Egyéb kategória

„Komoly lelkiismereti gondokat okozott, elfogadhatom-e a szép, fiatal feleségem veséjét”

Újságíróként hús-vér emberek valódi bánatával és örömével találkozhatok. Sok minden eltörpül azok mellett a problémák mellett, amelyek szóba kerülnek. A legmegindítóbb történeteket az egészséggel és önzetlenséggel kapcsolatban hallottam. Ha valaki olyan betegségben szenved, amelynek gyógyítása csak szervátültetéssel lehetséges, akkor a beteg élete tényleg egy másik ember jóságától, önzetlenségétől függ.

vous - 2016.10.12.
„Komoly lelkiismereti gondokat okozott, elfogadhatom-e a szép, fiatal feleségem veséjét”

Nyáron ismertem meg Lajost és édesapját. Az apuka állapota vesebetegsége miatt addig romlott, hogy el kellett kezdeni a dialízist. Világossá vált számukra, hogy csak szervátültetéssel lesz esélye újra az egészséges életre. A fia, Lajos így emlékszik: „Édesapám mesélte, hogy az egyik dializált betegtársának oda akarja adni a barátja az egyik veséjét. Ez a gondolat szöget ütött a fejembe, hogy ha egy barát odaadhatja, akkor én, mint fia, miért is ne tehetném. Persze tudtam, hogy apu nemet mondana, ezért először információt kerestem a folyamatról. Így jutottam el a Transzplantációs Klinika koordinátorához, akitől kértem egy időpontot.

Apu csak annyit tudott, hogy valamiért oda kell mennünk. A műtét után nagyon jó volt látni, hogy ő újra ereje teljében van, ez erőt adott nekem is. 

Ki lehet élő donor?

Függőség

Függőség
Forrás:
Alexandra

Házastárs, szülő, testvér vagy közeli barát. Mindannyian lehetnek élő donorok, és megmenthetik szerettük életét, ezzel egy új, egészségesebb jövő lehetőségét ajándékozva neki. Ebben az esetben nincs várakozási idő a várólistán, csak a vizsgálatokat kell megcsinálni.

Szív transzplantálása csak agyhalott donorból (cadaver), páros szervek, illetve több szegmentből álló szerv esetében élő donorból is lehetséges. Ilyenkor a szerv egy része kerül eltávolításra, de jelentős funkciócsökkenés nélkül működik tovább. Máj, hasnyálmirigy és vese élő donoros átültetése is lehetséges.

Ha a donor nem családtag, az etikai bizottság feladata megállapítani, hogy önként, érzelmi okból döntött a szervadományozás mellett, nem fogad el érte pénzt. A legfontosabb tényező azonban, hogy egészséges szervvel rendelkezik, és a recipiens szervezetével a szöveti és immunológiai hasonlósága a lehető legnagyobb mértékű. Vizsgálatok sorával kerül kiderítésre, hogy semmilyen betegség, tartós kezelés, mérgezés nem áll fenn a donor részéről.

Az orvos tájékoztatja a donort és a szervet kapó személyt a transzplantáció előnyeiről, a donort érintő esetleges hátrányokról. Az információk tudatában, a vizsgálatok eredményeinek ismeretében pedig a két személy az életüket megkérdőjelezhetetlenül összeköti az élő donoros szervátültetéssel.

Forrás:
iStock

Adni sokkal könnyebb, mint kapni

A feleség odaadhatja veséjét szeretett férjének. Nekik két kisgyermekük volt, amikor a szervátültetés szóba került. „Azért is döntöttünk az élő donoros átültetés mellett, mert a cadavervesére lehet, hogy éveket kellett volna várnunk, dialízisre járni. Tudtuk, hogy szeretnénk még gyermekeket, fontos szempont volt az is, hogy szülhetek egy vesével is. Azt mondtam, hogy szükségem van a férjemre, amíg a gyermekeink kicsik. Bennem nem volt kétség, hogy a férjemnek adjam az egyik szervem. Adni sokkal könnyebb, mint kapni” – mesélte a feleség.

„Nekem komoly lelkiismereti gondokat okozott az elején, sokat gondolkodtam. Elfogadhatom-e a szép, fiatal feleségem veséjét, nem okozok neki ezzel kárt? Ezt az áldozatot nehéz volt elfogadni” – elmélkedett a férj. 2004 óta született még hat gyermekük, vidáman és egészségesen élnek.

 *

Nehéz helyzetben volt az a család is, akiknél örökletes vesebetegség derült ki. Három fiú és édesanyjuk is transzplantáción esett át az életben maradásért. Náluk a segítség a családból érkezett, unokatestvérek és nagybáty is felajánlották veséjüket.

Volt, aki magától, a betegek tudta nélkül vizsgáltatta ki magát.

„Nem mindegy, hogy milyen helyzetben jön elő vagy nem jön elő az önzetlen viselkedés. Közrejátszhatnak az előítéletek, az ellenséges érzelmek, a félelmek és szorongások. Csak egy kiegyensúlyozott, biztos önértékeléssel bíró ember tud valóban önzetlenül adakozni, és fenntartani lelki homeosztázisát olyan körülmények között is, amikor esetleg ő maga nincs a legjobb formában” – véli Tari Annamária pszichoterapeuta az önzetlenséggel kapcsolatban.

Felkiáltójel

A szervkivétel kizáró tényezői lehetnek

  • egyes baktériumos vagy vírusos fertőzések (pl. HIV, hepatitisz);
  • daganatos és autoimmun betegségek;
  • krónikus betegségek (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, érszűkület);
  • mérgezés;
  • tartós kórházi kezelés;
  • lélegeztetés;
  • az adott szerv morfológiai eltérése (pl. patkóvese), funkciócsökkenése;
  • ha az elhunyt teste kórosan lehűlt, vagy szívműködése leállt (például szívroham következtében);
  • illetve magas életkor.
Ajánlott cikkek