Egyéb kategória

„Komoly lelkiismereti gondokat okozott, elfogadhatom-e a szép, fiatal feleségem veséjét”

Újságíróként hús-vér emberek valódi bánatával és örömével találkozhatok. Sok minden eltörpül azok mellett a problémák mellett, amelyek szóba kerülnek. A legmegindítóbb történeteket az egészséggel és önzetlenséggel kapcsolatban hallottam. Ha valaki olyan betegségben szenved, amelynek gyógyítása csak szervátültetéssel lehetséges, akkor a beteg élete tényleg egy másik ember jóságától, önzetlenségétől függ.

vous - 2016.10.12.
„Komoly lelkiismereti gondokat okozott, elfogadhatom-e a szép, fiatal feleségem veséjét”

Nyáron ismertem meg Lajost és édesapját. Az apuka állapota vesebetegsége miatt addig romlott, hogy el kellett kezdeni a dialízist. Világossá vált számukra, hogy csak szervátültetéssel lesz esélye újra az egészséges életre. A fia, Lajos így emlékszik: „Édesapám mesélte, hogy az egyik dializált betegtársának oda akarja adni a barátja az egyik veséjét. Ez a gondolat szöget ütött a fejembe, hogy ha egy barát odaadhatja, akkor én, mint fia, miért is ne tehetném. Persze tudtam, hogy apu nemet mondana, ezért először információt kerestem a folyamatról. Így jutottam el a Transzplantációs Klinika koordinátorához, akitől kértem egy időpontot.

Apu csak annyit tudott, hogy valamiért oda kell mennünk. A műtét után nagyon jó volt látni, hogy ő újra ereje teljében van, ez erőt adott nekem is. 

Ki lehet élő donor?

Függőség

Függőség
Forrás:
Alexandra

Házastárs, szülő, testvér vagy közeli barát. Mindannyian lehetnek élő donorok, és megmenthetik szerettük életét, ezzel egy új, egészségesebb jövő lehetőségét ajándékozva neki. Ebben az esetben nincs várakozási idő a várólistán, csak a vizsgálatokat kell megcsinálni.

Szív transzplantálása csak agyhalott donorból (cadaver), páros szervek, illetve több szegmentből álló szerv esetében élő donorból is lehetséges. Ilyenkor a szerv egy része kerül eltávolításra, de jelentős funkciócsökkenés nélkül működik tovább. Máj, hasnyálmirigy és vese élő donoros átültetése is lehetséges.

Ha a donor nem családtag, az etikai bizottság feladata megállapítani, hogy önként, érzelmi okból döntött a szervadományozás mellett, nem fogad el érte pénzt. A legfontosabb tényező azonban, hogy egészséges szervvel rendelkezik, és a recipiens szervezetével a szöveti és immunológiai hasonlósága a lehető legnagyobb mértékű. Vizsgálatok sorával kerül kiderítésre, hogy semmilyen betegség, tartós kezelés, mérgezés nem áll fenn a donor részéről.

Az orvos tájékoztatja a donort és a szervet kapó személyt a transzplantáció előnyeiről, a donort érintő esetleges hátrányokról. Az információk tudatában, a vizsgálatok eredményeinek ismeretében pedig a két személy az életüket megkérdőjelezhetetlenül összeköti az élő donoros szervátültetéssel.

Forrás:
iStock

Adni sokkal könnyebb, mint kapni

A feleség odaadhatja veséjét szeretett férjének. Nekik két kisgyermekük volt, amikor a szervátültetés szóba került. „Azért is döntöttünk az élő donoros átültetés mellett, mert a cadavervesére lehet, hogy éveket kellett volna várnunk, dialízisre járni. Tudtuk, hogy szeretnénk még gyermekeket, fontos szempont volt az is, hogy szülhetek egy vesével is. Azt mondtam, hogy szükségem van a férjemre, amíg a gyermekeink kicsik. Bennem nem volt kétség, hogy a férjemnek adjam az egyik szervem. Adni sokkal könnyebb, mint kapni” – mesélte a feleség.

„Nekem komoly lelkiismereti gondokat okozott az elején, sokat gondolkodtam. Elfogadhatom-e a szép, fiatal feleségem veséjét, nem okozok neki ezzel kárt? Ezt az áldozatot nehéz volt elfogadni” – elmélkedett a férj. 2004 óta született még hat gyermekük, vidáman és egészségesen élnek.

 *

Nehéz helyzetben volt az a család is, akiknél örökletes vesebetegség derült ki. Három fiú és édesanyjuk is transzplantáción esett át az életben maradásért. Náluk a segítség a családból érkezett, unokatestvérek és nagybáty is felajánlották veséjüket.

Volt, aki magától, a betegek tudta nélkül vizsgáltatta ki magát.

„Nem mindegy, hogy milyen helyzetben jön elő vagy nem jön elő az önzetlen viselkedés. Közrejátszhatnak az előítéletek, az ellenséges érzelmek, a félelmek és szorongások. Csak egy kiegyensúlyozott, biztos önértékeléssel bíró ember tud valóban önzetlenül adakozni, és fenntartani lelki homeosztázisát olyan körülmények között is, amikor esetleg ő maga nincs a legjobb formában” – véli Tari Annamária pszichoterapeuta az önzetlenséggel kapcsolatban.

Felkiáltójel

A szervkivétel kizáró tényezői lehetnek

  • egyes baktériumos vagy vírusos fertőzések (pl. HIV, hepatitisz);
  • daganatos és autoimmun betegségek;
  • krónikus betegségek (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, érszűkület);
  • mérgezés;
  • tartós kórházi kezelés;
  • lélegeztetés;
  • az adott szerv morfológiai eltérése (pl. patkóvese), funkciócsökkenése;
  • ha az elhunyt teste kórosan lehűlt, vagy szívműködése leállt (például szívroham következtében);
  • illetve magas életkor.
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.