Egyéb kategória

„Ha tehetném, minden nap pizzát ennék!” – Óda a szénhidráthoz

Ó, pizza! Nem bírom tovább magamban tartani azt, amit irántad érzek: nem sok jobb dolgot ismerek a világon nálad. Ahogy megérzem a számban roppanos tésztád, a fűszeres paradicsomszószod és a nyúlós sajtod elegyét, az számomra kész mámor. Ha a számhoz emellek, az számomra olyan, mint egy randevú. Csak te és én. Egybeolvadva. Ha tehetném, minden nap veled kelnék és feküdnék. Kimondom kerek perec, szeretlek!

vous - 2016.09.06.
„Ha tehetném, minden nap pizzát ennék!” – Óda a szénhidráthoz

Szerintem a világ egyik legnagyobb igazságtalansága, hogy a szénhidrátok nagy mennyiségben egészségtelenek és hizlalnak. Hát mennyire jó lenne már, ha bűntudat nélkül ehetnénk a pizzát, a sült krumplit, a tésztákat és az isteni finom fánkokat. Gondoljatok csak bele, a nap bármelyik percében előkaphatnátok egy hamburgert, sütiket vagy egy zacskó csipszet úgy, hogy a testetek nem büntetne meg érte. 

Forrás:
likethecheese.com

Falatozás = ❤️

Mondjuk őszintén bevallom, én annyira szeretek jókat enni, hogy még ez sem annyira riaszt vissza. Az a fajta ember vagyok, akit egy finom ebéddel vagy vacsorával rögtön le lehet venni a lábáról.

Az étkezést egy külön programnak élem meg, nem csak egy szükségletnek, ami muszáj.

Itt arra gondolok, hogy ha tehetem, akkor minden nap megadom a módját annak, hogy az étkezés a napom egyik legjobb pillanata legyen, tehát nemcsak bekapok valamit a gép előtt, hanem élményként fogom fel. És igen, tudom, hogy oda kéne figyelnem arra, hogy mit, hogyan és mikor eszek, de nekem sokkal fontosabb az, hogy jól érezzem magam evés közben, mint az, hogy milyen egészséges az, amit eszem.

felkialtojel_1 keretes felkiáltójel

Egyszerű és összetett szénhidrátok

Ha túlnyomó részben szénhidrátokat visztek be a szervezetetekbe, ügyeljetek arra, hogy mindenképp egészítsétek ki a menüsort fehérjékkel: hússal, hallal és zöldségekkel is.

Illetve mindenképp tartsátok szem előtt, hogy nem csak a fehér liszt és a krumpli számít szénhidrátnak, hanem egyes zöldség- és gyümölcsfélék is. Nézzetek utána, hogy melyek az egyszerű, és melyek az összetett szénhidrátok, és ha tehetitek, akkor inkább az összetett változatot részesítsétek előnyben, mert ezek lassan szívódnak fel a szervezetben, így lassabban emelik meg a vércukorszintet, vagyis nem estek kajakómába, illetve hosszabb ideig okoznak teltségérzetet, vagyis ebéd után pár órával sem lesztek éhesek újra.

Hozzátenném, hogy erről az egészről csak és kizárólag a családom tehet. Na jó, nyilván ez nem igaz, de mivel apukám szakács, gyerekkorom óta olyan isteni ételeket készített nekem, hogy az étel sokszor egyet jelentett a boldogsággal. És persze ott vannak a mamák. Igen, ráadásul két mama, akik minden hétvégén igazi házikoszttal várnak. Hát ki ne csábulna el? Pontosan ezért sokszor előfordul, hogy nem éppen a legegészségesebb ételeket készítem el vagy rendelem meg, hanem inkább pizzát vagy sült krumplit, mert egyszerűen azt kívánom, abban a pillanatban az tesz boldoggá.

Mit eszik egy vérbeli szénhidrátfüggő? 

Hát, amit megkíván. Ahogy már elmondtam, a legnagyobb kedvencem a pizza, aztán az olaszos tészták, a gyorskaják és persze a fánkok, minden mennyiségben. Nem túl csajos lista, ugye? De hát mit tehetnék, ha ezek az ételek valahogy olyan csábítóak? És én azok közé tartozom, akik engednek a csábításnak…

Forrás:
bentomondters, cupcake diaries

És igen, tudom, hogy ez nem feltétlenül egészséges. Hogy lehet, hogy engem ez nem érdekel? Úgy, hogy (egyelőre) ez nem látszik meg a testemen és az egészségre káros hatását sem érzem. Továbbá azt gondolom, hogy nem feltétlenül baj az, ha nem csak salátán és biodolgokon élünk. Én például egy héten többször eszem pizzát vagy sült krumplit, viszont nem csak és kizárólag szénhidrátban gazdag ételeket fogyasztok, és szinte nem eszem meg más húst, csak a csirkemellet és a pulykamellet.  Szóval a lényeg az, hogy szerintem néha ehetünk ennünk kell szénhidrátot is, csak fontos, hogy tartsunk mértéket, ne együnk hatalmas adagokat és mellette legyen változatos az étrendünk.

dietetikus

De mit mond erről egy dietetikus?

Aki azt gondolná, hogy egy női magazinnál mindenki patentül nyomja az aktuális diétaőrületet – csak a paleo- meg a Gwyneth Paltrow-diéta –, az most csalódni fog. A VOUS négy szerzője – köztük én is – arra vállalkozott, hogy minden sallang és önámítás nélkül megmutassa a zord valóságot: hogy néz ki négy fiatal dolgozó lány étrendje a hétköznapokban. Sőt, erről egy dietetikust is megkérdeztünk.

A teljes cikket ide kattintva olvashatjátok!

A szénhidrát nem is olyan rossz dolog!

HáziPatika oldalán olvashatjuk, hogy a szakértő szerint a szénhidrát táplálkozásunk fontos összetevője, a fejlett országokban az energiaszükséglet 45–55%-át, míg a fejlődő államokban 80%-át alkotják. Élettani szempontból a szénhidrát elvileg nélkülözhető, ugyanis a szervezet bizonyos aminosavakból, tejsavból és glicerinből elő tudja állítani az agy, az idegrendszer és a vörösvérsejtek számára nélkülözhetetlen glükózt. Ha azonban az étrendből tartósan hiányzik, az a szöveti fehérjék fokozott lebontásához, a szervezet só-víz háztartás egyensúlyának felborulásához vezet. Az anyagcsere-egyensúly fenntartásához minimálisan 100 gramm szénhidrát bevitele szükséges naponta. 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.