Egyéb kategória

Meghökkentő, mit árulnak el a rémálmok a személyiségetekről

Amikor az éjszaka közepén levegő után kapkodva ülünk fel az ágyunkban, mert épp egy százfogú szörny ért utol minket egy hosszas üldözési jelenet után a sötét erdőben, valószínűleg fürdünk a saját izzadságunkban, szaporán vesszük a levegőt és csak reménykedhetünk, hogy vissza tudunk aludni, mielőtt felkel a nap. Egy új tanulmány szerint azonban a rémálmok nem is olyan rosszak, mint hisszük.
vous - 2016.05.30.
Meghökkentő, mit árulnak el a rémálmok a személyiségetekről

Azt már tudjuk, hogy ha rendszeresen vannak rémálmaink, azt akár egy nem túl ismert jelenség, a rémálomzavar is okozhatja, de egy új kutatás szerint ezek az álmok nagyban árulkodnak a személyiségünkről is. Egy montreali egyetem végezte a kutatást, melyben olyan embereket kért fel közreműködésre, akiknek általában minden éjjel van rémálmuk. Az volt a feladatuk, hogy elmeséljék azokat a rémálmokat, amikre a kellemetlen ébredés után vissza tudnak emlékezni, illetve meg kellett válaszolniuk egy kérdőívet, és kitölteni egy kreativitási tesztet. A kutatás részét képezte továbbá az is, hogy a jelölteket monitorra kötötték alvás közben, hogy jobban megfigyelhessék őket – írja a Hello Giggles.

Az eredmények kifejezetten hátborzongatóak: minden bizonyíték arra utal, hogy azoknak az embereknek, akik gyakran tapasztalnak rémálmokat éjjelente, olyan életük van, ami épp olyan kreatív, pozitív és élettel teli, mint amilyen lehangoló és félelmetes tud lenni időről időre – írja Michelle Carr, a kutatás vezetője a New Scientist című lapban. A gyakori rémálmok tehát gazdag képzelőerőre és kreativitásra utalnak, amik nemcsak az álmainkat, de nappali gondolatainkat és álmodozásainkat is irányítják.

Forrás:
Giphy

Egyébként nem ez volt az egyedüli rémálmokat vizsgáló kutatás, ami hasonló eredményeket hozott. Az 1980-as években Ernest Hartmann kutató megfigyelte, hogy a rémálmok nem mindig félelmetesek és szorongással teliek. Sokkal inkább olyan gondolatokat tartalmaztak, amik az alany nappali álmodozásaiba is belevegyültek – tehát kreativitásukra és gazdag gondolatvilágukra utalt.

Persze mindez nem változtat a tényen, hogy a rémálmok kellemetlenek és sokszor kiráz tőlük bennünket a frász, de a tudat, hogy a kreativitásunkra és gazdag fantáziára utal, talán enyhít rajtuk egy kicsit.

Tehát ha legközelebb felriadtok az éjszaka közepén egy rossz álom miatt, gondoljatok arra, hogy ez lelki gazdagságotokról árulkodik!

Ajánlott cikkek