Egyéb kategória

Intő jelek, hogy túl sok alkoholt isztok

Egy hosszú hét után kinek ne lenne kedve összeülni egy kis koktélozásra a barátnőkkel, vagy esetleg elmenni egy buliba? Persze vannak periódusok, amikor ritkábban, és vannak, mikor gyakrabban szervezünk olyan programokat, amikben az alkohol is szerepet kap. Az ital sokszor nyújt vigaszt, ha valami rossz ér bennünket, mégsem szabad túlzásba esnünk. Most azokat az intő jeleket gyűjtöttük össze nektek, amik arra utalnak, hogy túlléptetek egy határt, és itt az ideje egy kicsit visszavenni az ivászatból.
vous - 2016.03.29.
Intő jelek, hogy túl sok alkoholt isztok

1. Ha a másnap reggeli első gondolatotok az, hogy soha többet nem isztok

Lehet, hogy nyilvánvaló, de nagyon ügyesen tudjuk meggyőzni magunkat – vagy hagyjuk másoknak, hogy meggyőzzenek bennünket – arról, hogy nincsenek problémáink az alkohollal, és minden hétvégén berúgni teljesen normális dolog, ami hozzátartozik a fiatalságunkhoz. Ha a szívünk mélyén érezzük, hogy valami nincs rendben, legyen ennyi elég ahhoz, hogy változtassunk, mielőtt komolyabb gondjaink lesznek. Az alkoholistákkal foglalkozó szakemberek jelszava is az, hogy ha valaki kezelésre szorul, ő tudja meg elsőnek – írja a Mindbodygreen.

2. Ha a héten több olyan nap van, amikor fogyasztotok alkoholt, mint ahányon nem

Ha azon kapjátok magatokat, hogy mikor valami rossz történik, rögtön egy koktélra vagy esetleg egy pohár finom borra vágytok, meg kellene fontolnotok alternatív megoldásokat arra, hogy enyhítsetek a fájdalmatokon. Rengeteg alkoholmentes módszer létezik arra, hogy levezessétek a stresszt: menjetek ki a szabadba sétálni, tereljétek el a figyelmeteket egy kis edzéssel, főzzetek valami finomat, vagy menjetek el moziba – és hagyjátok az átlátszó üvegcséket a szekrényben.

Forrás:
Pexels

3. Ha másnap szégyellitek magatokat azért, ahogyan viselkedtetek

Mindannyian ismerünk olyan embereket, akik illuminált állapotban kellemetlenül viselkednek. Ha a környezetetek azt igazolja vissza, hogy ti is ilyenek vagytok, akkor nem az a megoldás, hogy még többet isztok, leplezve ezáltal szégyeneteket. Inkább vegyetek vissza egy kicsit, előzzétek meg a kínos szituációkat azáltal, hogy eleve bele sem kerültök. Persze ez nem azt jelenti, hogy soha többet egy korty alkoholt sem fogyaszthattok – de azért csak mértékkel.

4. Ha más fontos tevékenységek rovására megy az iszogatás

Ha arra lesztek figyelmesek, hogy folyamatosan halogattok olyan hobbikat vagy teendőket, amik egyébként fontosak nektek, csak azért, hogy a pohár fenekére nézhessetek, akkor bizony el kell beszélgetnetek saját magatokkal. Fontos tudatosan figyelni arra, hogy ne az alkohol legyen az egyetlen szociális programotok, így több időtök lesz arra, hogy hódoljatok szenvedélyeiteknek.

5. Ha aggódtok a súlyotok miatt

Bizonyára nem akartok ilyesmit hallani, de ha aggódtok a súlynövekedés miatt, és már kipróbáltátok a rendszeres mozgást és különböző diétákat, de nem jártatok sikerrel, lehetséges, hogy a válasz az alkoholban keresendő. Talán bizonyos helyzetekben jobban érezhetitek tőle magatokat, de az alkoholban rengeteg kalória van, szóval ha a legjobb formátokat akarjátok hozni, azt bizony pia nélkül kell megtennetek.

Forrás:
Pexels

6. Ha nehezetekre esik ráhangolódni az intuíciótokra

Ha szeretnétek újra az intuícióitokra hallgatni, akkor talán itt az ideje visszavenni az alkoholizálásból. Az alkoholistákra jellemző, hogy minden döntésüket tetőtől talpig átrágják, még azután is, hogy már meghozták az elhatározást. Az alkoholmentes élettel újra ráhangolódhattok erre a belső tudásra, magabiztosabban hozhatjátok meg döntéseiket – ráadásul mindezt kevesebb agyalással.

7. Ha ti is érzitek, hogy ez nem megoldás

Végül pedig szeretnénk rámutatni arra az érzésre, amit bizonyára ti is tudtok legbelül minden alkalommal, mikor az ital után nyúltok. Lehet, hogy pillanatnyi fájdalomcsillapítóul szolgál, és néha kellemes érzés kibújni a bőrötökből és félretenni minden gondot, de másnap reggel a keserű ébredés után újra meg kell birkóznotok a problémával, ami elől az italba menekültetek. Spóroljatok meg magatoknak egy csúnya másnaposságot, és miután levezettétek a stresszt, lássatok hozzá a probléma megoldásához, alkohol nélkül.

És hogy milyen az élet alkohol nélkül? Képszerkesztőnk, Zsófi kipróbálta, tapasztalatait itt elolvashatjátok.

Ajánlott cikkek