Lélek

Ciki vagy dögös – Ti mit szólnátok, ha a pasitok festené a körmét?

Virágminta, csillám vagy kövek - bármi jöhet, ha körmökről van szó. Nem számít, hogy takarít valaki, otthon élő anyuka vagy belvárosi ügyvéd, a körmünk festése egyáltalán nem idegen nekünk nőknek. De mi lenne, ha egyszer a pasitok állítana haza vadító manikűrrel?

vous - 2022.04.14.
Ciki vagy dögös – Ti mit szólnátok, ha a pasitok festené a körmét?

Ahogy a bőrápolást és sminkelést, a manikűrt és pedikűrt is inkább a nőkkel asszociálljuk. Ha mi magunk nem is, de legalább egy barátnőnket vagy kolléganőnket meg tudjuk nevezni, aki havonta látogatja a körmösét, vagy vásárolja magának a lakkokat, hogy utána otthon alkothasson.

Nem mai találmány

Bármennyire is femininenek tartott napjainkban ez a szokás, valójában a babiloni harcosok is festették már a körmüket, Kr.e. 3500-ban. Egy 2018-as amerikai tanulmány szerint a díszítés a csaták előtti rituálé része volt, és az ellenség megfélemlítése céljából alkalmazták. Ezzel együtt az osztályok közötti különbséget is jelentette – minél sötétebb a szín, annál magasabb a rang.

Kutatók szerint hennából, virágszirmokból és méhviaszból készítettek lakkokat az ókori egyiptomiak és kínaiak is.

Male polish és a popkultúra

A 19. században, Viktória királynő idejében a nőknél újra divatba jött a köröm kifestése. Azonban a férfiak várattak magukra – egészen az 1960-as évekig, amikor az ellenkultúra tagjai közöttük is ikonikussá tették.

Többek között Iggy Pop és David Bowie sem félt lakkozott körömmel színpadra állni, sőt a megjelenésük része lett. Később más zenészek is, mint Freddie Mercury, Prince és Kurt Cobain is festették a körmüket. De később a 2000-es években is szokványos látvány volt, hogy az emo, punk és sok rockegyüttes tagjai festik a körmüket. (A fekete szemfestékről már nem is beszélve.)

Manapság többek között Harry Styles, Ansel Elgort és Lil Nas X is többször látható lakkozott körmökkel.

Manapság többek között Harry Styles, Ansel Elgort és Lil Nas X is többször látható lakkozott körmökkel.
Forrás:
Pinterest

Manapság pedig, hogy a különböző nemi identitások is sokkal elfogadottabbak, és a különböző szerepek sincsenek kőbe vésve, egyre több férfi érzi szabadabbnak, hogy kipróbálja a “malepolisht”, ami szimplán csak a férfiak által viselt körömlakkot jelent.

Olyan pasi celebek, mint Harry Styles, Machine Gun Kelly vagy Ansel Elgort mind azok közé tartoznak, akik nem vetnek meg egy szép manikűrt, vad színekkel.

Mi van a mindennap emberével?

A fiatalok között szintén egyre többször megfigyelhető, hogy fiúként nem vetik meg a körömlakkokat, de felnőttek között egyelőre annyira nem elterjedt a mindennapokban.

A Reddit r/talk_hunfluencers fórumán tették fel a kérdést, mégis mit gondolnak a felhasználók a férfiakról és a körömlakkról.

  • Trend is szerintem. Szerintem tud menő lenni. Furcsa kicsit, mert nem ehhez vagyunk szokva, de tökre el tudom fogadni, és jól is néz ki.” @Sufficient_Arm_5867
  • Én biztos nem tudnám elviselni a férjemen, sőt ő se magán, de ha valakinek tetszik, akkor hordja, nekem nem jön be” @Altruistic-Use-322
  • Nekem személy szerint nem tetszik, a páromat lebeszélném róla,  de általánosságban inkább ez, minthogy ápolatlan legyen, rosszul vagyok a hosszú vagy koszos körmöktől.” @Atheopportunist
  • Az én véleményem az, hogy mindenki csinálja azt, ami jól esik neki, és amiben az örömét leli, egészen addig a pontig, amíg másoknak nem árt vele. Ő a körömfestéssel nem árt senkinek, ha neki tetszik, hajrá!” @voldemortkislabujja

Ti mit gondoltok?

Ajánlott cikkek