Egyéb kategória

Mi ez a hatalmas chiamagőrület?! Elmondjuk, mire és miért jó!

Rengeteget hallani a chiamagról mostanában, hogy mennyire jó, mennyire egészséges, és hogy mennyire finom. Nos, ha már ennyi jót hallunk valamiről, akkor az már túl szép, hogy igaz legyen, ugye? Pedig a chiamaggal tényleg nem lehet félrelőni, ha valami egészségeset kerestek.

vous - 2016.08.22.
Mi ez a hatalmas chiamagőrület?! Elmondjuk, mire és miért jó!

De mit tud ez a csodamag, amiért így szeretik?

A chiamag a mentafélék családjából való, a chia növény vetőmagja. A levelét is fogyasztják néha gyógytea formájában, de a magok fogyasztása sokkal elterjedtebb. Dél-Amerikában őshonos növény, és már az 1500-as években használták az azték törzsek, mivel nagyobb állóképességhez segítette a harcosokat a csatában, na meg az ágyban is. 

Nem véletlenül, bár ezt az aztékok akkor még ennyire pontosan nem tudták, de a chiamag valóságos vitamin- és tápanyagbomba a szervezet számára. Nagyjából 28 gramm chiamag 11 gramm rostot tartalmaz, 4 gramm fehérjét, rengeteg kalciumot, mangánt és foszfort. Emellett gazdag omega–3 zsírsavakban, amelyek segítenek a magas vérnyomás csökkentésében, a szív egészségének megőrzésében és az érrendszer erősítésében.

Emellett a chiamag összetevői immunerősítő hatással is bírnak, táplálnak, és regenerálják a szöveteket. Fontos szerepet töltenek be a vörösvérsejtek termelésében, a szív- és vázizmok működésének szabályozásában és az enzimek kémiai működésében. Antioxidánsai lassítják az öregedést, segítik megakadályozni az Alzheimer-kór kialakulását, valamint megakadályozzák a káros szabad gyökök szaporodását.

Forrás:
Sinkó Evelin

A szépségben is fontos szerepet tölt be

Ha rendszeresen fogyasztotok chiamagot, idővel a bőrötök, hajatok, körmeitek sokkal szebbek és egészségesebbek lesznek a benne lévő omega–3 zsírsav miatt. A fogyókúrázók nagy barátja is, hiszen az apró magok magukba szívják a nedvességet, pici kocsonyás hártyát vonva maguk köré. Mivel a gyomorban is így viselkedik, ezért tömege megnő, és telítettségérzetet kelt bennetek, ezáltal pedig csökkenti az éhségérzetet.

Hogyan egyétek?

Kijelenthetjük a chiamagról, hogy szuperkaja. Rendkívül sokoldalúan felhasználható, akár turmixba téve, akár puding formájában, de süteményekben tojás helyett is megállja a helyét. Egy szuperfinom csokis chiapudingreceptet meg is osztok veletek.

Hozzávalók: 

  • 2 púpos evőkanál chiamag
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • kb. 1,5 dl tej
  • 1 evőkanál méz vagy más egészséges édesítő
  • friss gyümölcs
  • kevés étcsoki

A teljes receptért kattintsatok a Cookta oldalára!

Ajánlott cikkek