Egyéb kategória

A nagy teahatározó: mégis mit tudnak a különböző színű teák?

Nem tudom, ti hogyan vagytok vele, de én gyakran hívom a színük alapján a teákat, mindegy, hogy milyen kacifántos név van a dobozra írva. Milyen teát kérek? Hát azt a pirosat! Na de mitől lesz a tea piros, fehér, sárga, fekete? És miért hívjuk őket így?
vous - 2016.03.29.
A nagy teahatározó: mégis mit tudnak a különböző színű teák?

A tea, egészen addig, míg a polcokra kerül az ültetvényről, négy feldolgozási szakaszon esik át. Előbb hervasztják, aztán fonnyasztják, erjesztik, majd szárítják. Ezután válogatják szét a tealeveleket, és a feldolgozási folyamatainak milyensége, sorrendje alapján különböztetik meg azt az 5 színű teafajtát, amivel a boltokban is találkoztok:

  • sárga,
  • zöld,
  • vörös,
  • fehér
  • és fekete teát.

Forrás:
pexels

A fekete tea például egy erjesztett tea, ami zöld teából készül. A betakarítás után teljes erjesztési folyamatnak vetik alá, a levelek kémiai folyamaton esnek át, oxidálódnak, ettől lesz a színe fekete és az íze hűvösen keserédes – írja a jenierteas.com. A fekete tea az alapja az én nagy kedvencemnek, a chai teának is, amiről írtam nektek.

Hogy mikor érdemes inni? A fekete tea teintartalma elég magas, 100 g tea 10 mg koffeint tartalmaz, így élénkítő hatása miatt inkább a reggeli órákban érdemes kortyolgatni, élénkítő hatása azonban kisebb, mint a zöld teának.

A vörös tea, mint például a rooibos tea, a fekete teával ellentétben nem teljes erjesztéssel készül, hanem csak részlegesen erjesztik, azaz a folyamatot félbeszakítják, mikor a levelek közepe még nem válik részévé a folyamatnak, csak a két vége. Emiatt a színük vörösesbarna vagy sötétvörös.

A rooibos tea például szinte nem is tartalmaz koffeint, így bármikor iható, ám még így is élénkítő, nyugtató hatással bír.

A zöld tea esetében az erjesztési fázis teljes egészében kimarad, ettől lesz a folyadék aranyló zöld tónusú. A feldolgozás során több lépésben párolják, és kivonják belőle a vizet, ettől lesz csavart formájú, és így maradnak meg benne az enzimek és az antioxidánsok, amitől a zöld tea olyan értékes. A zöld tea koffeintartalma alacsonyabb, mint a kávéé, ám felszívódása egyenletesebb, így nincs lórúgásszerű hatása, de az érzékenyebbek jobb, ha délelőtt fogyasztják, hiszen a fekete teánál erősebb ébresztőital.

A fehér tea titka a nagyon fiatal, friss rügyekben, levelekben rejlik, ezeket hagyják fonnyadni természetes módon, majd kíméletesen szárítják. Így minden hasznos tápanyag és antioxidáns benne marad, és éppen olyan tiszta az íze, amilyennek tűnik: lágy, selymes és áttetsző.

A sárga teát nem erjesztik. Észrevették, ha gyúrás és csavarás után nem szárítják meg rögtön, sárgás színt vesz fel. Azaz kimarad a fonnyasztási szakasz, helyette kicsit sütögetik, így megakadályozzák a gyors erjesztési folyamatot.

Címkék: #ital #még idén #tea
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.