Lélek

„Megtehetem, a pasi megvár úgyis” – Miért késnek a nők, és tényleg csak ők?

Csörög az ébresztő. Öt szundi után ténylegesen ki is mászok az ágyból, és bevánszorgok a fürdőszobába. Míg felébredek, addig arcot mosok, fogat sikálok, utána némileg megerősödve, istenigazából elkezdek készülődni. Miután túllépek a mit vegyek fel kérdéskörön – nem bonyolítom túl, ma nincs olyan kedvem –, a tegnap elhangzott válasz jár a fejemben. Tudniillik körbekérdeztem pár fiú- és lánybarátomnál, mit gondolnak arról, hogy a nőknél és a férfiaknál a pillanat teljesen más idősíkban létezik.

vous - 2016.02.04.
„Megtehetem, a pasi megvár úgyis” – Miért késnek a nők, és tényleg csak ők?

A tegnapi tesztalanyom, történetesen egy fiú, azt mondta:

A nők mindig késnek, hiszen tudod. Nem bírják befejezni a készülődést.

Aztán hosszasan kifejtette, hogy a barátnője egy tucatszor átöltözik reggel, néha sírógörcsöt kap közben, de ha ez el is marad, a sminkelés és a hajászati procedúra is döbbenetesen sokáig tart, arról nem beszélve, hogy biztosan visszafordul az ajtóból kicserélni valamit, míg legvégül azért fordul vissza, mert valami létfontosságú dolgot hagy a lakásban, mondjuk a kulcsot vagy a telefont.

Ennek rendre az a vége, hogy ő a barátnője szerinti utolsó öt percben kap magára valamit, mert utána biztosan van még 20 percük indulásig. És még így is a kocsiban vár. Mondjuk annyira nem bánja, addig van ideje lenyomni egy kört a kedvenc telefonos játékán.

Nincs ebben semmi hiba. Tény, nálam is vannak ilyen hosszúra nyúló utolsó öt percek.

És tényleg olyan dolgokon bukik el az egész pontosság ideológia, hogy a hajam az istennek nem akar úgy állni, ahogyan én akarom, a tusvonal nem egyforma – talán másképp kellene cicaszemet sminkelnem? –, és Murphy törvénye szerint ha az első sminkpara megjelenik, utána jön az összes többi. Ettől pedig minimum idegösszeomlást kap minden nő.

Nézzetek meg smink nélkül!

„A hétfő reggelnél kevés gyötrelmesebb kelés van, ezt tudjuk. Ilyenkor duplán smink után nyúlna az ember, de aznap, ha szabad lett volna se lett volna időm sminkelni. Egy korai fejlesztőben volt gyakorlatom, és korán reggel már megbeszélésen ültem. Furcsa, de egyáltalán nem éreztem hiányát a sminkemnek, amíg férfiemberek nem kerültek a közelembe. Ez kicsit elgondolkoztatott. Kinek is sminkelek én tulajdonképpen?” – Bevállaltam az igazi arcom: ilyen egy hétig smink nélkül!

Aztán pedig valóban, tény, hogy a sarokról fordulok vissza esernyőért, és azért is csak akkor, ha bosszúsan veszem tudomásul, hogy ja, ez nem a hajam nem ázik el típusú eső. Ami, ugye, máris hat zár kinyit-becsuk procedúrája, amiről nem is hinné az ember, milyen sokat számít.

Ilyenkor rendre átfut a fejemen, hogy mit és hogyan kellett volna, és azon gondolkozom, hol juthatnék plusz percekhez. Veszettül kiabálok magammal gondolatban, és igen, sűrűn mondogatom azt is, hogy bazdmeg.

De végeredményben úgy gondolom, nem mindig a készülődés az oka annak, hogy egy nő nem indul el idejében otthonról. Néha egyszerűen csak azért totojázok annyit, mert nem figyelek.

Nem figyelek, mert a rosszabb napjaimon van olyan, hogy nem akarok elindulni, csak otthon lenni, bevackolódni az ágyba, és élni a naplopók világát. Csak ugye a BKV attól még nem áll meg. Se az élet.

Miért késnek más nők?

Megkérdeztem néhány késős nőt az ismeretségi körömben, hogy a tipikus női dolgokon túl miért késnek rendre a találkozóikról. Egyikük például, akik után bomlanak a pasik, simán késik akár egy órát is a randijáról, és nem volt még olyan, hogy ne várták volna meg.

Szeretek lassan készülődni, ez igaz. De valahol az is benne van, hogy megtehetem. Meg fog várni a pasi úgyis, és ez jólesik, hihetetlenül imponál az egómnak.

Egy másik ismerősöm, aki valamit mindig keres a táskájában, ha összefutunk, és sorozatosan elveszíti a dolgait, másban látja a késésének okát.

Nem szívesen ismerem be, de nagyon szétszórt vagyok, mióta túl sok dolgot vállaltam be. Kicsúsznak a kezemből a dolgok, és a reggeleim sem túl összeszedettek. De lehet, az is benne van, hogy menekülök a kötelezettségek elől. Levegőre van szükségem.

Forrás:
iStock

Ez pedig úgy nyilvánul meg nála, hogy bár már rég útra készen van, addig odázza különféle indokokkal az indulást, míg jól el nem késik: még ad enni a halaknak, gyorsan elmosogat. Aztán belefeledkezik. Nem csoda, addig sem gondol az előtte álló nehézségekre.

Egy harmadik ismerősöm csak a vállát vonogatta, ő egyszerűen csak félretippel mindent. Azt hiszi, elég időt szán mindenre, aztán kiderül, hogy mégsem. Mindig meglepődik, hogy mennyivel előrébb ugrott az óra mutatója, tudja, hogy neki kéne jobban beosztani az idejét. De lehet, hogy csak olyan prózai okok állnak a háttérben, hogy nem szeret egy helyben állni.

Utálok várni. Ezért inkább kések.

Nem csak a nők késnek

Volt egy negyedik ismerősöm is, aki nem értette, mire gondolok. Náluk a pasi játssza ezt a szerepet, és rendre ő az, aki vár a kocsiban. Hoppá. Úgy tűnik, ez a pasiknál is létező jelenség.

Tényleg képes olyan apróságok miatt húzni az időt, hogy a cipő nem megy a szettjéhez, vagy a zselé nem volt elég, és emiatt újramossa a haját. Mára már jókat mosolygok ezen.

– mondja, és most, hogy belegondolok, mióta a pasimnak szakálla van, ő is jóval több időt tölt a fürdőszobában. Aggodalomra mondjuk nincs ok, nehéz hozzám felzárkózni.

A válaszokból tehát kiderült, hogy a késés és a hosszúra nyúlt pillanatok mögött könnyen meghúzódhat a félelem, menekülés valamitől, a lázadás, az egó, hogy mert megtehetitek, vagy egyszerűen csak az adrenalinigény. A szervezet könnyen hozzászokhat ahhoz, hogy ezerrel pörögtök az időhiány miatt, így eszetekben sem jut nyugodtan készülődni. Minek?

Hogyan legyek akkor pontos?

Forrás:
pexels.com

Nem jó káosz-királylánynak lenni. A pasik még elnézik, de a munkakörnyezetben cseppet sem kellemes szembesülni azzal a közvéleménnyel, hogy ti vagytok Az A Kolléga, Aki Mindig Késik. Ennek ellenére ne adjátok fel, ne foglalkozzatok a véleményekkel, inkább lassan, de tegyetek azért, hogy pontossá váljatok.

Ha lelki oka van annak, hogy folyton késtek, akkor mielőbb azt kell megoldanotok. Ha pedig csak az időbeosztással van gondotok, arra van pár tippem, ami nekem mindig beválik.

  • Időben lépjetek ki a házból.

Ez azt jelenti, hogy ha tudjátok, mennyi idő alatt értek el a célhelyre, pontosan akkor lépjetek ki az ajtón. Mindegy, mit csináltok, mindegy, hogy nem jutott idő a sminkelésre. Hagyjátok ott, amit csináltok. Kabát, cipő, táska, és irány!

  • Gondolkodjatok előre!

Számítsátok ki, menyi időt vesz igénybe egy-egy dolog, és számoljatok rá pár percet. Ha kell, mérjétek le, mennyi ideig sminkeltek – erre elég 8 perc is, nézzétek csak –, öltözködtök. Higgyétek el, jó kiindulási alap, hogy belőjétek, mikor keljetek, hogy biztosan legyen időtök elkészülni.

  • Vezessetek határidőnaplót!

Mint én! Írjátok le pontos időpontokkal, hogy hol és mikor kell ott lennetek, mivel juttok oda, és mennyi idő, míg odaértek. Így pontosan átlátjátok majd, mikor kell elindulnotok egy helyről.

Ajánlott cikkek