Egyéb kategória

A hosszútávfutó magányossága – avagy mi kell fejben egy maratonhoz?

Akik a célszalag innenső oldalán vannak, azaz akik még sosem futottak maratont, azoknak szinte lehetetlennek tűnik, hogy valaki egyszerre lefusson 42 kilométert, vagy akár csak 21-et, ráadásul önszántából, anélkül hogy bárki kergetné. A célszalag túloldalán viszont olyanok vannak, akik nemhogy egy maratont, de maratonokat, ultramaratont vagy Ironmant teljesítettek. De mi kell ahhoz, hogy átszakítsuk a szalagot? Hogyan készülhetünk fel erre mentálisan, és mit tanácsol a szakértő? Kropkó Péter 51-szeres Ironmannel és Takács Nórával beszélgettem erről.

vous - 2016.09.12.
A hosszútávfutó magányossága – avagy mi kell fejben egy maratonhoz?

Ha teljesítjük, nincs megállás

Kropkó Péter profi triatlonista volt évtizedekig, valószínűleg már nem is számolja a maratonjait, annyit futott, és annyi embert edzett, készített fel a futásra.

Az első maraton általában a bakancslistáról szól: pipáljuk ki, teljesítsük. Azonban ha sikerült, a legtöbben nem állnak le, hiszen már tudják, hogy képesek rá.

Szeretnék finomítani a versenyzésüket: hogyan lehetne, ha nem is feltétlenül gyorsabban, de egyre jobban, egyre több részletre odafigyelve lefutni ezt a távot – meséli az Ironman.

– A maraton tulajdonképpen válságkezelés. A szakadék szélén állok, egyensúlyozok – azaz kitolom magam a képességeim határára. A 42 kilométer alatt folyamatosan ez történik: figyelem a testem jelzéseit, keresem az optimális tempót – és mindig kicsit előrébb jutok, fejlődöm. Ezeket a megszerzett képességeket át tudom vinni az élet más területeire is, hogy az ott elém kerülő akadályokat is legyőzzem, szakmai téren is jobbat nyújtsak.” Maraton persze nem csak 42 kilométer lehet. Péter szerint mindenki megtalálhatja a saját maratonját, mert nulláról indulva az öt kilométer is tűnhet maratoni kihívásnak, de bármi lehet az, ahol elmegyünk határainkig, és szembenézünk velük.

Lépjetek szintet a futásban! – Hogyan lesz a 6-ból 10, majd 21 kilométer?

Lépjetek szintet a futásban! – Hogyan lesz a 6-ból 10, majd 21 kilométer?

Mind úgy gondoljuk, hogy tudunk futni. Azonban ha sportként tekintünk a futásra, akkor ez már korántsem igaz. És nem játszik a reggeli sprint a buszhoz, metróhoz és a többi tömegközlekedési eszközhöz sem. A futóábécé gyakorlatait arra találták ki, hogy fejleszthessük a futóstílusunkat, így csökkentve a sérülésveszélyt és légiesebbé téve a mozgásunkat.

Hogy mi az a futóábécé, és hogyan segíthet? Egy korábbi cikkünkből ide kattintva kiderül.

Mély vízből egyenesen a félmaratonig

Egy ütemre dobban a szív

Egy ütemre dobban a szív
Forrás:
Alexandra

Így tett Takács Nóra is, akit tavaly dobtak be a mély vízbe, amikor az IRONGIRL arcaként le kellett futnia 10 kilométert úgy, hogy előtte sosem futott. Fél év alatt olyannyira felkészült rá, hogy idén már a félmaratont futotta le – majd rögtön másnap a 6 km-es IRONGIRL-t is! Nóra szerint kezdetben mindenképpen érdemes egy futópajtást szerezni: „Ha egyedül kezdjük el, akkor hamar elmehet tőle a kedvünk, és elkezdünk kifogásokat keresni, miért hagyjuk ki a mai adagot.

Nekem nagyon sokat segített, hogy tavaly a Jónő futásokra el kellett mennem, az ott megjelenő lányok óriási motivációt adtak, így lehetőségem sem volt feladni. Emellett Kropkó Péter útmutatása megalapozta a tökéletes technikai felkészülést.” Kezdő futóként érdemes szakmai segítséget is igénybe venni amellett, hogy beruházunk egy minőségi futócipőre – így biztonságosan űzhetjük a sportot, nem fogjuk túlterhelni ízületeinket.

A legjobb a futásban az, amikor vége van, és haza lehet menni letusolni. De tényleg!

Ez az elégedett kimerültség szuper érzés, na meg egy lefutott félmaraton után rettenetesen büszke magára az ember, hogy sikerült megcsinálnia – és manapság olyan ritkán élhetünk át ilyen felhőtlen büszkeséget!” – lelkendezik a szépségszakértő, és teljesen igaza van.

Forrás:
Molnár Anikó, iStock

Apró lépések, óriási célok

Ha kedvet kaptatok egy maraton lefutásához, először kezdjétek apró lépésekben, tűzzetek ki kis célokat magatok elé. Most, még a langyos őszi időben, érdemes elkezdeni, hiszen már nem kaptok hőgutát a naptól, de még nem is kell túl sok réteget magatokra vennetek. Apropó, rétegek: ha este futtok, akkor a fényvisszaverős ruhákat, mellényt ne feledjétek! Az edzést pedig ne büntetésként fogjátok fel, hanem próbáljátok meg élvezni.

Ne vegyétek el a saját kedveteket az egésztől! Fussatok annyit és úgy egy edzésen, hogy a következőt is legyen majd kedvetek elkezdeni!

– tanácsolja Nóra. És az edzőpartnert se hagyjátok otthon!

Széles lábfej, keskeny boka? – Fűzzétek másképp a futócipőt, ha problémás a lábatok

Széles lábfej, keskeny boka? – Fűzzétek másképp a futócipőt, ha problémás a lábatok

10-15 perces próba a szaküzletben, lábujjhegyteszt, talpbetétteszt – a futócipő vásárlása komoly dolog, de előfordul, hogy az első kilométerek után derül ki, valami mégsem jó. Kicsit szorít, kicsit nyom, kicsit csúszkál? Mielőtt új cipőt vásároltok, próbáljatok ki valamit: fűzzétek át a cipőtöket. Hogy hogyan? Grafikusunk, Olgi rajzaiból ITT megtudhatjátok! 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.