Sokan, amikor meglátják a szőlőt a piacon, már tudják: közeledik az ősz. Ezáltal talán kevésbé szeretik ezt a gyümölcsöt, nem úgy, mint például a dinnyét, az epret vagy a barackot, melyek a nyár „slágertermékei”. Ám itt az ideje, hogy közelebb engedjétek magatokat a fürtös csodához, több lakozik azokban az aprócska szemekben ugyanis, mint gondolnátok!
Én egy dolog miatt várom minden évben, hogy a nyár a végéhez érjen. Nem, egyáltalán nem a tanszervásár az ok – de bevallom, volt, amikor azért vesztem meg –, hanem az a fürtös csoda, a szőlő.
Ezt az értékes gyümölcsöt, van, aki tiltólistára küldi, mert fél, hogy elhízik tőle. Némiképp igaz e meglátás, melynek oka abban rejlik, hogy viszonylag magas a cukor- és szénhidráttartalma. Tehát ha valaki a fogyókúrája alatt egy kosárral elfogyaszt belőle, akkor valóban dobhatja a kukába a diétáját, de mértékkel itt is minden megoldható.
Ha mindössze egy csészényit majszoltok el naponta, nem fog többet mutatni a mérleg nyelve. A testetek pedig nagyon hálás lesz, hiszen számos pozitív tulajdonsággal bír ez a bogyós finomság. Csemegézzünk most ezekből!
Tápanyagraktár
Igaz, hogy C-vitaminban nem bővelkedik a szőlő, de ezt elnézhetjük neki, hisz az összes B-vitamin megtalálható benne, plusz igazi káliumforrás. Mindemellett pedig temérdek ásványi anyagot (vas, magnézium, réz, cink, szelén) is tartalmaz, melyek létszükségesek az egészség megőrzéséhez.
A vitaminoknak hála erősödhet az immunrendszeretek, és szinten is tarthatjátok azt, hozzájárulnak a normális emésztéshez. Ha mégis puffadást tapasztalnátok, forduljatok orvoshoz, lehet, hogy a fruktózt nem bírja jól a gyomrotok!
Az ásványi anyagai pedig az idegrendszer működésénél fontosak, azon felül erősítik a fogaitokat és a csontjaitokat.
Szó szerint antioxidáns-bomba, így bátran nyúljatok utána, ha csillapítanátok a magas vérnyomásotokat vagy a koleszterinszinteteket, illetve érdemes fogyasztani a daganatok elkerülése végett.
Szőlőmag
Ti kiköpköditek a szőlő magját? Ez nagy hiba! Azok az aprócska magok ugyanis értékesebbek, mint gondolnátok. De jó hír, hogy feldolgozott formában a legtutibb! Talán találkoztatok már a boltokban olyan készítményekkel, melyeken azt olvastátok, hogy szőlőmagolaj vagy szőlőmag-őrlemény. Nos, egyik a másikból születik, de mindkettő a természet csodájának nevezhető.
Dr. Szentgyörgyi Albert nevét legtöbben a C-vitaminnal kapcsolják össze, de Nobel-díjas tudósunk 1936-ban elsőként foglalkozott a szőlőmag emberi szervezetre kifejtett kedvező hatásával.
A szőlőmagolaj egy igazán sokoldalú folyadék, a gasztronómia és a kozmetikai ipar is előszeretettel használja. Tegyetek így ti is, süssetek-főzzetek ezzel az olajjal, vagy ízesítsétek ezzel a salátátokat. Esetleg keverjétek az arckrémetekbe, és élvezzétek a rengeteg E-vitamin jótékony hatását. Ráadásul remek ránctalanító, és még a narancsbőrt is leküzdhetitek vele.
Az szőlőmag-őrlemény szintén felkészült a szépségápolási feladatokra, de sokoldalúbb termék. A bőrápolás mellett hasznos az idegek ápolásánál, oldja a stresszt. Sőt, a szemeket is karban tartja, megelőzi a szembetegségeket, a már fennálló szemgyulladásokat csillapítja. Ha gyönyörű, hosszú hajkoronára vágytok, a szőlőmag még abban is a segítségetekre lesz, egészen a hajhagymákig eljut, és regenerálja őket.
Szépségápolás
Íme, az „élő” bizonyíték arra, hogy a bőr mennyire imádja a szőlőt, ám ebben most átadom a stafétát Takács Nórának:
Amellett, hogy arcpakolásként remek ránctalanító antioxidánsainak köszönhetően, fantasztikusan hidratál a magas víztartalma miatt. Az aknék ellen is felveszi a küzdelmet, azáltal, hogy elpusztítja a baktériumokat, a kialakult gyulladást pedig csillapítja.
Ugye ezek után az első utatok a zöldség- és gyümölcsárushoz vezet?!