„Ne nyeld le a rágót, mert hét évig a hasadban lesz” – mondják a felnőttek a gyerekeiknek. Biztos nem vagyok egyedül azzal, hogy néha bizony lenyelem a rágót. Szándékosan vagy véletlenül, teljesen mindegy. Most végre kiderült, mi történik, ha a rágógumi lecsúszik a torkunkon.
Gerry Mullin gyógyszerész professzor végre eloszlatta a tévhiteket arról, hogy hová kerül a rágó, ha lenyeljük. Kiderült, hogy a gumiszerű édességek egyes összetevőit lebontja a szervezetünk, míg másokat nem tudunk megemészteni. A Duke Medicine gasztroenterológusa, Nany McGreal arra hívta fel a figyelmet, hogy a gumi nem tud úgy feloldódni a szervezetben, mint a különböző magvak vagy a gyümölcsök héja.
Ezek után pedig feltehetnénk a kérdést, hogy ha a rágó mindenhova odaragad, levakarhatatlan a főiskolán a pad aljáról, akkor hogy lehet, hogy nem ragad a gyomrunkba, és marad ott akár évekig is. Mullin szerint a rágó szervezetből való kiürülésének folyamata valóban tovább tart, mint más ételeké, de általában simán átmegy a gyomrunkon.
Ezt okozza a szervezetben a rágózás
A rágó lenyelése akkor okozhat problémát, ha a belek össze vannak szűkülve, ilyenkor ugyanis a rágónak nagyon keskeny helyen kell átférnie, ami tapadása miatt sokkal nehezebb folyamat. Mullin szerint az, hogy a gyomrunkban marad a rágó akár évekig is, kicsit túlreagált „babona”. A rágózás ugyanis jótékony hatással van az egészségre. A rágás aktiválja a nyálmirigyeket, a nyál pedig semlegesíti a savakat. Emellett enyhíti a gyomorégést és elősegíti a jó emésztést.
Szóval a rágózás jó. Vagyis az lehet. Hiszen már kutatások is alátámasztják, hogy a rágózás segít koncentrálni, és 10 perc rágás után a szájból 100 millió baktériumot tud eltávolítani, a fogselyemhez hasonlóan.
Csak győződjetek meg róla, hogy cukormentes!
Ha pedig kíváncsiak vagytok arra, hogyan tudjátok természetes módon fehérré varázsolni a fogaitokat, kattintsatok ide!