időjárás továbbra is kedvező lesz az árvízi helyzet szempontjából, jelentős mennyiségű újabb jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten maradjon – írják.

Forrás:
MTI Fotó: Ruzsa István

A Pet Kupa Facebook-oldalán tett közzé egy felhívást, miszerint csatlakoznak a helyi erőkhöz Zsurknál. A szervezet önkéntesei egyébként már napok óta szedik a Tiszából a PET-palacokat, de ahogy a képen is láthatjátok, minden segítségre szükségük van.

Sajnos a szemét mellett további probléma, hogy állatok rekedtek az óriási jégtáblákon.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
Otthon
Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
vous - 2022.11.16.
A felnőtteknél talán csak a gyerkőcök várják jobban az ünnepi időszakot. Ilyenkor tehát nemcsak a nappalit és a konyhát érdemes karácsonyi díszbe öltöztetni, hiszen az ő szobájukban is nyugodtan helyezzünk el dekorációkat. Az advent kezdetétől tehát már bátran tehetsz be nekik színes díszeket, készíthettek közösen az ablakra valami apróságot, így már idejében elkezdődik és tovább is tart az ünnepi hangulat.