Egyéb kategória

„A kismamák inkább nem fésülködnek, de ez hiba” – mindent a szülés utáni hajhullásról

Szülés után, szoptatás alatt sok kismama tapasztal hajhullást. Mi okozza? Normális? Hogyan kezeljük a problémát? Egy fodrász volt a segítségünkre.
vous - 2016.04.08.
„A kismamák inkább nem fésülködnek, de ez hiba” – mindent a szülés utáni hajhullásról

Miután Bálint megszületett, friss anyukaként átéltem egy olyan fokú hajhullást, ami teljesen kétségbe ejtett, és folyton azon gondolkoztam, vajon marad-e haj a fejemen. Mondanom se kell, a hajhullásom mértéke teljesen normális volt, már amennyire normális, hogy szülés után 1-2 hónappal csomókban hullik a nők haja.

De persze normális, és mint megannyi más, női létet sújtó dologért, ezért is a hormonok a hibásak. Tudniillik a terhesség során nő az ösztrogénszint, aminek köszönhetően kevesebb haj hullik ki. Nos, ez a 9 hónap alatt ki nem hullott hajmennyiségnek pár hét alatt inthetünk búcsút szülés után, a szülést követően csökkenő ösztrogénszintnek hála.

Forrás:
iStock

Téves az a közhiedelem, hogy ez a szoptatással áll összefüggésben. Az egész folyamat általában szülés után egy-két hónappal kezdődik, a legintenzívebb időszaka két-három hét alatt lezajlik, és kihullik a 9 hónap alatt pluszban felgyűlt hajmennyiség. Ez persze nem azt jelenti, hogy túl is vagyunk rajta, és a sokkból felocsúdva gondolkozhatunk új frizurán, hiszen akár a szülést követő 7-8 hónapig is sokkal több haj hullik ki, mint normális esetben.

A vendégkörömnél is azt tapasztalatom, hogy a kisbaba megszületése után néhány hónappal a kismamák 80 százalékának kisebb vagy nagyobb mértékben, de elkezd hullani a haja. Ez normális, hormonális eredetű.

– erősítette meg Zádory Eszter fodrász is.

A második terhességem során, Boránál éppen most tartok a hajhullás vége felé, de a copfom már fele olyan vastag, mint szülés előtt. A sokkhatás ráadásul sokkal nagyobb, mivel a terhességem alatt megnövesztettem a hajamat, és így, a most kihullott, hosszú hajak még látványosabbak, mint korábban. Mindenhol! Lassan ismétlem, M I N D E N H O L a hajam van, volt. A fésűmet hetente többször kell takarítanom, porszívózásnál a porszívó feje is CSAK a hajamat gyűjti össze, ami pedig a fejemen maradna, azt Bora baba tépi ki egy-egy fogzás miatt hisztisebb pillanatában.

Normális, hogy ez pánikot kelt, és hosszú hajnál még látványosabb is, mint rövid frizuránál. Ezt a fajta hajhullást nem tudjuk speciális samponnal kezelni, de serkenthetjük a hajnövekedést koffeines samponnal, és esetleg használhatunk hajerősítő ampullát.

– mondta Eszter. Ezek mellett pedig a legjobb, ha türelemmel várunk, mert a hajhullás mindenféle teendő nélkül, magától véget ért, ahogy a szervezetben szépen lassan minden visszaáll.

„Gyakran a kismamák inkább nem fésülködnek, de ez hiba… Pont ellenkezőleg, gyakrabban kell fésülködni, mert így fokozódik a fejbőr a vérellátása” – figyelmeztet Eszter. Ha zavar a hajhullás miatt megfogyatkozott hajtömegünk, akkor használjunk dúsító hatású sampont vagy hajformázót, de egy kis házi hullámosítás is látványosan növelheti a hajtömegünket. Rengeteg termék közül választhatunk, amelyek a lapos, tartás nélküli haj problémájára nyújtanak megoldást. Vagy változtassunk frizurát, keressük fel a fodrászunkat és vágassunk új fazont. Hogy milyet válasszunk? Eszter ebben is segített:

„A nők sokszor váltanak drasztikusan frizurát, ha változik az élethelyzetük. A gyerek megszületése is egy új felállás, változás. Ebben a szituációban inkább a praktikum dominál, hogy könnyű legyen kezelni, minél kevesebbet kelljen vele foglalkozni, és ennek ellenére mindig szuperül nézzen ki. Ez pedig inkább a rövid fazon. Ebben a helyzetben a félhosszú frizurák nem praktikusak. A statisztika azt mutatja, hogy a legtöbben a hosszú haj mellett döntenek, mert azt összefogják és kész.”

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
Világ
A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
vous - 2022.08.17.

Jávor Pál neve magyarok milliói számára jelent egyet a mulatással, nótázással, szórakoztatással és magas szintű színészi játékkal. Pályája csúcsán – és talán még ma is – az emberek barátként tekintettek rá, mindenki akart magának egy szeletet a “Jávor Paliból”. Azonban a filmvászonról nem igazán lehetett megismerni a magyar bulvármédia első csillagát. Elhoztunk 10+1 tényt Jávor Pálról, amit még a legelvetemültebb rajongók sem biztos, hogy ismernek.

Otthon

Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
Otthon
Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
vous - 2022.09.29.

Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, amiért szeretjük. Az ősz is ilyen: ilyenkor leginkább az őszi színeket szoktuk kiemelni, valamint az őszi leveleket, terméseket, amik megalapozzák ennek az évszaknak a hangulatát. Sokan szeretik otthonukban is megjeleníteni az aktuális időszakot, ehhez pedig sok különböző dísztárgyat vehetünk igénybe. A díszgyertyák szintén nagyon sokat tesznek hozzá a kellemes, otthonos légkör kialakításához, az aktuális szezonnak megfelelően.