Egyéb kategória

Öltöztessétek magatokat magabiztosra, és szerezzétek meg az álomállást!

Egy könyvben egyszer azt olvastam, hogy senkire sem gyakorolhatunk kétszer első benyomást. Ez a mondat azóta a mottóm lett, és gondosan ügyelek arra, hogy amikor először találkozom valakivel egy sorsdöntő szituációban, akkor azt a képet lássa rólam, amilyet igazán mutatni szeretnék – és ami még fontosabb, amilyen valójában vagyok. Egy állásinterjún a leendő munkaadónk nemcsak azt vizsgálja, hogy hogyan adunk választ a kérdésekre, hanem figyeli a reakcióinkat és a kiállásunkat egyaránt.

vous - 2016.06.22.
Öltöztessétek magatokat magabiztosra, és szerezzétek meg az álomállást!

Ahhoz, hogy a válaszaink igazán őszinték legyenek, mi pedig teljes mértékben önmagunkat tudjuk adni, elengedhetetlen a magabiztosság. A magabiztosságunkon pedig úgy tudunk erősíteni, ha a megfelelő öltözéket viseljük, ami erőt és tartást ad, nem izzadunk, finom az illatunk, nem idegesít a hajunk, nem kell állandóan a sminkünkre figyelni. Sokszor hallom azt a mondatot, hogy nem a ruha teszi az embert, a szakmai felkészültség sokkal előbbre való. A szakmai felkészültség elengedhetetlen, ez tény. De az első benyomást a megjelenésünk adja. Amikor belépünk az ajtón, az interjúztató legelőször a külsőnkkel szembesül, és a látottak alapján már az első másodpercben elkezd kialakítani rólunk egy képet.

Forrás:
Cséfalvay Fanny

Fontos, hogy az öltözékünk egyrészt hozzánk, másrészt az alkalomhoz illő legyen. Ne akarjuk olyan stílusba belekényszeríteni magunkat, ami teljesen távol áll tőlünk. A business look nagyon is személyre szabható és beilleszthető a személyes stílusunkba. Ha szeretnétek a visszafogott eleganciáról még többet olvasni, ajánlom egy korábbi írásomat a francia nők stílusáról.

Öltözzetek a megpályázott pozícióhoz!

De hogyan is kell akkor felöltözni egy állásinterjúra ahhoz, hogy az a bizonyos első benyomás pozitív legyen, és ennek fényében folytatódjon az egész meghallgatás?
Először is öltözzünk ahhoz a pozícióhoz, amelyet megpályázunk. Képzeljük el leendő munkánkat, feladatainkat, és gondoljuk át, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a megfelelő jelöltnek. Nézzünk néhány példát:

Az álláshirdetés szerint logikus, gyakorlatias embert keresnek. Ez esetben válasszunk ki például két színt (legideálisabb a fekete-fehér), és ezeket kombináljuk a ruháinkban és a kiegészítőkben. Így tudat alatt azt sugalljuk, hogy képesek vagyunk rendszerekben, szervezetten dolgozni.

Ha például kreatív, ötletes alanyt keresnek, az öltözködésünknek is kreativitást kell sugallni. Ez esetben ne féljünk a mintáktól és a színektől, de lényeges, hogy ne essünk túlzásokba! Csak kis részletekben használjuk fel őket. A fekete lehet az egyik alapszín, ebben a korábbi cikkben elolvashatjátok, melyik szín mit fejez ki, ha a feketével kombináljátok.

Ha az öltözékünk egyszínű vagy egyszerű fazonú, a megjelenésünk kulcsa lehet egy hangsúlyos ékszer.

Ha rugalmas, mozgékony, jó szervező benyomását akarjuk kelteni, nyugodtan viseljünk nadrágot. Az unalmas kiskosztümök ideje lejárt, a blézer elhagyható, a nadrág sokféle fazonú lehet – ide kattintva megismerhettek 13 különbözőt. A magas derekú fazon a legsikkesebb választás. Idén nemcsak a szűk, hanem a bő szárú nadrágok is nagy szerepet kaptak a divatban.

Forrás:
Cséfalvay Fanny

Aranyszabályok állásinterjúra

Nem kell hogy a ruhánk a legújabb legyen, de van néhány aranyszabály, amit mindenképpen érdemes betartani:

 1. A hajatok legyen frissen mosott.
 2. A manikűrötök legyen rendben, el sem hinnétek, milyen sokan figyelik ezt is. Igen, a férfiak főleg!
 3. A sminketek legyen friss, üde, visszafogott és természetes.
 4. Ne felejtsétek el az izzadásgátlót.
 5. Ha szeretitek az illatokat, viseljetek parfümöt.
 6. A ruhátok legyen új vagy újszerű, mindig frissen mosott, és feltétlenül jó állapotú, nem fakó vagy bolyhos.
 7. Minden, amit viseltek, legyen kivasalva és teljesen gyűrődésmentes.
 8. A harisnyátok feltétlenül legyen új. Lehetőleg vigyetek magatokkal egy pótharisnyát is. Ugyanis nincs kiábrándítóbb egy elhasznált, felszaladt vagy szálhúzódásos harisnyánál.
 9. A ruhátok legyen méretben megfelelő.
 10. Ne viseljetek túl rövid szoknyát. A legideálisabb a térdig vagy térd alá érő fazon. A miniszoknya, amit folyamatosan húzogatni kell, és túl sokat mutat a lábakból, nagyon kellemetlen egy állásinterjún.
 11. A mély dekoltázs az első a tiltólistán. 
 12. Kerüljétek az élénk színű fehérneműt, ami kilóg vagy átlátszik az öltözéketek alól.
 13. Ne mutassatok túl sok bőrfelületet.
 14. Ne viseljetek túl szűk ruhát.
 15. SOHA ne vegyetek fel kamu cuccokat kamu márkajelzésekkel. Ettől nem fogtok jobb értékelést kapni, sőt egyből kiszúrhatják a hamis darabot, és azt sugallhatja a leendő munkaadó számára, hogy nem annak akartok látszani, akik valójában vagytok. Tehát nem vagytok őszinték.
 16. Tartsátok észben a hetes szabályt, amikor az ékszereiteket választjátok ki. Ezt nemcsak egy meghallgatáson, de a mindennapokban is érdemes figyelembe venni. Egy elegáns nő, aki kerüli a közönségesség minden megnyilvánulását, sosem visel hétnél több ékszert egyszerre. (Egy pár fülbevaló 2 darabnak számít!)
 17. Soha ne keverjétek az ezüst és arany kiegészítőket egymással. Tegyétek le a voksotokat valamelyik mellett.
 18. Ne viseljetek egy interjúra műanyag vagy gumi ékszereket, de ugyanígy kerüljétek azokat is, amelyek túl drágának akarnak látszani, de valójában nem azok. Mindkettő nagyon olcsó hatást kelthet.
 19. Kövessétek a már-már elcsépelt „a kevesebb több!” elvet.
 20. Mindig legyen a szettetekben valami frappáns. Legyen az akár egy cipő, egy ékszer, egy öv vagy egy minta.
 21. A táskátok passzoljon a ruhátokhoz, és szintén legyen tökéletes állapotú.

Forrás:
Cséfalvay Fanny

Mintaszettek állásinterjúra

Miután tudjátok, melyek azok az apró részletek, amikre nem árt odafigyelni, koncentráljunk a nagy egészre, az összeállításokra. Íme egy lista arról, mi mindenben gondolkozhattok, ha a tökéletes állásinterjúszettet keresitek.

Ceruzaszoknya + bővebb felsőrész

A ceruzaszoknya sikkes alapdarab. Mivel teljesen szűk és általában magas derekú, a legelőnyösebb bővebb felsőrésszel, laza inggel, és lehetőleg magas sarkú cipővel kombinálni.

Ingruha

Igazán csinos, mindig elegáns megoldás egy interjúra. Lapos és magas sarkú cipővel egyaránt viselhető. A legfontosabb, hogy a hossza megfelelő legyen, az anyaga pedig semmiképp se legyen átlátszó.

Egyberuha

A legegyszerűbb megoldás. Fontos, hogy ne legyen túl szűk és kihívó. Ha ujjatlan, lehetőleg vegyetek alá egy blúzt vagy vékony felsőrészt.

Blúz + nadrág

Nadrágban határozott nő benyomását kelthetitek. A megfelelő felsőrésszel és blézerekkel ugyanannyira elegáns lehet, mint egy szoknyás összeállítás. A fekete nadrág mintás blúzzal vagy egy fekete nadrág csíkos felsővel is mindig nyerő választás.

Blézer helyett kardigán

Ha több réteget szeretnétek viselni, nem kell feltétlenül blézert felvennetek. Egy szép anyagú kardigán is megfelelő kiegészítő lehet.

Cipő

Mindegy, hogy magas vagy lapos talpú cipőt viseltek, a legfontosabb, hogy jó állapotú legyen, és kecses. A sportcipő bármennyire is trendi most, viseljetek inkább balerinacipőt, ha kényelemre vágytok.

„Hogyan viselkedjek az állásinterjún?”

Mivel az öltözékünk és viselkedésünk két egymással összefüggő dolog, ezért érdemes erről is ejteni néhány szót. A viselkedésünk legyen határozott, de nem fölényeskedő. Legyünk kedvesek, udvariasak, ne vágjunk az interjúztató szavába. Mosolyogjunk sokat, és nézzünk a szemébe, miközben választ adunk a kérdéseire.
Amikor belépünk a szobába, ha olyan a szituáció, indíthatjuk a beszélgetést egy kedves megjegyzéssel, például: „nagyon szép ez az iroda” vagy „gyönyörű a kilátás”. És kerüljük a negatív mondatokat, például: „hatalmas dugó volt idefele jövet” vagy „rémes ez az időjárás, ami mostanában van”.

A negatív indítás rossz irányba viheti a beszélgetést, és egy elégedetlenkedő, rosszkedvű ember képét alakíthatja ki a másikban rólunk.

Legyünk érdeklődőek, kíváncsiak az új pozícióval kapcsolatban, de semmiképpen sem túlbuzgóak és személyeskedők.

Az öltözködés a szavak nélküli kommunikáció egyik formája. Sok mindent elmond rólunk, ezért mindig gondoljuk végig a szekrény előtt állva, hogy mit szeretnénk közvetíteni magunkról. Ha stílusosak vagyunk, a stílusunk lehet a védjegyünk.
Az öltözködés a siker egyik kulcsa is lehet. Ha jól érezzük magunkat a ruhánkban, az a viselkedésünkön is érezhető lesz majd. Úgy gondolom, nincs fontosabb az önazonosságnál. Ha mindez sugárzik rólunk, onnantól már csak egy kis lépés az álomállás megszerzése.

A stresszes pillanatokban a Rexonára biztosan számíthatsz. A cikk megjelenését a Rexona Maximum Protection izzadásgátló termékcsalád támogatta.

Játsszatok a Rexonáért a Hogyan legyek jó nő? Facebook-oldalon!

Objektum doboz

Ajánlott cikkek