Egyéb kategória

Szuper tippek, hogy kivédjétek az irodai munka káros hatásait

Azt gondolhatnánk, hogy egy irodában dolgozni teljesen veszélytelen, ám az ülőmunkának valójában számos egészségkárosító hatása lehet. Védjétek ki ezeket! Dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical foglalkozás-egészségügyi szakorvosa segítségével szuper tippeket hoztunk nektek.
vous - 2016.04.29.
Szuper tippek, hogy kivédjétek az irodai munka káros hatásait

1. Megfelelő bútorok

Ha az irodai bútorok nem kényelmesek, kényszertartást vesztek fel. Olyan pózban dolgoztok, ami nem kényelmes, tehát megterhelő. Ezért nagyon fontos, hogy a bútorok a megfelelő méretűek és formájúak legyenek. Az irodai munkához ideális asztal magassága 70 cm. Lapja egyenes, nem fényes, és elég nagy ahhoz, hogy minden szükséges tárgy elférjen rajta – például egy praktikus csuklótámasz. Hasznos tartozékok is beszerelhetők, például az asztal alá csúsztatható görgős szekrény vagy a kihúzható billentyűzettartó fiók.

2. Megfelelő fényviszonyok

A monitornak az ablakra merőlegesen kell állnia, hogy a beeső fény ne világítson a szemetekbe, de ne is tegye tükröződővé a monitor felületét. A képernyő akkor van jó helyen, ha 65–70 centire van a szemetektől, és enyhén lefelé kell néznetek: a nyakunknak és a szemünknek így a legkényelmesebb. A modern monitorok a fényerőt és a kép egyéb beállításait automatikusan a helyiség fényviszonyaihoz és a képernyőn megjelenő tartalomhoz igazítják.

Forrás:
iStock

3. Helyes tartás

Akkor ültök helyesen, ha a törzsetek és a combotok, valamint a combotok és a lábszáratok 90 fokos szöget zár be egymással. Ha egy párnát helyeztek a derekatok és a szék támlája közé, és az kiesik, akkor hibás a tartásotok. Erre egyébként már Takács Nóra is felhívta a figyelmeteket, a videót ide kattintva megnézhetitek!

4. Szemtornára fel!

A monitor merev figyelése szemszárazságot okozhat, mivel ilyenkor ritkábban pislogunk. Ezen segíthet a megfelelő páratartalom és a bőséges folyadékfogyasztás. A szemtorna, valamint a műkönny szintén jó szolgálatot tehetnek a tünetek kiküszöbölésében. A legfontosabb azonban talán az, hogy ne felejtsetek el pislogni! Időnként kis szemtornát is végezhettek, különben hajlamosak lennétek órákon át szinte egy pontra bámulni, ami szintén nem tesz jót.

5. Sétálgassatok!

A sok ülés aranyérre, vagyis tágult visszérfonatokra is hajlamosíthat. Ezért nagyon fontos, hogy időnként hagyjátok abba a munkát, álljatok fel, sétáljatok egy kicsit, vagy akár gimnasztikázhattok is egyet! Ha nincs időtök felállni, a lábatokat kinyújtva a lábfejeteket akár az asztal alatt is megtornáztathatjátok.

Forrás:
iStock

6. Relaxáljatok!

A munkahelyi stressz az egyik legnagyobb egészségkárosító tényező. A határidők fenyegetése, a főnökök felől érkező nyomás, az állandó hajtás előbb-utóbb a munkahelyen kívül is érezteti hatását: többek között alvászavar, potenciaproblémák, magas vérnyomás, illetve burn out, azaz kiégés alakulhat ki. Hogy elkerüljétek a stresszt, nagyon fontos, hogy időnként megszakítsátok a munkát, és pihenjetek egy kicsit! Érdemes elsajátítani néhány relaxációs technikát is, mint például a meditatív jóga.

7. Óránként 10 perc szünet

A jogszabály szerint a képernyős munkát végző dolgozók számára óránként tíz perc szünet jár. Használjátok ki ezt az időt, és semmiképpen ne töltsétek az asztalotoknál ülve! A szellemi kikapcsolódás is legalább annyira fontos, mint a fizikai pihenés. Ma már egyes munkahelyeken pihenőszobát rendeznek be, de egy pár perces séta is elég ahhoz, hogy teljesen kikapcsolódjatok, felfrissüljetek, és újult erővel vessétek bele magatokat a munkába.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!