Egyéb kategória

Nemzetközi Szellem- és Kísértetfesztivál? Ez is szerepel rendhagyó felvidéki útikalauzunkban

Mikor elgondolkozom azon, hogy mit jelent számomra a Felvidék azon túl, hogy az otthonom és a hazám is, a gyerekkoromból villan be nagyon sok kép. Felvidék ugyan egész Szlovákia, de számomra inkább Csallóköz jelenti a Felvidéket.

vous - 2016.04.20.
Nemzetközi Szellem- és Kísértetfesztivál? Ez is szerepel rendhagyó felvidéki útikalauzunkban

Lassan már öt éve látogatok haza ritkábban, hiszen sok dolog köt Budapesthez, itt zajlik minden napom, de ez nem jelenti azt, hogy ne járnék álmaimban otthon. Mikor Medvénél elhagyom a határt, a párom egyből megjegyzi, hogy érezni, hogy hazaértem.

Mintha csak áthaladtunk volna valamilyen láthatatlan függönyön, ami lesöpörné rólam a tipikus magyar szép beszédet, és átváltanék a felvidéki magyarra. Elkezdek mindenre úgy válaszolni, hogy na vagy no. És higgyétek el, ennek kismillió jelentése van. Ez azért is olyan érdekes számomra, mert nem hallom úgy a beszédet, hogy ennyire megkülönböztethetném a nyelvjárásokat, mégis ösztönösen váltok beszédstílust a hazai tájakon. Érdekes, hogy mennyire beleivódik az emberbe még így is az otthoni szó.

Onnan tudom még, hogy otthon vagyok, hogy más a nap színe, és az aszfalt is olyan jellegzetesen kékesszürke. A fák zöldje is másabb, mintha meginstagramozták volna a világot: melegebbek a színek.

Ha hirtelen riadnék fel az autó hátsó ülésén egy világjáró körúton, akkor is ráismernék az otthoni felhőkre. Na és a levegő! Csallóköz levegője párásabb, teltebb, testesebb. Nyaranta szinte harapni lehet belőle, és érezni benne a Duna, a csallóközi föld, a fák ízét.

Csallóköz

Európa legnagyobb szárazföldi szigete a Kisalföld szlovákiai részén, a Dunától északra, Pozsonytól délkeletre. A Duna, a Kis-Duna és a Vág-Duna határolja. Pozsonytól Komáromig húzódik. Legnagyobb részét a dunaszerdahelyi járás foglalja magába.

Csallóköz egyik kicsi falujában születtem, Mórockarcsán. Adok nektek néhány tippet arra az esetre, ha a Felvidék felé vennétek az irányt valamikor.

Bősi-vízerőmű

Kis falumtól mindössze 10 kilométerre található Bős, ami nemrég avanzsálódott faluból várossá, és a környéke nem kevés élményt tartogat számotokra.

Szlovákia legnagyobb vízerőművét minden barátomnak megmutatom, aki meglátogat. Az erőműnek nagy szerepe van az árvízvédelemben és a hajózhatóság biztosításában. Az erőmű évi termelése biztosítja Szlovákia összes villamosenergia-termelésének kb. 10%-át, és ezt az erőt érzitek is, amikor bekanyarodtok autóval az erőműhöz, és ráláttok a Dunát szétválasztó objektumra.

Hátborzongató látni, hogy az egyik oldalon jóval magasabb szinten van a Duna, mint a másikon, és szinte érezni vélitek a betonban, vasakban és a folyóban lévő erőt.

Gyönyörű látvány végignézni, ahogyan a hajók kikötnek az egyik oldalon, majd a vízszintet egyenesbe hozva átúsznak a másikon. Felmászhattok a kilátóba, ahonnan sokáig követhetitek a Duna kanyargós útját, és aki az erőmű működésére is kíváncsi, az a turbinákhoz is lemehet, ahol részletesen elmagyarázzák, mi hogyan működik.

Forrás:
Wikipedia

A vízerőmű környéke a sportolni vágyóknak is nagy kedvence, bicikliút visz körbe a Duna-menti falukon keresztül, és nyaranta rengetegen bringáznak és görkorcsolyáznak a Duna csillogó vize mellett. Én például soha nem felejtem el, mikor sirályokkal fej-fej mellett száguldottam biciklivel az úton. Mi ez, ha nem szabadság?

Sülyi-tó

Ha innen kicsit továbbmentek a Duna felé, akkor rábukkantok a Sülyi-tóra (Sulianske jazero). Gyerekkoromban még tiszta volt a vize, ám 2002 tavaszán az öreg Duna átszakítva a gátat, összekavarodott a kavicsgödör vizével. Azóta jóval kevesebben fürdenek benne, ám a hely maga valóságos hétvégi üdülőhely lett, nem annyira a fürdés, mint inkább a pihenés miatt.

Családok építgetik a hétvégi házaikat ott a jó idő beköszöntével, csinosítgatják a kertjeiket, pecáznak, finom paprikás halat esznek, és ha ott jártok, az orrotokba örökre beleég a Duna melletti hétvége illata, amit újra és újra át akartok élni.

Forrás:
Panoramio/Majo Podlesny

Az első fogalmazásomat általánosban egy itt töltött hétvégémről írtam. A keresztszüleimnek is van itt hétvégi házuk, és sok időt töltöttem a Dunán. Keresztapám gyakran ladikba ültetett, felevezett a zárásig, ahol dobogó szívvel kapaszkodtam a ladik szélébe, míg átlovagoltunk a hullámokon. Soha olyan közel nem érzem magam a természethez, mint ott, ahol kócsagok lépdelnek a parton, és vadkacsák keltik a tojásaikat.

És csönd van: igazi csönd.

A turisták alapvetően a nagymegyeri és a dunaszerdahelyi strand miatt járnak felénk, nyaranta Csallóközt ellepik a vörös nyakú csehek. A fiatalok és a száguldás szerelmesei a Slovakiaringre is kinéznek, az ugyanis az autós, motoros élet fellegvára, és rengetegen járnak még a határon túlról is ide.

Bányászvárosok

Ha kicsit túllépünk Csallóköz határain, akkor két helyre kell mindenképpen elmennetek. Szlovákiát nem ismerhetitek eléggé, ha nem jártatok legalább egy várában és egy bányászvárosban. A Tátrát nem is említem, oda már javasoltam nektek pár helyet.

Mindegy, hogy melyik bányászvárosba mentek – Selmecbányára, Körmöcbányára vagy Besztercebányára –, a hamisítatlan macskaköves ódon várost fogjátok látni. Muszáj megnéznetek legalább egy pénzverdét, és ha tényleg a saját bőrötökön szeretnétek megtapasztalni, milyen egy bányász élete, látogassatok el a Selmecbánya mögött elterülő skanzenbe. Itt nemcsak a felszínen ismerkedhettek meg a bányászati eszközökkel és épületekkel, hanem sárga köpenybe és sisakba bújva leszállhattok a Bertalan-táróba, ahol megismerhetitek a bányászmunka egykori feltételeit.

Európa legszebb vára: Bajmóc

A romantikus stílusban épült várkastélyt méltán nevezik Európa legszebb várkastélyának. A várkastélyt egy ősi park veszi körül, és a bejáratánál található Mátyás király több mint 600 éves, 12,5 méter átmérőjű hársfája is, mely alatt rengeteg rendelet született, melyet úgy kelteztek: „a mi bajmóci hársfánk alatt”. Maga a várkastély felépítése és elrendezése is lenyűgöző.

Mikor kislány voltam, mindig azt gondoltam, ha lesz hercegem, akkor annak bizony Bajmóc várából kell jönnie.

A vár alatt húzódó, denevér lakta cseppkőbarlangot se hagyjátok ki! A barlang összeköttetésben van a 26 méter mély várkúttal! Ha pedig borzongásra vágytok, érdemes tavasszal ellátogatnotok Bajmócra, ekkor rendezik itt a Nemzetközi Szellem- és Kísértetfesztivált, ami idén április 27–30-ra és május 4–8-ra esik. Ha tehát kedvet csináltam hozzá, még van egy hetetek elkezdeni szervezni az utazást.

Forrás:
Wikipedia
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
Világ
A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
vous - 2022.08.17.

Jávor Pál neve magyarok milliói számára jelent egyet a mulatással, nótázással, szórakoztatással és magas szintű színészi játékkal. Pályája csúcsán – és talán még ma is – az emberek barátként tekintettek rá, mindenki akart magának egy szeletet a “Jávor Paliból”. Azonban a filmvászonról nem igazán lehetett megismerni a magyar bulvármédia első csillagát. Elhoztunk 10+1 tényt Jávor Pálról, amit még a legelvetemültebb rajongók sem biztos, hogy ismernek.

Otthon

Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
Otthon
Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
vous - 2022.09.29.

Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, amiért szeretjük. Az ősz is ilyen: ilyenkor leginkább az őszi színeket szoktuk kiemelni, valamint az őszi leveleket, terméseket, amik megalapozzák ennek az évszaknak a hangulatát. Sokan szeretik otthonukban is megjeleníteni az aktuális időszakot, ehhez pedig sok különböző dísztárgyat vehetünk igénybe. A díszgyertyák szintén nagyon sokat tesznek hozzá a kellemes, otthonos légkör kialakításához, az aktuális szezonnak megfelelően.