Egyéb kategória

Mi az a quinoa és hogyan fogyasszátok? Most elmondjuk!

Ejtsétek ki a szátokon: quinoa. Hát nem mesés már a hangzása is? Enek ellenére nem ez az egyetlen tulajdonsága, amivel maga mögé állít egyre több embert. A Titicaca-tó partjairól származó gabonaféle meghódította már gasztronóma világát, és aki ellene van, az is suttyomban azt dézsmálgat a sarokban. A dietetikusok pedig annál inkább ajánlják, hiszen szuperegészséges!

vous - 2016.08.28.
Mi az a quinoa és hogyan fogyasszátok? Most elmondjuk!

Az igénytelen, túlélő növényt már az inkák is annyira csodálták, hogy a vallásuk részévé tették. Gyakran vetették be vallási szertartásaik során, ám ti, ha lehet, ne erre használjátok. Sokkal több jót tud adni nektek a quinoa, ha ételként juttatjátok a szervezetetekbe.

Forrás:
iStock

Miért jó?

Rengeteg okból! Többek között tökéletesen pótolja a köretet a gluténmentes étrendben, másrészt tele van hasznos tápanyagokkal, ami valóságos manna a szervezeteteknek. Magas a fehérjetartalma, kitűnő B2-vitamin-forrás, éppen ezért migrénes fejfájás ellen érdemes quinoát fogyasztanotok. A belőle származó szaponint Dél-Amerikában bőrsérülések kezelésére is használják fertőtlenítő hatása miatt, kalóriatartalma pedig nagyon alacsony. Komplex szénhidrát, így lassan szívódik fel, alacsony a glikémiás indexe, így nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet. Emiatt diétás étrendbe is szuperül beilleszthető, még cukorbetegeknek is

Hogyan ehetitek?

A quinoa ideális köretnek, akárcsak a kuszkusz, de készíthettek belőle salátákat, használhatjátok töltelékhez, de reggeliként is remekül megállja a helyét. Főzése nagyon egyszerű, egyszerűbb a rizsnél is, kétszeres vízben kell párolni nagyjából negyed óráig fedő alatt. Utána tálalhatjátok is. Reggeliként főzhetitek tejben, majd adhattok hozzá reszelt almát, mazsolát, vagy más finom aszalt gyümölcsöt.

Ti is készítenétek belőle valami finomat?

Semmi akadálya! Takács Nóri isteni reggelit készített belőle magának, csináljátok meg ti is!

Objektum doboz

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.