Lélek

4 tanács, hogy jó pszichológust válasszatok!

A mai rohanó világban könnyű beleragadni a pocsolyába és úgy érezni, nincsen kiút, nincsen megoldás arra a bajra, amiben éppen vagytok. Annak ellenére, hogy ma már teljesen természetes dolog pszichológushoz fordulni segítségért, mégis sokan ódzkodnak meglépni ezt. 

vous - 2016.11.20.
4 tanács, hogy jó pszichológust válasszatok!

Még ha meg is fogalmazódik az emberben, hogy szakembert keressen, van benne némi félelem, hogy kudarcot vall, melléválaszt, feleslegesen dob ki pénzt néhány óra „beszélgetésre”. Néha a menekülés a felelősség, a problémák elől jobb ötletnek tűnik, de ne legyetek Pán Péter-szindrómások, inkább nézzetek szembe a bajjal! Hiszen ha néhány dologgal tisztában vagytok, akkor nagy eséllyel jól fogtok járni, nem lőttök mellé, és akár sokkal kiegyensúlyozottabb személyiséggel sétálhattok ki a terápia befejezése után. Persze csak akkor, ha munkát fektettek bele, és nyitottak vagytok rá.

Forrás:
iStock

Tájékozódjatok!

Tetszik vagy nem, ebben a műfajban is vannak jobb és kevésbé jó szakemberek. Jó, ha olyan szakemberhez fordultok, akit esetleg más ismerősötök ajánl, mert elégedett volt vele, de ha ilyen nincs az ismeretségi körötökben, akkor nézzetek utána alaposan az adott pszichológusnak. Pozitív dolog, ha van honlapja, és ott rendszeresen kommunikál is az oda látogatókkal. Jó, ha az oldalán is oszt meg információkat, leírásokat a módszereiről, ha olvashatók visszajelzések a klienseitől.

Legyen meg a szimpátia

Létezik a kliens és a terapeuta között egyfajta úgynevezett személyiségi összeférés, ami szükséges ahhoz, hogy a terápia működjön. Ez általában már az első alkalommal kiderül, hogy megvan-e köztetek, és ha nincs, ezt általában a pszichológus jelzi is, és ajánl maga helyett mást. Az is lehet, hogy részetekről nincs meg a szimpátia, ez esetben nyugodtan mondjátok meg, nem fog megsértődni, hiszen tudják nagyon jól, hogy a közös munka csak akkor lehet eredményes, ha megnyíltok. Megnyílni pedig csak olyan embernek tudtok, akivel szimpatizáltok is.

szerelem párkapcsolat

Hogy néz ki egy párterápia?

Egy történeten keresztül bemutatjuk nektek, hogyan kell elképzelni egy párterápiát. Panni és Dani, miután túlesnek egy „majdnem szakításon”, közösen úgy döntenek, megpróbálják a párterápia segítségével megmenteni a kapcsolatukat.

S hogy vajon sikerül kilábalniuk a párkapcsolati válságból, azt itt követhetitek!

Merjetek váltani!

Előfordulhat az is, hogy úgy érzitek, nem jött be a választásotok. Nem érzitek, hogy úgy fejlődtök, ahogyan szeretnétek, nem szimpatikus a módszer, ahogyan a szakember próbálkozik, vagy szimplán csak ő maga nem az. Váltsatok nyugodtan, lehet, hogy kell pár kört futnotok, mire megtaláljátok azt, akivel úgy érzitek, jól tudtok együttműködni.

A pénz visszajön

Próbáljátok úgy felfogni, mint egy befektetést. Nem éppen a legolcsóbb akció, viszont közelítsétek meg a saját lelki egészségetek felől a kérdést. Ahogyan a testi épségetek is megérdemli a ráfordított pénzt, úgy a lelketek is. És az ugye megvan, hogy sok pszichés probléma fizikai megbetegedéseket okoz? Hosszú távon még drágább lehet elsikkadni a lelki problémák felett, mint bevállalni egy szakember segítségét.

Ajánlott cikkek