Egyéb kategória

Véresen komolytalanul a vérvételről – Mit jelentenek a latin szavak a laborleleten?

Ha láttatok már laborleletet, akkor biztosan ismerős az érzés, hogy csak nézitek a papírt, amin betűk és számok halmaza van, több, de remélhetőleg kevesebb csillaggal. A szavak és értékek egyszerű kiolvasása is olykor gondot okozhat, és a végén már arra is kitörő örömmel tudtok reagálni, ha a neveteket megtaláltátok ott fent, a bal fölső sarokban.

vous - 2022.01.02.
Véresen komolytalanul a vérvételről – Mit jelentenek a latin szavak a laborleleten?

Reggel 6:23, többedmagammal már a sorban állunk, és várjuk, hogy kinyíljon az ajtó, hiszen senki nem itta még meg a reggeli kávéját, vérvételre jöttünk. Az ajtó kinyílik majd, ahogy a fáradtság és az illemóra tanította nekünk, mindenki kivárja a sorát és a számát. 1009. Ez lett az én számom. Az álmosságból csak a tűszúrás kicsit stresszes gondolata tud kijózanítani.

Nem félek a tűktől, de nem csinálnám ezt minden reggel. Felvillan a számom, a rutinos nővéreknek köszönhetően alig érzek valamit, de bevallom, nem néztem oda. Ellenben nagyon bátran figyeltem a szemközti fehér falat. Három perc, nem sok, hangzik a mondat: „5 percig nagyon erősen szorítsa oda a vattát.” Zavartan, egy rebegő „köszönöm” után, kiülök a váróba, és 5 percig szorítom a vattát, ahogy a nővér mondta. Pár nappal később kezemben az eredmény. Furcsa, de izgultam, mégiscsak a véremről van szó. Szerencsére elenyésző a csillagozott eredmények száma. Nézzük a részleteket!

Forrás:
istock

Fehérvérsejt

A teljes vérkép első értéke a fehérvérsejt. Nem véletlenül kezdődik ezzel, hiszen ez az egyik legfontosabb összetevője a vérnek. Más néven leukociták, az immunrendszer sejtjei, amelyek megvédik a testet a különböző idegen anyagoktól.

Vörösvértest

Több fórumon olvastam heves vitákat azzal kapcsolatban, hogy vörösvértest vagy vörösvérsejt. A vitát nem vagyok hivatott eldönteni, én azt használom, ami a leletemen szerepel: vörösvértest. A vér egyik összetevője, mely az oxigénszállításért felelős, röviden vvt-nek is szokták nevezni.

  • Ha alacsony a szintje, akkor sápadtsággal, fáradékonysággal jelez a szervezet.
  • Ellenben ha magas, akkor vérbőség keletkezhet a végtagokban, illetve megnőhet a trombózis kockázata.

Hemoglobin

Hasonlóan a vörösvértesthez, ő is a vér oxigénszállításáért felelős. Mennyiségének csökkenése vérszegénységet eredményez, amitől elég sápadtnak tűnhet az ember, olykor szédülést is okoz. Pótolni egyszerűen lehet például vassal, de nagyon lassan épül be a szervezetbe, ezért kitartóan kell szedni.

Hematokrit

Ha van hemoglobin, akkor van hematokrit is. A hematokrit a szilárd véralkotók aránya. A szilárd véralkotók az eddig megismert szereplők a vérben: fehérvérsejt, vörösvértest, hemoglobin.

  • Ha alacsonyabb, akkor súlyos vérveszteség történhetett.
  • Ha magasabb, akkor a keringési betegségek kockázatát fokozza.

MCV – MCH – MCHC

Jöjjenek a hárombetűs érthetetlenségek! Az első az MCV: elég bonyolultnak hangzik, pedig semmi több, „csak” a vörösvértest térfogata, úgymond mérete. Önmagában nem sokat ér, kell hozzá a többi szám is. Ez egyébként nekem nincs megcsillagozva, de közel van az alacsonyhoz.

A következő hárombetűs a MCH, ami egy arányszám. Azt jelenti, hogy egy vörösvértestre számítva mennyi hemoglobin jut, egyedül ez a szám is magányos, a többivel együtt kell nézni.

A harmadik hárombetűs érték egy négybetűs lesz: MCHC, ez pedig a vörösvértestek átlagos hemoglobin-koncentrációját mutatja. Tehát ki lehet mondani, hogy ezek a számok adatok a vörösvértest kinézetéről: térfogata, hemoglobin mennyisége és hemoglobin koncentrációjának mennyisége.

Trombocita

Biztos vagyok benne, hogy nem egy Dr. House-részben hallottam már ezt a szót. Ettől úgy érezhetném, tudom, hogy mit jelent, pedig nem. A trombocitaszám a véralvadásban játszik fontos szerepet. Amikor megvágjátok az ujjatok, és vérezni kezd, a trombocitának köszönhetően áll el.

  • Ha kevés van belőle, akkor vérzékenységhez vezethet.
  • Ha sok, akkor vérzéshajlam jelentkezhet orrvérzés formájában.

Az MPV egy újabb hárombetűs érték, ami a trombociták méretét adja meg.

Neutrofil

Figyelem, vegyétek elő a nem létező latintudásotokat, itt több lesz az ismeretlen szó, mint az ismert! Az első a neutrofil, teljes nevén neutrofil granulocita. A granulociták a fehérvérsejtek egyik csoportja, melyeknek fő funkciója a baktériumok lebontása. Testben lévő gyulladások és rák esetén számuk jelentősen megnőhet.

Eozinofil

Értitek, euozinofil granulocita. Száma leginkább allergiás betegeknél változhat. De fontos érték az autoimmun betegségekben is.

Monociták

Ezt a szót is már biztos, hogy hallottam egy Dr. House-részben, nem véletlenül, hiszen a monocitaszám akkor emelkedik, ha gyulladás van a szervezetben. Ez az első érték, ami nálam magasabb egy picivel. Ha belegondolok, kicsit köhögtem az elmúlt napokban, de a monocitáknak köszönhetően semmi bajom. Köszi!

Basofil granulocita

Ismerős lehet korábbról a granulocita, szintén a fehérvérsejt összetevőjéről van szó. Értéke allergiás reakciókban, sebgyógyulás esetén és az immunrendszer védekezőrendszerének megváltozása esetén változhat.

Limfociták

A limfociták maradtak a végére. A limfociták a nyirokrendszerben keringenek, és közben folyamatos ellenőrzés alatt tartják a szervezetet. Számuk csökkenhet HIV, gyulladásos megbetegedések vagy autoimmun betegségek okán.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!