A csokoládé biztosan sokatok életének az egyik alappillére, éppen ezért merem feltételezni, hogy ismeritek a „kifehéredett csoki jelenséget”. Oké, ha ismeritek, de az okát is tudjátok? Nem? Akkor figyeljetek!
Kedves csokoládé! A kettőnk kapcsolata bizony már több mint 20 éve szilárdan tart, és merem remélni, csak a halál választ majd el minket egymástól. Nos, miután színt vallottam, rögtön ugorjunk arra a szörnyű pillanatra – amely biztosan nektek is ismerős –, mikor épp csillapítanánk a cukor iránti sóvárgásunkon, de a csomagolásból egy kifehéredett, foltos édesség kerül a kezünkbe. MIÉRT?
Félre a teával, köhögésre a legjobb gyógyír a csokoládé!
Ha rátok tör az erős köhögés, és már egy ideje nem akar múlni, ti is a mézes teával próbálkoztok? Jó jó, de mi tudunk valami sokkal jobb megoldást, ami ezerszer finomabb is!
Itt ti is megtudhatjátok.
A jó hír az, hogy az a cseppet sem gusztusos fehér réteg a csoki tetején nem penész, hanem zsír- vagy cukorkristály. Egy teljesen normális jelenség, mely különböző kémiai folyamatokon keresztül ül ki a csoki felszínére, ha nem száraz és hűvös térben van/volt tárolva. A nedvesség ugyanis feloldja a csokoládé egyik vagy akár több alkotóelemét is, konkrétan a cukrot, illetve a zsírt. Figyeljetek arra, hogy száraz és hűvös helyen tároljátok, és ha ezt tapasztaljátok, nem kell megijednetek, még megehetitek.
DE! Amennyiben fura mellékízt tapasztaltok, inkább dobjátok a kukába, mert a kakaóvaj erjedésnek indulhatott.