Egyéb kategória

Hatalmas probléma a Tiszán a jeges árral érkező szemét: ti is tudtok segíteni

Bizonyára a híradásokból már értesültetek arról, hogy a Tiszán meginduló jeges árral sajnos mérhetetlen mennyiségű szemét és törmelék is érkezett, valamint fokozott árvízkészültséget is el kellett rendelni a folyó egyes szakaszain. A kialakult helyzeten akár ti is tudtok segíteni!

vous - 2017.02.15.
Hatalmas probléma a Tiszán a jeges árral érkező szemét: ti is tudtok segíteni

Bár országszerte kevesebb helyen van árvízi készültség, de ismét csaknem 200 kilométeren harmadfok mellett védekeznek. A belvízzel elöntött terület nagysága nőtt – derül ki az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) által az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésből.

Az OMIT legfrissebb jelentése szerint a lehullott csapadék és a hóolvadás hatására sokfelé, elsősorban a Tisza vízrendszerén alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. Ezek a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontják a jeget. A Tisza a Tisza-tó térségéig, illetve a Csongrádtól kezdődő szakaszokon lényegében jégmentes, de a Tisza-tavon, illetve Kisköre és Csongrád között még az állójeges szakaszok a jellemzőek.

Forrás:
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az árvíz ellen a magyarországi folyókon összesen 446 kilométeren védekeznek. Ebből 198 kilométeren:

  • a Felső- és a Közép-Tiszát,
  • a Sajót,
  • a Rima-patakot,
  • a Csincse-patakot,
  • az Eger-patakot,
  • Laskó-patakot

– érintően harmadfokú a készültség. További 248 kilométeren – a Felső- és Közép-Tiszán, a Bodrogon, a Keleti-főcsatornán – elsőfokú készültség van érvényben. A legfrissebb előrejelzések szerint az időjárás továbbra is kedvező lesz az árvízi helyzet szempontjából, jelentős mennyiségű újabb jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten maradjon – írják.

Forrás:
MTI Fotó: Ruzsa István

A Pet Kupa Facebook-oldalán tett közzé egy felhívást, miszerint csatlakoznak a helyi erőkhöz Zsurknál. A szervezet önkéntesei egyébként már napok óta szedik a Tiszából a PET-palacokat, de ahogy a képen is láthatjátok, minden segítségre szükségük van.

Sajnos a szemét mellett további probléma, hogy állatok rekedtek az óriási jégtáblákon.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.