Egyéb kategória

A bringatúra többé nem tortúra! – Tippek, hogy a családi tekerés jó móka legyen

Gyerekkel bringázni olcsó és nem utolsósorban egészséges családi program. Nemcsak együtt mozgunk, de közös élményeket is gyűjtünk, így ahhoz, hogy könnyebb legyen a kölykökkel tekerni, összeszedtünk néhány hasznos infót!

vous - 2016.08.23.
A bringatúra többé nem tortúra! – Tippek, hogy a családi tekerés jó móka legyen

Két évvel ezelőtt egy kétévessel és a férjemmel nemegyszer nyomtuk le a kört a Velencei-tó körül, ami persze egy felnőtt bringásnak nem túl nagy szám, de gyerekeseknek azért kihívás. A közös bringázás felejthetetlen élményt nyújt: a jó levegőn vagyunk, mozgunk, kirándulunk, és közös emlékeket szerzünk.

Forrás:
Séllei Lilla

A gyerekes biciklitúrára jó, ha időben felkészülünk, összeállítjuk a legfontosabb kellékeket, és pontos tervet készítünk, hogy aztán azt felrúgassuk. Iránymutató, tapasztalati tippek következnek!

Miben utazzon a gyerek?

Attól függően, hogy milyen idős gyerekkel bringázunk, magunkkal vihetjük hátsó gyerekülésben, elülső gyerekülésben, de akár a saját bringáján is tandemadapterrel a mienkhez rögzítve. Fontos viszont, hogy bár itthon is kapható, és nagy népszerűségük miatt a bazár válogatásunkban is megtalálható egy gyerekutánfutó, ezek használata itthon nem engedélyezett.

Utánfutót a bringánk után kapcsolhatunk, de gyereket nem szállíthatunk benne! A szabály ugyanis úgy szól, hogy tíz évnél fiatalabb gyereket csakis 16. életévét betöltött személy szállíthat pótülésen. A szabály tehát csak az ülésben szállítást engedi, így kizárja az utánfutókat és a babahordozókat is. Természetesen, ha több ülés is van a bringánkon, akkor akár két gyereket is szállíthatunk, tehát akár elöl és hátul is lehet egy-egy ülés, és abban egy-egy gyerkőc.

Tippek, hogy a bringatúra gyerekkel ne legyen tortúra

Hisztimentes utazás gyerekekkel? Nem, ez sem lehetetlen!

Gyerekkel autózni kész kihívás, de néhány trükkel a családi nyaralás ezen része is kellemessé és könnyebbé tehető mindenkinek. Kíváncsiak vagytok, mivel?

Egy korábbi cikkünkből ide kattintva mindent megtudhattok! 

Ha már tud kétkerekűzni a csemete, akkor először is mérjük fel a túra hosszát. Ha olyannak ítéljük meg, akkor inkább kisülésben szállítsuk, nehogy ne bírja a strapát, és vissza kelljen fordulnunk. A kisebb gyerekek elölről jobban kilátnak, így mi nekik az elülső üléseket javasoljuk, ráadásul ők még elég kicsik ahhoz is, hogy a szülők a felszerelt kisüléstől is elérjék a kormányt.

Milyen a szabályszerű jármű?

A bukósisak saját biztonságunk érdekében mindenképpen elengedhetetlen, de tudni kell, hogy ezt a KRESZ csak 40 km/h sebesség felett követeli meg, még gyerekek esetében is.

Forrás:
Magyar Kerékpárosklub

A közlekedési szabályokról bővebben a Kerékpárosklub ingyenesen letölthető kiadványából tájékozódhattok.

Tervezzétek meg az útvonalat!

Kalandos úti célok

Kalandos úti célok
Forrás:
Alexandra

Indulás előtt mindenképpen készítsünk útvonalatervet, és nézzük meg a domborzati viszonyokat is. Vegyük figyelembe, hogy a tizenkét év alatti gyerek főútvonalon nem kerékpározhat! Mi ezért az olyan útvonalakat javasoljuk, amelyek nagy része kiépített bringaúton halad. Emellett nem árt kinézni pár pihenőhelyet, bringaboltot vagy gumiautomatát is, ahonnan defekt esetén tudunk új belsőt vásárolni akár vasárnap is.

Tapasztalatból mondom, egy néhány órás túrába is beleesik egy-egy alvásidő, éppen ezért készüljünk fel rendesen! Egyes utazó fejpántok például nemcsak az autósülésben ülve, de bringázás közben is megakadályozhatják a buksi előrebillenését. A dönthető bicikliülések előnye szunyaidőben a legszembetűnőbb, hiszen a kicsik megdöntve komfortosabban aludhatnak benne. De ha szeretnénk, hogy a gyerek nagyon pihentetően aludjon, álljunk meg. Legyen nálunk mindig egy pléd, amire egy árnyékos fa alá leheveredhetünk pihenni alvásidőben.

Mit és hogyan vigyünk magunkkal?

Alváskérdés letudva, jöhet a menetfelszerelés! Annyi mindenre lesz útközben szükségünk, hogy ha ezeket a gyerekkel együtt szeretnénk szállítani, akkor előre szerezzünk be kosarat vagy egy hátulra szerelhető csomagtartótáskát, amibe minden belefér. A pléden kívül jó, ha van nálunk naptej, a csalóka menetszél miatt akár észrevétlenül leéghetünk, de ugyanilyen fontos a folyadék is.

Így lehet stílusos a biciklitek úgy, hogy még a személyiségeteket is tükrözze Mojzes Nóra

VOUS-infografika – Biciklisfelszerelés városi lányoknak

Fel tudjátok sorolni, hogy mivel kell felszerelnetek a bicikliteket ahhoz, hogy a KRESZ szabályainak megfelelő legyen? Na és azt tudjátok, mivel kell felszerelni egy lány biciklijét ahhoz, hogy ne csak a KRESZ-nek feleljen meg, hanem nekünk, lányoknak is?

Grafikusunk, Fanny készített egy infografikát, amit ITT nézhettek meg, ha tudni akarjátok, milyen a tökéletes bringásszett VOUS-lányoknak.

Forrás:
  1. Figurás bukósisak – Insportline, 10 500 forint
  2. Két gyerek szállítására alkalmas utánfutó – Decathlon, 74 990 forint
  3. Hátulra szerelhető, konzolos ülés – Webbicikli, 11 040 forint
  4. Biciklimintás overall – Shumlee, 7990 forint
  5. Fánkos csengő – Electra, 15,99 dollár
  6. Űrhajós szelepsapka – Electra, 8,99 dollár
  7. Gyerekbringa fagyimintás sárhányóval – Electra, 299,99 dollár
  8. Előre szerelhető bicikliülés – Polisport, 15 900 forint
  9. Bringás pantalló – Pici and the city, 8990 forint
  10. Utazó fejpánt – Puppi, 3850 forint
Ajánlott cikkek