A téli hónapok sztárja kétségkívül a dió. Rengeteg süteményt csinálhatunk belőle, de tulajdonképpen minden része felhasználható.
A dióbelet sósan és édesen is fogyaszthatjátok, ez csupán ízlés kérdése. De mi a helyzet a dióhéjjal? Ne gondoljátok, hogy a szemetesben a helye. A dióhéj a szépségápolásban és a gyógyításban is nagyon hasznos. Már régóta tudják, hogy az apróra őrölt dióhéj remek csiszolóanyag. Éppen ezért sokan a fogkrémbe keverik, súroló hatása tisztábbá, fehérebbé teszi a fogakat, de nem ez az egyetlen felhasználási módja. Kifőzve, porrá őrölve sok betegség gyógyítója is lehet az eddig kidobott, eltüzelt dióhéj.
Erősíti a csontokat
Ha megfáztatok, törjetek össze apróra 5-6 dióhéjat, tegyétek kis tasakokba és 1 liter vízben főzzétek 5-6 percig. Sima tea helyett is ihatjátok. Csonterősítő hatása miatt sokan fogyasztják, és persze az íze is igen kellemes lehet azok számára, akik kedvelik a kissé csersavas ízeket.
"Keserű a szájban, de gyógyítja a szívet"
– tartja egy német közmondás. Furcsán hangzik, de igaz. A dió belső válaszfala igen keserű, de kiváló szívritmuszavarok ellen. A diótermés belső válaszfala a szív pitvara és kamrája közti válaszfalra hat. A megszárított részekből 5-6 csipetet tegyetek 1 liter vízbe, főzzétek fel és napi háromszor 2 dl-t igyatok belőle.
Bőrradír
Nem kell a boltba rohannunk a drága kozmetikumokért, otthon is elkészíthetjük a bőrradírt. Az apróra őrölt dióhéjon kívül még barnacukorra lesz szükségetek. A keveréket dörzsöljétek a bőrbe. Nemcsak eltünteti a bőrről az elhalt hámsejteket, de közben serkenti a vérkeringést, így javul a bőr oxigénellátása, a barnacukor pedig tápanyagokat juttat a szervezetbe.