Egyéb kategória

„Szeretnélek titeket még sokáig szeretni” – avagy hogyan adagoljuk az életmódváltást a családnak?

Szeretnétek belevágni az életmódváltásba, de nem tudjátok, a családotok mit fog szólni hozzá? Hogyan fogják tolerálni az edzésekkel töltött órákat, a megváltozott étkezési szokásaitokat? Akár ti főztök rájuk, akár ti eszitek a családi főztöt, okozhat nézeteltérést, konfliktusokat a megváltozott menüigény. Hogyan bírhatjátok együttműködésre a családot, vagy hogyan segíthetitek egymást az egészségesebb életmód felé? Könnyebb-e az életmódváltás, ha mögöttetek, vagy akár mellettetek áll a család? Dr. Horváth-Tanka Enikővel kerestük a választ ezekre a kérdésekre.

vous - 2016.07.15.
„Szeretnélek titeket még sokáig szeretni” – avagy hogyan adagoljuk az életmódváltást a családnak?

Dr. Horváth-Tanka Enikő jógaoktató szerint csapatban minden könnyebb, így a 21 napot végigcsinálni, illetve ezt a rendszert hosszú távon fenntartani is sokkal egyszerűbb, ha összefog a család.

„A családtagok sokat segíthetnek a magatokra fordítandó többletidő megteremtésében; ha vannak gyerekeitek, akkor erre mindenképpen nagy szükségetek lesz.” Sok terhet levehet a vállatokról, ha például a férjetekkel megbeszélitek, hogy reggel ő vigye a gyermekeket oviba, iskolába, így ti tudtok reggel edzeni. Ha sikerül rávenni a párotokat, hogy együtt edzetek, az rengeteg plusz motivációt tud adni, ráadásul ez a közös élmény a kapcsolatotokat is erősíti.

Forrás:
Hámori Zsófia

A sarkalatosabb pont az új családi étrend bevezetése: 

A szokásos menü csábításának is könnyebb ellenállni, ha a bevásárlást, főzést az új életmódunkhoz igazíthatjuk ahelyett, hogy a család másik felének a szokásos ételeket is el kellene készítenünk.

– mondja Enikő, nem is beszélve a kísértés minimalizálásáról!

Szerencsére ma már elmúltak azok az idők, hogy az egészséges táplálkozás csupán nyers saláta rágcsálásából álljon, rengeteg ízletes és izgalmas receptet lehet kipróbálni, így a családotoknak attól sem kell félnie, hogy képtelenek lesznek megenni a „nyúlkaját”. Mutassátok meg nekik, hogy van reggeli a péksütiken túl is, például egy gyümölcsös, fahéjas zabkásának nem tudom, melyik gyermek tudna ellenállni. Nyári időszakban a könnyű grillételek is mindenki étvágyát kielégíthetik, ráadásul rengeteg időt megspórolhattok, ha csak egyszer kell főznötök. Próbáltátok már, hogy a tegnapi vacsoráról megmaradt grillhusit teszitek gyermeketek uzsiszendvicsébe? Isteni megoldás, és időt is spóroltok!

egészség étkezés

Az 5 legnagyobb tévhit az egészséges étkezéssel kapcsolatban

A táplálkozással kapcsolatos tévhitekből Dunát lehetne rekeszteni. Sokan azt hiszik, az egészséges táplálkozás bonyolult, átláthatatlan és megközelíthetetlen rendszer. És valami kattanása tuti van annak, aki így él. Ideje eloszlatni a tévhiteket az egészséges táplálkozást illetően.

Egy korábbi cikkünkből mindent megtudhattok az 5 legtévesebb gondolatról!

Hogyan tálaljátok az életmódváltás kérdését a családi kupaktanács előtt? Enikő szerint az egészség oldaláról érdemes megközelíteni a kérdést: „Egyszerűen arról van szó, hogy hosszú távon busásan megtérül a befektetett áldozat. Lehet, hogy átmenetileg több idő megy el az edzésekre, új ételek kikísérletezésére, ám a program végén garantáltan egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb, energiával teli, jókedvű és pozitív taggal bővül a család.” Az életmódváltás során persze a karcsúbb alak is vonzó eredmény, azonban még fontosabb, hogy egészségesebbek lesztek – így pedig még tovább tudjátok családotokat szeretni.

Forrás:
iStock

De mi van akkor, ha sehogy sem tud azonosulni a család egészséges céljainkkal? „Ha nem sikerül magunk mellé sorakoztatni a többieket, az sem jelenti azt, hogy egyedül nem sikerülhet, csak egy csipetnyivel több akaraterőre lesz szükség."

Ebben az esetben azonban tekinthetünk úgy is a saját 21 napunkra, mint egy csendes példamutatásra. Ki tudja, lehet, hogy eredményeinken felbuzdulva a család tagjai is kedvet kapnak a változtatáshoz.

 – mondja Enikő. De az is lehet, hogy csak látniuk kell, miből áll ez az egész, hogy nem sanyargatjátok magatokat, és ahogy észreveszik rajtatok a változást, az energikusságot, a változó formátokat, megkóstolják az általatok fogyasztott ételeket, megbarátkoznak az egészséges életmód gondolatával, és szép lassan ők is átszoknak erre!    

Ajánlott cikkek