Egyéb kategória

Egy falatnyi Spanyolország Budapesten – 3+1 tapasbár, amit meg kell ismernetek!

Kulináris giccsecske, ami felvillanyoz. A Föld és a tenger gyümölcseinek különleges kavalkádja. Lehet édes és sós egyszerre, szórakoztatóan pikáns, ugyanakkor simogatóan lágy. A tapasra igenis szükség van akkor, amikor gyülekeznek a viharfelhők. Tényleg: kevés olyan vidám, a legnehezebb időszakból is kimozgató kulináris élményt ajánlhatunk, mint egy vidám tapasozást. És a legjobb: ehhez nem is kell Spanyolországba utaznotok.
vous - 2015.11.24.
Egy falatnyi Spanyolország Budapesten – 3+1 tapasbár, amit meg kell ismernetek!

A tapas változatos előételek, falatkák és snackek gyűjtőneve, Spanyolország nemzeti eledele. Története legendás, több mese is kering róla. A legvalószínűbb verzió szerint fogadósoknak köszönhetjük ezt a finomságot. A tapa szó fedőt jelent, vendéglőkben úgy szolgálták fel, hogy kényerdarabot tettek a pohár vagy üveg tetejére, megelőzve azt, hogy bogarak kerüljenek a vendégek italába. Végül a fogadósok megunták az üres kenyér látványát, feltéttel kezdték felszolgálni.

Budapesten lassan minden nemzet konyhája megtalálható, miért pont a spanyol maradna ki? Interjút készítettem három tapasbárral. Három kérdésre kerestem a választ. Mik a különlegességek? Miért nyitottak pont Budapesten éttermet? És hogyan tapasozunk mi, magyarok? Egy biztos: a jó bor, a jó étel és a jókedv Spanyolországban összetartozik.

Szóval: viszlát, viharfelhők!

Padron

Készségesen segített nekem Marci, a Padron tulajdonosa. Októberben ünnepelték az étterem 2. születésnapját. Ahogy az interjúból is kiderült, igazán családias bárról van szó a Horánszky utcában, ami szeretettel várja vendégeit.

Mi az a specialitás, amit csak nálatok kóstolhatnak meg a vendégek?

Bár időnként fel-felbukkan Budapesten, de egyedül a mi kínálatunkban szerepel folyamatosan kedvenc tapánk, éttermünk névadója, a Pimientos de Padrón. Ennek a fogásnak az egyszerűségében rejlik a szépsége: olívaolajban kisütjük a pici zöld spanyol paprikákat, amit aztán Maldon sókristállyal meghintünk, és forrón tálalunk – a hirtelen felszabaduló illóolajok fantasztikus ízorgiát eredményeznek!

Vendégeink másik nagy kedvence a fügés mártással és cabrasajttal készült báránylapocka. A slágertapák közé tartoznak a tengeri fogásaink is, ezek jelentős része azonban rendszeresen változik, emiatt nem emelnék ki egyet sem – a tőkehal mellett jellemzően kíváló minőségű rákkal, tintahallal, szépiával és polippal dolgozunk. Végül a desszertek közül méltán híres a rozmaringos citromtortánk, amolyan „signature dish”-sé vált az elmúlt évek során.

Forrás:
Facebook/Padron

Miért nyitottatok éttermet Budapesten?

Már régóta kacérkodtam az étteremnyitás gondolatával, de nem akartam feladni a karrierem, és nem találtam olyan partnert, akinek megbíztam volna az üzleti és gasztronómiai érzékében egyaránt. Végül összeült a család, feltérképeztük a lehetőségeinket, és úgy döntöttünk, belevágunk!

Anyukám az egyetlen, akinek korábbi munkájából fakadóan volt némi vendéglátós tapasztalata, de ez is csak közvetett volt. Eszünkbe se jutott az alapanyagokon spórolni, hazai reprodukálással próbálkozni, emiatt szinte mindent Spanyolországból hozunk, így garantálva a folyamatos magas minőséget.

Ugyanide tartozik, hogy szerelemből csináljuk a helyet: mindig bent van minimum egy családtag, folyamatosan beszélgetünk a vendégeinkkel, tényleg érdekelnek minket a visszajelzések.

Hogyan tapasozunk mi, magyarok?

Pont ugyanúgy, mint a spanyolok, csak talán egy kicsit több kenyeret eszünk hozzá: szeretjük a változatos, tunkolós fogásokat, imádjuk a fűszeres ízeket, és nagyon szeretünk borozni/sörözni a jó ételek mellé. Valószínűleg sokan jártak az elmúlt években Spanyolországban, legalábbis a hozzánk betérők olyan magabiztossággal rendelnek, ami komoly tudást feltételez.

Az étteremről további információkat itt találtok.

Pata Negra

A Kálvin téren található bár kínálata olyan bőséges, hogy még a legtapasztaltabb tapasozók is kétségbeesve tudnának csak választani a hatalmas kínálatból. Facebook-oldaluk folyamatosan aktív, rövid időn belül válaszolnak minden felmerülő kérdésre.

Mi az a specialitás, amit csak nálatok kóstolhatnak meg a vendégek?

Sok olyan tapasunk van, amit imádnak a vendégeink. Az állandó klasszikusok mellett időről időre megújítjuk étlapunkat pár különlegességgel. A mostani étlapról kiemelkedő specialitásaink a bikafarok kacsamájmártással, a tejszínes laskagomba baconnel, a hideg marinált feketekagylósaláta és a tőkehal vizkajai módra.

A desszertek közül az olívaolajjal, pirítóssal és Maldon sóval tálalt csokoládénk és a málnavelős-édes morzsás maracujakrémünk a legkülönlegesebbek.

Forrás:
Facebook/Pata Negra

Miért nyitottatok éttermet Budapesten?

Sok-sok éve szenvedélyünk Spanyolország, imádjunk minden ízével, illatával és kulturális életével együtt. Tizenegy évvel ezelőtt azért nyitottunk spanyol éttermet – és azóta, immár hat éve még egyet –, mert szeretnénk megmutatni a budapesti közönségnek azt a sokszínűséget és vidámsággal teli életet és ízeket, amikkel Spanyolországban találkoztunk. Büszkék vagyunk rá, hogy mi lehetünk a spanyol konyha első számú nagykövetei a fővárosban.

Hogyan tapasozunk mi, magyarok?

A magyar közönség nagyon érdeklődő, nyitott és hálás. Minket is meglepett az a kísérletező kedv és lelkesedés, amellyel fogadtak minket tizenegy évvel ezelőtt. A vendégeink nagyra értékelik, hogy jó minőségű, eredeti spanyol alapanyagokkal dolgozunk, mindent megtéve azért, hogy az ételeinket kóstolva valóban Spanyolországban érezhessék magukat.

Rengeteg pozitív visszajelzést és bátorítást kapunk, amelyek megerősítik bennünk az érzést, hogy fontos, jó és nem utolsósorban finom dolgokat csinálunk. Ezek a visszajelzések arra ösztönöznek minket, hogy új dolgokba is bele merjünk vágni.

További információt itt találtok.

0,75 Bistro

Budapest szívében, a Bazilika melletti Sas utcában található a budai Palack borbár testvére, a Nullhetvenöt bistro. Bár itt inkább a boroknak van nagyobb szerepe, a vengédeknek nem kell éhesen távozniuk.

Mi az a specialitás, amit csak nálatok kóstolhatnak meg a vendégek?

Az alapanyagok minőségiek és hazai őstermelőktől származnak. Állandó bistro jellegű étlapunk évszakhoz illeszkedő chefajánlatokkal egészül ki, és minden hétköznap 11.45 és 15.00 között két- vagy háromfogásos ebédmenünk van. Specialitásunk, hogy minden csütörtökön tesztelésre hívjuk a vendégeinket, hetente más borsort lehet pontozni 1-10-ig. Minden héten egy szerencsés tesztelő megnyerheti aznap esti kedvenc borát.

Forrás:
Facebook/0.75 Bistro

Miért nyitottatok éttermet Budapesten?

A Budáról már jól ismert Palack borbár vezetői és tulajdonosai álmodtak egy nagyot és Nullhetvenöt néven megalkották a Palack nagytestvérét a Bazilika szomszédságában.

Hogyan tapasozunk mi, magyarok?

A magyarok jellemzően szeretnek enni, szeretnek kóstolni, szeretik az ízeket, a jó ételeket. Számunkra fontos, hogy ételeink minőségi és hazai alapanyagokból készüljenek. Kedveltek az őstermelőktől származó sajt- és sonkaválogatások, de a különböző krémeket is nagyon szeretik vendégeink. A tapasok, harapnivalók és borkorcsolyák könnyedek, illenek a borok és egy jó beszélgetés mellé.

A 0,75 Bistróról még több információt Facebook-oldalukon vagy a honlapjukon találtok.

Tapas a viharfelhők között

A cikket már megírtam, amikor szembejött velem: van egy tapasbár Budapesten, amely úgy űzi el a viharfelhőket, hogy közben ott ültök közvetlenül mellettük. A La Nube egy spanyol–magyar házaspár bárja, ahol a fenti bárokkal ellentétben alkoholt nem lehet kapni, viszont tapasokban nincs hiány.

Még több infóért kattintsatok a Facebook-oldalukra vagy a honlapjukra.

Ajánlott cikkek