Egyéb kategória

A fájdalom a mellrák tünetei közé tartozik? – tudjatok meg mindent a betegségről

Tudtátok, hogy ma Magyarországon évente 7500 nő szembesül a mellrák diagnózisával?  Az önvizsgálat, a korai felismerés és a helyes életmód nagyban csökkenti a betegség kockázatát. Na, meg az sem árt, ha tisztában vagytok a mellrák tüneteivel. 

vous - 2022.01.13.
A fájdalom a mellrák tünetei közé tartozik? – tudjatok meg mindent a betegségről

A mellrák az összes női daganatok közel 13%-át teszi ki, így komolyan kell vennünk a megelőzés lehetőségeit. A mellrák önmagában nem halálos kór, csak akkor válhat azzá, ha áttéteket képez a szervezet más részein, bekerül a nyirokcsomókba, a tüdőbe vagy egyéb szervekbe. A korai felismerés a legjobb mód a terjedés megelőzésére. A témában ezúttal dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza segít eligazodni.

A mellráknak jellemzően nem tünete a fájdalom, mégis vannak jelek, ami gyanakvásra adhatnak okot. 

A mellfájdalom (vagy mastalgia, mastodynia) számtalan okból jelentkezhet a nőknél, de az esetek legnagyobb részében nem emlődaganat áll a háttérben, sőt ez a tünet még csak nem is növeli az emlődaganat kialakulásának esélyét, különösen, ha ún. ciklikus mellfájdalomról van szó – állítja a brit The National Health Service.

Shanon

„Kértem a férjemet, hogy élvezzen ki minden pillanatot, mert 5 év múlva halott leszek” – rákjáról mesélt a Bűbájos boszorkák sztárja

A Bűbájos boszorkák sztárját még 2015-ben diagnosztizálták mellrákkal, a halálos betegség pedig nyáron ismét kiújult nála. Ő azonban nem adja fel, és kitartóan küzd az életben maradásért.

A cikk folytatásáért kattintsatok IDE!

Ciklikus fájdalom 

A ciklikus fájdalom a menstruációs ciklushoz kötött, és többnyire a ciklus előtt 3–5 nappal kezdődik, és a menstruáció végén befejeződik. Olyan tünetekkel jár, mint a mellérzékenység, az elnehezedő emlők, a fájdalom, az esetleges csomók. Jellemzően mindkét mellet érinti, de előfordul, hogy a hónaljban is jelentkezik a fájdalom. 

Nem ciklikus fájdalom

Vagyis ami nem a menstruációhoz kötött – többnyire csak az egyik mellben jelentkezik, gyakrabban fordul elő a menopauzán átesett nőknél, illetve ide sorolható a szoptatós anyáknál jelentkező mellfájdalom is.

Bár az esetek többségében ártatlan jelenségről van szó, ajánlatos orvoshoz fordulni és tisztázni, esetleg kiküszöbölni a fájdalom okát, ellenőrizni, nincsenek-e jelen a mellrák tünetei

– hangsúlyozza dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza.

Kockázatnövelő tényezők

Egy nemzetközi kutatás eredményeként kiderült, hogy azoknál a nőknél, akiknél a mellrák halmozódott a családban, és bizonyos génmutációt hordoztak, a fogamzásgátlók szedése egyharmadával növelte azt a kockázatot, amelyet önmagában a génelváltozás jelentett. A legnagyobb rizikó azokat a nőket fenyegette, akik 30 éves koruk előtt kezdtek el tablettát szedni vagy 1975 előtt szedték azt, akkor ugyanis még más hatóanyagot tartalmaztak a fogamzásgátlók.

fogamzásgátló antibébi tabletta

Egy lépéssel közelebb kerültünk a férfiaknak készült fogamzásgátlók felé

Az orvostudomány tényleg folyamatosan fejlődik, és erre tökéletes bizonyíték az, hogy most már egyre nagyobb az esély a férfiaknak való fogamzásgátlók feltalálására. Bizony, ez azt is jelentheti, hogy hamarosan akár búcsút inthettek a gyógyszereknek, lányok!

Cikkünk folytatása ITT jön!

Ugyanakkor az is kiderült, hogy ugyanilyen génmutációval rendelkezőknél a tabletta csökkentette a petefészekrák esélyét. Vagyis akinek a felmenői közt több mellrákos is volt, kérjen szakorvosi tanácsot a fogamzásgátlásról.

Más kutatások azt bizonyították, hogy szoros összefüggés van az életmód és a mellrák kialakulása között, és a mellrákok kb. 40%-a lenne elkerülhető kevesebb alkoholfogyasztással, rendszeres testmozgással és egészséges étkezéssel. Napi 30 perc testmozgás és napi legfeljebb egy pohár bor fogyasztása lenne ideális. A kockázat a már kialakult tumor esetén is nagyobb a túlsúlyos nőknél, hiszen náluk 50%-kal nagyobb valószínűséggel válik végzetessé a mellrák.  

Ismerjétek fel! Íme, a mellrák tünetei

  • Megváltozik a mell alakja.
  • Csomó tapintható a mellben vagy a hónaljban.
  • Befelé fordulnak, vagy a szoptatáson kívül szivárognak a mellbimbók.
  • Narancshéjszerű behúzódások jelennek meg a mellen.
  • Az egyik emlő bőre az ellenoldalihoz képest duzzadttá, keménnyé vagy pirossá válik.

Vigyázzatok magatokra, és járjatok rendszeresen szűrővizsgálatokra!

Ajánlott cikkek