Egyéb kategória

Munkahelyet váltani nem csak lehet, kell is – elmondom, mikor és hogyan

Nehéz döntések. Mindenki ismeri ezeket, és persze mindenkinek mást jelentenek. Ám van egy-két olyan helyzet, amiben szinte az összes ember megegyezik, hogy nehéz döntés elé állítja őket. Ilyen például egy szakítás vagy egy munkahelyváltás. Nem véletlenül állítottam párhuzamba a kettőt, sokkal több vonásban hasonlítanak ugyanis egymásra, mint elsőre gondolnátok. 

vous - 2016.12.19.
Munkahelyet váltani nem csak lehet, kell is – elmondom, mikor és hogyan

Nem vagyunk abban a szerencsés helyzetben, mint a szüleink, akik még simán ledolgoztak egy életnyi melót egyetlen munkahelyen. Ez ma már szinte teljesen elképzelhetetlennek tűnik, és nem is hiszem, hogy megvalósítható lenne. Ám a munkahelyváltás gondolata így sokszor ijesztő és nyomasztó. Igen, éppúgy, mint mikor egy kapcsolatnak kell véget vetni. Hiszen felmondani a főnökötöknek felér egy szakítás stresszével.

Ennek ellenére vannak helyzetek, mikor tudjátok, hogy szakítani kell, így van ez a munkahelyekkel is.

Oké, de mikor?

Nyilván sem arra nincs megfelelő időpont, hogy mikor mondjátok meg a párotoknak, hogy vége – ismerős a karácsony előtt vagy után dilemma –, ugyanúgy a felmondásra sincs ideális idő. 27 évesen, két felmondással a hátam mögött, azt tudom mondani, hogy az első szempont az: legyen meg az új helyetek, mielőtt felmondtok.

Persze ez ember- és szakmafüggő. Vannak barátaim, akik meglépték azt, hogy mikor rosszul érezték magukat az akkori melójukban, felmondtak anélkül, hogy már lett volna helyük máshol. Az biztos, hogy VALAMILYEN munkát lehet találni záros határidőn belül, de ha fontos nektek, hogy a szakmátokban maradjatok, és az nem annyira népszerű, hogy bármikor találhassatok új helyet, akkor a kivárást tanácsolom.

Önmagában az új munka keresése is megkönnyíti a napokat a régi helyen. 

Lélekben már tudjátok, hogy tovább fogtok lépni, képbe kerültök a lehetőségekkel, sőt, ha felméritek a terepet, még az is lehet, hogy az ajánlatok láttán jobban fogjátok értékelni a jelenlegi helyeteket, és kevésbé lesz nyomasztó az ottlét.

iroda

Mikor mondjátok, hogy elég volt? A munkahelyi felmondás 9 leggyakoribb oka

Mindenkinél van egy határ, amit ha átlépnek a munkahelyen, onnan már nincs visszaút. Mutatjuk, hogy a legújabb felmérések szerint mik a felmondás leggyakoribb okai, amik miatt a legtöbben hagyják ott az aktuális állásukat.  

A teljes cikket olvássátok el ITT!

Az esetek nagy részében nem repül a szátokba új meló

Ha eljön az a pont, hogy elhatározzátok, felmondtok, nagyon fontos, hogy felkészüljetek rá lélekben, ez nagyon nem megy egyik napról a másikra. Jobb esetben hetek kérdése, de valójában hónapok, sőt évek is eltelhetnek, mire találtok új munkahelyet. Úgyhogy elengedhetetlen, hogy acélozzátok az idegeiteket és türelemre trénigeljétek magatokat, mert nagy szükségetek lesz rá, mire megtaláljátok a szimpatikus hirdetést, be is hívnak interjúra, és ti lesztek azok, akiket a jelentkezők közül kiválasztanak.

Ám még akkor sem megy minden olajozottan, ha ismerősökön keresztül próbálkoztok. Hiszen attól, hogy ti eldöntöttétek, hogy munkahelyet váltotok, nem biztos, hogy az ismerőseitek pont tudnak is egy helyet számotokra. És persze sokszor nem ti vagytok az egyetlen „protekciósok”.

Ezeket most nem azért mondom, hogy valami borzasztó sötét jövőképet fessek fel, hanem hogy tudjátok, milyen akadályokra számíthattok, amiktől azonban semmiképp sem szabad megijedni. Ha egyszer már elhatároztátok, hogy váltani fogtok, sikerülni fog majd, csak talán nem pont úgy, ahogy elképzeltétek. És miért hiszem ezt ilyen meggyőződéssel? Mert az első munkahelyemről másfél (!) évvel az után sikerült csak eljönnöm, hogy már tudtam, fel akarok mondani.

Forrás:
Depositphotos

A Nagy Nap így is nehezebb lesz, mint gondolnátok

Itt jön igazából képbe a szakítós párhuzam, hiszen szinte mindegy, hogy mennyi ideig voltatok együtt, és milyen volt a kapcsolatotok, akkor is számíthattok pár kellemetlen percre, mikor végül kimondjátok, hogy vége. Ez a munkahelyváltásnál is így van. 

Persze nyilvánvaló, hogy azért döntöttetek a váltás mellett, mert valamiért már nem éreztétek jól magatokat a régi helyen, az elszakadás így sem könnyű. Bármilyen is a viszony a főnökkel, leüni vele, és a szemébe mondani, hogy felálltok és elmentek, sokkal kevésbé katartikus érzés, mint előtte képzelitek. De utána! Jön a megkönnyebülés jó érzése, sőt simán lehet, hogy nosztalgikus állapotba kerültök, így jobb érzésekkel távoztok, mint amire számítottatok.

Ez nem lehet igaz, kirúgtak a munkahelyemről! – De volt hozzá joguk?

Ez nem lehet igaz, kirúgtak a munkahelyemről! De volt hozzá joguk?

Sokan keressük a biztonságot az életünkben, még a munkahelyünkön is. De ha munkaviszonyban dolgozunk, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy teljes biztonságban soha nem lehetünk, mert ha tetszik, ha nem, sajnos bármikor szembesülhetünk azzal, hogy már nincs szükség ránk. Nem is lehet erre pszichésen felkészülni, nagyon tud ez fájni. No, de milyen jogaink vannak, ha elbocsátanak?

A válaszért kattintsatok IDE!

A lényeg, hogy NE FÉLJETEK VÁLTANI!

Tudom, most nem tértem ki arra, hogy mik a formai követelményei a felmondásnak, de ennek az a prózai oka, hogy erre bárhol választ kaphattok a neten. Megtaláljátok, hogyan kell felmondólevelet írni, és mennyi a felmondási idő, amit ki kell tölteni.

Főleg arra akartam rávilágítani, hogy a munkahelyváltás nem könnyű műfaj, de megéri. Vannak azok a helyzetek – és ezt ti is érezni fogjátok –, mikor muszáj szakítani a régivel és belevágni valami újba.

És ami a legfontosabb, hogy soha ne higgyétek azt, hogy lehetetlen! Tényleg nem az, de azt jegyezzétek meg jól, hogy kitartás kell hozzá!

Ajánlott cikkek