Egyéb kategória

Ez történik veletek, ha pizzát esztek!

Imádjuk a pizzát, nem is csoda, viszont eddig az a kép élt bennünk, hogy egészségtelen. Tény, hogy nem tartozik a legegészségesebb ételek közé, de közel sem olyan rossz a helyzet, mint gondolnátok.
vous - 2015.10.17.
Ez történik veletek, ha pizzát esztek!

Egy szelet pizza mindig jólesik. Naptól, napszaktól és minden mástól függetlenül bármikor meg tudjuk enni. Arról nem is beszélve, hogy az esti macskajaj után ez a tökéletes ellenszer másnap hajnalban a legközelebbi pizzázóban. Anyukámtól rendszeresen hallom, hogy tele van szénhidráttal, egészségtelen, és amúgy is minek eszem. Részben igaza van, azt kell, hogy mondjam. DE! Nem annyira káros, mint ahogy azt gondoltuk. Lássuk, mi történik a szervezetünkben egy szelet pizza megevése után!

Forrás:
giphy.com

Egy mondhatni átlagos méretű pizzaszeletben 311 kalória van – hogy mennyi? –, de amint beleharapunk, máris aktiváljuk agyunk örömközpontját. Bár ahogy a legtöbb élelmiszernél lenni szokott, minél többet eszünk belőle, annál kevésbé okoz örömöt. Emellett a nyáltermelés is megindul a szánkban, és a nyál emésztőenzimeket tartalmaz. Ahogy lenyeltük a falatot, az enzimek elkezdik lebontani a pizzát. A pizza kérgével indul a folyamat, amelyből a felszabaduló glükózt üzemanyagként hasznosítja szervezetünk.

Forrás:
giphy.com

10-15 perc múlva a cukor már a véráramba kerül, megakadályozva a sajtból és a szalámiból származó zsír feloldódását. A zsírt több időbe is telik megemészteni, ezzel szemben a szénhidrátot viszonylag gyorsan sikerül lebontania a szervezetünknek. 15-20 perc múlva a szénhidrát is a véráramba kerül, majd a hasnyálmirigy inzulint bocsát ki, így a szervezet máris üzemanyagként használhatja a kapott táplálékot. 30 perc múlva pedig már elégedettek lehetünk, mivel ekkor emésztődik meg a zsír a szalámiból és a sajtból, és egyből a véráramba kerülnek.

Már 1 óránál tartunk, amikor a leptin hormon szintünk – ami a telítettségérzetért felelős az agyban – az egekben szárnyal, és teli hassal már úgy érezzük, hogy a világot is meghódítanánk. 3-4 órával később a vércukorszintünk visszaáll, és a ghrelin hormon miatt ismét éhesek leszünk. Ha lehet, a következő étkezés kevésbé legyen zsírban gazdag.

Mi a tanulság? Ha többnyire egészséges életmódot folytattok, akkor ez az egy szelet pizza nem a világvége. De ha olyan egészségügyi gondokkal küszködtök, mint a magas vérnyomás vagy más szívbetegségek, akkor nem a pizza lesz a legjobb választás ebédre.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.