Egyéb kategória

Meditáció vagy transzba esés – Melyiket ismeritek?

A meditáció és a transzba esés alapvetően két külön út, hogy megtapasztaljuk a tér- és időnélküliséget. A meditációk rendszeres gyakorlásával elérhető, hogy az öt érzékszervünktől elszakadva (látás, tapintás, ízlelés, hallás, szaglás) egy módosult tudatállapotba kerüljünk, és hogy befelé figyeljünk. Amíg a meditációnál az elme működését csökkentjük (lecsendesítjük), addig a transzba esésnél éppen az ellenkezőjét tesszük, az elme működését fokozzuk. Ezt egészen addig tesszük, hogy a révület állapotába kerüljünk, ahol legfőképpen a vizuális világ nyilvánul meg.

vous - 2015.10.07.
Meditáció vagy transzba esés – Melyiket ismeritek?

A meditáció rendszeres gyakorlásával – például a buddhista technikával – azokat az élményanyagokat dolgozzuk fel, amik a mából a múltba mutatnak. Ezáltal elérhetjük a megszületés és a meghalás pillanatát, amiben a fogantatástól számított kilenc hónap óriási terápiás jelleggel bír. A befelé figyelés, az elmélyülés az önmagunkhoz vezető út.

Transzba esésnél a cél nem ez, hanem hogy önmagunkból úgymond „kiessünk”. Valamit túlzásba viszünk. A meditációt egy elszigetelt helyzetben éljük meg, például a zennél 2-3 napig is egy meghatározott testtartásban, amíg a transznál csoportban, táncolva, zenére, kábítószer segítségével juthatunk látomásokhoz.

A meditációnak nincs konkrét célja, az egy állapot. Ellenben a transzállapot előidézésének mindig van célja.

Még az ókori görög királyok is a delphoi jósdába jártak háború idején, hogy a jósnőktől tanácsot kapjanak. A nők transzba estek (vulkáni gázok segítségével), akik a látomásaikat elmesélték a királynak.

A mexikói sámánok a peyote nevű kaktusz levét isszák, elkezdenek táncolni monoton zenére és jön a látomás. A sámánok fő feladata a híradás és a segítségnyújtás, gyógyítás volt. A közösség olyan tagjai ők, akik elődeiktől kapott képességeik révén kapcsolatot tudnak teremteni a közösség és a túlvilág között.

Sandra Ingerman Lélekvisszahívás című könyvében arról ír, hogy egy sámánutazás során kapott látomás (kép) világította rá, miszerint a trauma pillanatában (például autóbaleset, válás, haláleset) a lélek egy része lehasadhat és eltávozhat – így ezekben az esetekben a pszichoterápia olyan részeinkkel próbál dolgozni, amelyek nincsenek is jelen. A leszakadt lélekrészek visszahozását az ősi sámánok lélekvisszaszerző utazásaiban találta meg.

A módszer itthon is elérhető, de nem veszélytelen, hiszen a gyógyulást követően a feldolgozásnál és az integrálásnál is szükség lehet a tapasztalt gyógyító segítségére.

Forrás:
iStock

Önmagunktól kaphatunk választ

Ha sámánokkal szeretnénk találkozni, látomásokhoz szeretnénk jutni vagy gyógyulni vágyunk érdemes Peruba utazni az Amazonas vidékére. A szertartások során egy ayauhuasca nevű keserű növényi kivonatot fogyasztanak általában egy sámán irányítása alatt, aki gyakran énekkel segíti a tapasztalatok elérését, amihez a gyenge megvilágítás is hozzájárul. A transzállapotban önmagunktól kapjuk meg a választ. Az ayauhuasca fogyasztása után több órás mély hallucinációs élmények következnek, melyben kapcsolatba kerülnek a szellemvilággal és ennek során lehetővé válik a testi és lelki gyógyulás.

Nem veszélytelen az állapot, éppen ezért folyamatosan jelen van a vezető (általában több is), aki figyeli a csoportot. Általában a napfordulók idején szokták ezeket a rituálékat tartani. Szemben a meditációval, jógával – amit akár minden nap végezhetünk – a transz esetében évi négy alkalom az, ahol meghúznak egy vonalat, ennél gyakoribb transzállapot előidézése mentális károkat okozhat.

Mágikus bolygóhatások

Az asztrológiában a tudatmódosult állapotokért a Neptunusz és a Plútó felelősek. Akiknek hangsúlyos a két bolygó a horoszkópjukban, vagy a Nyilas, Halak, Skorpió jegyhatás erős, azok jobban vonzódhatnak a meditáció, transzba esés vagy a lélekgyógyászat egyéb területeihez illetve más okkult tudáshoz. A Neptunusz az érzékelést erősíti fel, különösen a képi látásmódot, az álmokat, a hallucinációkat. A Plútó pedig a mágikus pszichikai erejével a lélek legmélyebb szintjeire képes hatolni, ha gyógyító energiái a legmagasabb tudati szinten összpontosulnak.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.