Egyéb kategória

A bántalmazó kapcsolat 7 jele, amit észre se vesztek

Megver, bánt, erőszakoskodik veled az ágyban? Ha nem, sokan azt hiszik, hogy nagy baj nincs, legfeljebb indulatos ember a párjuk, de bántalmazó kapcsolatról szó sincs. Pedig a bántalmazás nem az első pofonnál kezdődik. Néhány jel, hogy valami nagyon nem stimmel.

vous - 2018.06.08.
A bántalmazó kapcsolat 7 jele, amit észre se vesztek

1. Állandóan lehúz

A bántalmazó karakter abból nyeri energiáját, hogy lehúzza a körülötte lévőket, különösen azt, aki számára a legfontosabb. Az igazán durva az, amikor még ő vigasztal, miután – alig egy órája – teljesen kiborított.

2. Úgy tesz mintha viccelne, miközben megaláz

Mond valamit, ami abszolút vérig sért, esetleg nagy nyilvánosság előtt aláz porig. „Hát igen, az a a szenes csirke konyhaművészeted csúcsa”, „Mindegy, van-e rajtad smink, ki látná a különbséget?” és társai. Aztán persze elneveti magát, hogy  csak viccelt, és te vetted túl komolyan az egészet. Hát nincs neked humorérzéked?

3. Az önkontroll hiányát kontrollmániával pótolja

Nem véletlenül jön ki a sodrából, ha a dolgok nem úgy mennek, ahogyan szeretné: gyakorlatilag teljesen hiányzik az önfegyelem képessége ezeknek az embereknek a többségéből. Ha már magukon nem képesek uralkodni, szívesen uralnak másokat: épp ezért minden lépésedet ellenőrzik.

4. A fenyegetőzéstől sem riad vissza

Ha nem alakulnak úgy a dolgok, ahogyan ő azt elképzelte, először manipulálni próbál, majd burkoltan fenyegetőzik, végül pedig kerek perec megzsarol. Utólag persze úgy csinál, mintha partnere értett volna félre valamit.

freestocks-org-104616-unsplash

Forrás:
unsplash

5. Minden hibádat kiemeli, de sajátjait nem ismeri be

Más szemében a szálkát, sajátjában a gerendát sem… – ahogy mondani szokták. Ő az, aki párját szigorú diétára fogná, ha nem 34-es méretű (ó, ő persze csak viccel!), de saját húszkilós túlsúlyát persze természetesnek, sőt sármosnak tartja. Ez a kettős mérce jellemzi élete minden területét, az apróságoktól a legfontosabb dolgokig.

6. Érzelmileg sosem enged közel magához

A hétköznapi dolgokról – teendőkről, feladatokról, tényszer kérdésekről – rendszeresen szó esik, de ha érzelmekről beszél, rendszerint a te hiányosságaid kerülnek fókuszba. Érdekes, valamiért sosem enged annyira közel magához, hogy tudd, benne mi zajlik. Miért van az, hogy sokszor másoktól tudod meg, mi történt vele? A miért pedig örök homályba vész. 

7. Sosem kér bocsánatot

Még ha egyértelművé és válik, hogy hibázott, legfeljebb  a körülményekre fogja a  „ballépést”, véletlenül sem ismeri be, hogy ő az, aki felelős a történtekért. A leggyakoribb reakció azonban: elhiteti, hogy párja a hibás mindenért, ő csak „reagált” a körülötte zajló dolgokra.

A legnagyobb baj talán épp az, hogy az érintettek sokszor nem veszik észre az érzelmi bántalmazás jeleit, amíg pofon nem csattan el… márpedig a szavak, a tettek és a mulasztások sokszor még fájdalmasabbak is, mint a verés…

„Miért vagy még mindig azzal az állattal?” – Mindent a bántalmazó kapcsolatról

„Az első pár pofonnál még elhittem, hogy minden miattam van” – Elmesélem, miért kerülöm a rosszfiúkat!

„Egy kedves barátom, már jóval túl a harmincon, a válása kellős közepén felbátorodott, és beregisztrált két 'húzd jobbra' társkeresőre is. Rögtön bele is botlott egy hasonlóan harmincon túlesett hölgybe, aki már az elején kijelentette, hogy ő bizony kalandot akar, lázadni szeretne, és kifejezetten a 'rosszfiúkat' keresi. Nekem azonnal elkezdett hullani a hajam a történettől” – kezdi Barbi, aki a VOUS vendégszerzői felhívására jelentkezett. Ide kattintva>>> Bihaly Barbara cikkét olvashatjátok.

Ajánlott cikkek