Egyéb kategória

Amikor a pályakezdőktől is több év munkatapasztalatot várnak… – Problémák, amivel a generációnk minden tagja küzd

Éreztétek már úgy valaha, hogy a világ csak titeket sújt bizonyos sorscsapásokkal? Ezeken a napokon egyetlen dolog segíthet: az érzés, hogy nem vagytok egyedül. Higgyétek el, a generációnk pontosan ugyanazokkal a problémákkal küzd – valójában egy csónakban evezünk.

vous - 2016.12.15.
Amikor a pályakezdőktől is több év munkatapasztalatot várnak… – Problémák, amivel a generációnk minden tagja küzd

Egy tanárom pár évvel ezelőtt azt mondta nekem: nem irigyli a generációnkat. Hát mit ne mondjak, megértem. A szüleimnek annyi idős korukban, mint én most, már

  • biztos munkahelye volt (azaz elkezdtek dolgozni valahol, ahol feltehetően évtizedeket húztak le)
  • családja volt
  • saját háza volt (de legalábbis építkezett).

Nem volt kérdés, merre és hogyan induljanak el. Bezzeg mi… Csak úgy kapkodjuk a fejünket az élet minden területén és próbáljuk felvenni a tempót, amit a körülmények diktálnak. Hogy milyen nehézségekről beszélek? Elárulom!

Szeretnétek megszerezni az első állásotokat, de mindenhol többéves munkatapasztalatot várnak el

Azzal ugyan mindenki tisztában van, hogy egyszer egy ponton munkába kell állnia, de ez csak addig tűnik egyszerű dolognak, amik el nem érkezik az ideje… Amint befejezi az ember a tanulmányait, ott áll tanácstalanul az élet nevű játék elején, és fogalma sincs, hogy lesz valaha is állása pályakezdőként, miközben még a legegyszerűbb feladathoz is 5+ év munkatapasztalatot várnak el mindenhol.

Objektum doboz

Pont úgy esztek, ahogy gyerekkorotokban elterveztétek – csak épp most már másra vágynátok

Hamburger, pizza, csoki, csipsz – kaják, amiket anya-apa tilt. Talán ezért határozza el a legtöbb gyerek, hogy majd felnőttkorában, amikor a maga ura lesz, amikor az uzsonnapénz nemcsak egy szendvicsre lesz elég, azt eszik, amit csak akar…

Aztán eljön a nap, amikor pontosan ezeket a dolgokat eszitek egész nap – de nem azért, mert ezekre vágytok. A fél karotokat odaadnátok érte, ha valaki főzne rátok, és igazi, tartalmas, egészséges ételeket ehetnétek. Viszont a valóság az, hogy az egész napos rohanás remek táptalaja a felelőtlen étkezésnek. Tudjátok, hogy nem jó, amit csináltok – de csináljátok. Visszasírjátok azokat az időket, amikor édesanyátok elétek tette a húslevest és a kezetekre csapott, amikor a keksz után nyúltatok.

Objektum doboz

Az egyetem helyett más terveitek lennének, de mindenki arra buzdít, mégis válasszátok az egyetemet

Egy csónakban

Egy csónakban
Forrás:
Alexandra

Csak legyen egy papírod! Legyen egy diplomád! Legyen egy biztos munkád! Ha valamitől retteg a szüleink generációja, az egy gyerek, aki úgy dönt, továbbtanulás helyett valami mást akar kezdeni az életével. Korábbi interjúalanyunk, Suri Dominika például cukrászkarrierről álmodott, és inkább saját vállalkozást indított. Félre ne értsetek, nem akarok senkit arra buzdítani, hogy hagyja a fenébe az egyetemet – de nem mindenki képzeli el ugyanúgy az életét és ezt itt lenne az ideje kollektíven elfogadni.

Többféle út van – és mivel nem vagyunk egyformák, mindegyikünknek másik való. Ha valamihez nem szükséges a papír, akkor teljesen felesleges éveket ölni egy olyan szakba, ami nem érdekli az illetőt. Ráadásul ma már a papír sem garancia semmire – erre viszont általában csak akkor jön rá az ember, amikor már az egyetem vége felé jár…

Objektum doboz

Fogalmatok sincs, miből lesz valaha saját lakásotok

Saját lakás? LOL. Elég csak az albérletárakat megnézni, az ingatlanárakig már nem is merészkedünk… Igencsak ki kéne repülni valahogy a családi fészekből, de hogyan? Ja, megvan! Sehogyan.

Objektum doboz

Mindenkinek jobb az élete – legalábbis a Facebook alapján

A közösségi médiával gyakorlatilag a társas összehasonlítás korába léptünk. Nonstop előttünk van az ismerőseink élete, ami lehetőséget ad arra, hogy másokhoz hasonlítsuk a teljesítményünket és a körülményeinket. Amit persze mindenki hajlamos elfelejteni, hogy a Facebookon mindenki a lehető legjobb oldalát mutatjuk – a nehézségeket és a buktatókat a történetben nem látjuk.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek