Egyéb kategória

Végre megtudtuk, miért zsírosabb a nők haja menstruáció idején

Mi, nők tisztában vagyunk azzal, hogy a hormonok a lehető legváratlanabb időben csapnak le ránk. Gondolunk itt pl. a menstruációra. Ebben az időszakban nemcsak a testünk érzékeny a külső hatásokra, hanem a hajunk is megváltozik. Méghozzá durvább tapintásúvá, szálkássá válik. De végre a szakemberek magyarázatot adtak erre is!
vous - 2016.03.01.
Végre megtudtuk, miért zsírosabb a nők haja menstruáció idején

„Bár azt gondoljuk, hogy a menstruációs időszak alatt a bőrünk reagál a leghevesebben a hormonális változásokra, valójában a fejbőrre és a hajra is nagy hatást gyakorol ez a periódus” – mondta dr. Sophia Kogan dermatológus a Hello Gigglesnek. Megjegyzi azt is, hogy azok, akik fogamzásgátlót szednek, kevésbé tapasztalják ezeket a változásokat, az ő hormonjaik úgymond szabályozva vannak.

Tizennégy nappal a menstruáció előtt, az ovuláció időszakában a testünk több ösztrogént termel. Ennek köszönhetően olaj termelődik a bőrmirigyekben, így a hajunk olyan lesz, mintha hidratálták volna. Az olajtermelés pedig csak fokozódik, ahogy közeledünk a menstruációhoz. Vagyis: ez a periódus bizony a száraz sampon időszaka a hónapban a túlzottan zsíros és szálkás haj miatt.

Forrás:
pexels.com

„A szálkás, zsíros haj valójában segít megvédeni a puha fejbőrt a vegyi anyagoktól, amelyek a hajunkon csücsülnek” – mondta Anna Costa hairstylist.

Végül elérkeztek a menzesz időszakához. Ez idő alatt fáradtnak, levertnek és sokkal érzékenyebbnek érzitek magatokat. Dr. Kogan hozzátette: „néhány nő úgy érzi, a haja is kifakul, mások szerint pedig a fejbőr lesz túlérzékeny.”

A bőrgyógyász szerint minden hajbeavatkozást, ami kicsit is sértené a fejbőrünket, el kell hagynunk. Szerinte ilyenkor használjunk száraz sampont, és fontos, hogy elkerüljük a fejbőr erőteljes dörzsölését hajmosáskor.

„Ha a hajatok alapból is száraz, több kondicionálót kell használnotok a menzesz végén és valószínűleg az olajtermelése abbamarad” – javasolja dr. Sejal Shah. Fontos, hogy nem kell minden nap hajat mosnotok még ebben az időszakban sem, azzal még többet ártanátok a hajatoknak.

Ha igazán szép és ápolt hajat szeretnétek a hónap bármelyik szakaszában, akkor szemezgessetek régebbi tippjeink közül.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.