Egyéb kategória

Végre megtudtuk, miért zsírosabb a nők haja menstruáció idején

Mi, nők tisztában vagyunk azzal, hogy a hormonok a lehető legváratlanabb időben csapnak le ránk. Gondolunk itt pl. a menstruációra. Ebben az időszakban nemcsak a testünk érzékeny a külső hatásokra, hanem a hajunk is megváltozik. Méghozzá durvább tapintásúvá, szálkássá válik. De végre a szakemberek magyarázatot adtak erre is!
vous - 2016.03.01.
Végre megtudtuk, miért zsírosabb a nők haja menstruáció idején

„Bár azt gondoljuk, hogy a menstruációs időszak alatt a bőrünk reagál a leghevesebben a hormonális változásokra, valójában a fejbőrre és a hajra is nagy hatást gyakorol ez a periódus” – mondta dr. Sophia Kogan dermatológus a Hello Gigglesnek. Megjegyzi azt is, hogy azok, akik fogamzásgátlót szednek, kevésbé tapasztalják ezeket a változásokat, az ő hormonjaik úgymond szabályozva vannak.

Tizennégy nappal a menstruáció előtt, az ovuláció időszakában a testünk több ösztrogént termel. Ennek köszönhetően olaj termelődik a bőrmirigyekben, így a hajunk olyan lesz, mintha hidratálták volna. Az olajtermelés pedig csak fokozódik, ahogy közeledünk a menstruációhoz. Vagyis: ez a periódus bizony a száraz sampon időszaka a hónapban a túlzottan zsíros és szálkás haj miatt.

Forrás:
pexels.com

„A szálkás, zsíros haj valójában segít megvédeni a puha fejbőrt a vegyi anyagoktól, amelyek a hajunkon csücsülnek” – mondta Anna Costa hairstylist.

Végül elérkeztek a menzesz időszakához. Ez idő alatt fáradtnak, levertnek és sokkal érzékenyebbnek érzitek magatokat. Dr. Kogan hozzátette: „néhány nő úgy érzi, a haja is kifakul, mások szerint pedig a fejbőr lesz túlérzékeny.”

A bőrgyógyász szerint minden hajbeavatkozást, ami kicsit is sértené a fejbőrünket, el kell hagynunk. Szerinte ilyenkor használjunk száraz sampont, és fontos, hogy elkerüljük a fejbőr erőteljes dörzsölését hajmosáskor.

„Ha a hajatok alapból is száraz, több kondicionálót kell használnotok a menzesz végén és valószínűleg az olajtermelése abbamarad” – javasolja dr. Sejal Shah. Fontos, hogy nem kell minden nap hajat mosnotok még ebben az időszakban sem, azzal még többet ártanátok a hajatoknak.

Ha igazán szép és ápolt hajat szeretnétek a hónap bármelyik szakaszában, akkor szemezgessetek régebbi tippjeink közül.

Ajánlott cikkek