Egyéb kategória

„A kismamák inkább nem fésülködnek, de ez hiba” – mindent a szülés utáni hajhullásról

Szülés után, szoptatás alatt sok kismama tapasztal hajhullást. Mi okozza? Normális? Hogyan kezeljük a problémát? Egy fodrász volt a segítségünkre.
vous - 2016.04.08.
„A kismamák inkább nem fésülködnek, de ez hiba” – mindent a szülés utáni hajhullásról

Miután Bálint megszületett, friss anyukaként átéltem egy olyan fokú hajhullást, ami teljesen kétségbe ejtett, és folyton azon gondolkoztam, vajon marad-e haj a fejemen. Mondanom se kell, a hajhullásom mértéke teljesen normális volt, már amennyire normális, hogy szülés után 1-2 hónappal csomókban hullik a nők haja.

De persze normális, és mint megannyi más, női létet sújtó dologért, ezért is a hormonok a hibásak. Tudniillik a terhesség során nő az ösztrogénszint, aminek köszönhetően kevesebb haj hullik ki. Nos, ez a 9 hónap alatt ki nem hullott hajmennyiségnek pár hét alatt inthetünk búcsút szülés után, a szülést követően csökkenő ösztrogénszintnek hála.

Forrás:
iStock

Téves az a közhiedelem, hogy ez a szoptatással áll összefüggésben. Az egész folyamat általában szülés után egy-két hónappal kezdődik, a legintenzívebb időszaka két-három hét alatt lezajlik, és kihullik a 9 hónap alatt pluszban felgyűlt hajmennyiség. Ez persze nem azt jelenti, hogy túl is vagyunk rajta, és a sokkból felocsúdva gondolkozhatunk új frizurán, hiszen akár a szülést követő 7-8 hónapig is sokkal több haj hullik ki, mint normális esetben.

A vendégkörömnél is azt tapasztalatom, hogy a kisbaba megszületése után néhány hónappal a kismamák 80 százalékának kisebb vagy nagyobb mértékben, de elkezd hullani a haja. Ez normális, hormonális eredetű.

– erősítette meg Zádory Eszter fodrász is.

A második terhességem során, Boránál éppen most tartok a hajhullás vége felé, de a copfom már fele olyan vastag, mint szülés előtt. A sokkhatás ráadásul sokkal nagyobb, mivel a terhességem alatt megnövesztettem a hajamat, és így, a most kihullott, hosszú hajak még látványosabbak, mint korábban. Mindenhol! Lassan ismétlem, M I N D E N H O L a hajam van, volt. A fésűmet hetente többször kell takarítanom, porszívózásnál a porszívó feje is CSAK a hajamat gyűjti össze, ami pedig a fejemen maradna, azt Bora baba tépi ki egy-egy fogzás miatt hisztisebb pillanatában.

Normális, hogy ez pánikot kelt, és hosszú hajnál még látványosabb is, mint rövid frizuránál. Ezt a fajta hajhullást nem tudjuk speciális samponnal kezelni, de serkenthetjük a hajnövekedést koffeines samponnal, és esetleg használhatunk hajerősítő ampullát.

– mondta Eszter. Ezek mellett pedig a legjobb, ha türelemmel várunk, mert a hajhullás mindenféle teendő nélkül, magától véget ért, ahogy a szervezetben szépen lassan minden visszaáll.

„Gyakran a kismamák inkább nem fésülködnek, de ez hiba… Pont ellenkezőleg, gyakrabban kell fésülködni, mert így fokozódik a fejbőr a vérellátása” – figyelmeztet Eszter. Ha zavar a hajhullás miatt megfogyatkozott hajtömegünk, akkor használjunk dúsító hatású sampont vagy hajformázót, de egy kis házi hullámosítás is látványosan növelheti a hajtömegünket. Rengeteg termék közül választhatunk, amelyek a lapos, tartás nélküli haj problémájára nyújtanak megoldást. Vagy változtassunk frizurát, keressük fel a fodrászunkat és vágassunk új fazont. Hogy milyet válasszunk? Eszter ebben is segített:

„A nők sokszor váltanak drasztikusan frizurát, ha változik az élethelyzetük. A gyerek megszületése is egy új felállás, változás. Ebben a szituációban inkább a praktikum dominál, hogy könnyű legyen kezelni, minél kevesebbet kelljen vele foglalkozni, és ennek ellenére mindig szuperül nézzen ki. Ez pedig inkább a rövid fazon. Ebben a helyzetben a félhosszú frizurák nem praktikusak. A statisztika azt mutatja, hogy a legtöbben a hosszú haj mellett döntenek, mert azt összefogják és kész.”

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.