Egyéb kategória

Űzzétek el a stresszt csodálatos illatokkal!

Gondolom, néhányan közületek szerettek füstölögni a lakásban, na de nem úgy! Én főleg télen szoktam párologtatni egy kis illóolajat a kellemes hangulatért. Ráadásul nem is gondolnátok, mennyi lehetőség van egy cseppnyi illóolajban!
vous - 2016.01.18.
Űzzétek el a stresszt csodálatos illatokkal!

Egy jól megválasztott illóolaj rendkívül jó hatással van a szervezetetekre, egészségetekre és a hangulatotokra is. Az emberek nagy része főleg vízbe, párologtatóba cseppenti az olajokat, pedig nemcsak az orrunkon keresztül hat, hanem számos más részén is befogadja a testünk!

A szagláson keresztül a tüdőbe jutva ugyanis felszívódnak, és a vérkeringésbe jutnak, de aromamasszázs, szaunázás és vízfürdő során a bőrünkön keresztül is kifejtik a hatásukat, szintén a véráramba kerülve. A nyálkahártyán keresztül is könnyedén bejutnak a véráramba, felszívódnak a szájban, orrban, hatásuk pedig több szempontból is áldásos.

  • segítik az immunrendszer működését
  • hatással vannak a gondolkozásra, hangulatra, anyagcserére, emésztésre, hormonműködésre, stressz-szintre
  • szuper szépségápolók bőrre, hajra
  • segítenek átlendülni az érzelmi hullámokon

Forrás:
pixabay

Hogyan használjátok?

Az illóolajat számos módon felhasználhatjátok, párolóba cseppentve, levegőbe permetezve, test- és lábfürdőbe adagolva. Ez esetben azonban az olajat fel kell oldani egy kicsi tejszínben vagy mézben, hogy ne úszkáljon a víz felszínén. Egy kádnyi vízhez pedig 8-10 csepp szükséges, ha minőségi illóolajról beszélünk. Légúti betegségek esetén az inhalálás lehet jó megoldás, ekkor 3-5 csepp olajat tegyetek a 60-70 fokos vízbe, de textilanyagra cseppentve is kellemes élményben lehetek részetek, ha napközben beleszagolgattok.

Bőr- és hajápoló csodaszer

A szép haj titka az egészséges fejbőr, így az illóolajokat a bőrötökbe masszírozva tehettek a legtöbbet a csodás hajkoronáért. Korpás fejbőrre teafaolaj javasolt, hajhullásra a gyömbér lehet gyógyír. Sheavajhoz vagy kakaóvajhoz keverve csodás bőrápoló szer, a teafaolaj a pattanások ellensége, lévén, hogy fertőtlenít, de a levendulaolaj és mirtusz illóolaj is tökéletes gyulladáscsillapító és nyugtató hatású.

Csak óvatosan!

Ha komolyan belevetitek magatokat az illóolajok világába, fontos tudnotok, hogy a hatásos kezelésekhez pontos útmutatásra van szükség. Nem mindegy, melyik olajat milyen módon és milyen arányban használjátok. A fahéjolaj fürdővízbe keverése például veszélyes, másodfokú égési sérüléseket is szerezhettek, így inkább kérdezzetek meg egy aromaterapeutát, vagy szerezzetek be egy könyvet a témából.

Persze, az illatosítás attól még szabad, a mirtusz és a teafa illóolaj segíti a légzést, nyugtat, a borsmenta, mandarin és citrom felpezsdít, a levendulával azonban bánjatok óvatosan, túl nagy mennyiségben álmatlansághoz vezet.

Nektek van kedvenc illóolajotok?

Ajánlott cikkek