Egyéb kategória

Win-win vagy lose-lose, más választás nincs

Egy párkapcsolat két ember hosszú távú szövetségét jelenti, és két ember sosem lehet teljesen egyforma. Bár a nézeteltérések szükségszerű velejárói a kapcsolatnak, a veszekedések, sérülések nem. De hogyan kezeljétek ezeket megfelelően?
vous - 2015.09.21.
Win-win vagy lose-lose, más választás nincs

A kezdeti szimbiotikus állapot, a rózsaszín köd elmúltával elő fognak kerülni olyan kérdések, amikben nem értetek maradéktalanul egyet a párotokkal. Ezek aztán konfliktusok forrásává alakulhatnak, veszekedéssé fajulhatnak, ahol könnyen megsérülhettek mindketten.

Tudom, hogy igazam van

Általános elképzelés, hogy egy vitát meg kell nyerni, meg kell győznötök a másikat a saját igazatokról.

A párkapcsolatban – egyébként minden más kapcsolatra is igaz ez – viszont amint „győzni” akartok, már veszítettetek is.

Ugyanis ha a csatát meg is nyeritek, a háborút nem: a vitában végül a párotok fölé kerekedhettek, de a kapcsolatotok ekkor biztosan sérül. Márpedig jó esetben a párkapcsolatotok fontosabb, mint a saját igazatok hajszolása. Ahhoz, hogy a konfliktus kimenetele win-win legyen, attitűdváltozásra van szükség.

Ez így nem oké

Forrás:
iStock

Az attitűdváltásban a legfontosabb dolog az elfogadás: fogadjátok el, sőt, örüljetek annak, hogy a párotokkal különböző a véleményetek. Éppen ezektől az eltérő nézőpontoktól, kérdésektől, eszmecseréktől tud fejlődni a kapcsolatotok, ettől lesz gazdagabb a közös életetek! A nézeteltérést ne konfliktusként fogjátok fel, hanem egyfajta feltárásnak, a szeretett másik lelkének alaposabb megismerésének.

Ehhez szükségetek lesz egy jó adag nyitottságra, arra, hogy a saját véleményetek sulykolása helyett valóban meghallgassátok a másikat is. Legyen vitatkozás helyett ez egy eszmecsere!

„Igen, de…”

Hasznos lehet, ha a szótáratokból törlitek a „de” szócskát, és az „és”-sel helyettesítitek. Hallgassátok meg a másik mondandóját, majd a jól megszokott „igen, de…” kezdetű mondat helyett mondjátok, hogy „igen, és…”, így mondjátok el a saját véleményeteket. Haladók megpróbálkozhatnak azzal is, hogy a másik meghallgatása után az „igen, a nézőpontodban nekem az tetszik, hogy… és szerintem…” bonyolultabb szerkezetet használják, azaz mindig találnak valami szimpatikus dolgot a másik véleményében is, amihez tudnak kapcsolódni.

Tartsátok tiszteletben egymást

Emellett mindenképpen tartsátok tiszteletben egymás érzelmeinek elfogadását. Ismerjétek fel és fogadjátok el a másik indulatait: legyen az szomorúság, félelem, düh vagy szorongás – ezeket ne kérdőjelezzétek meg, sőt, mondjátok is ki ezt a felismerést. Ha úgy kezditek, hogy „értem, hogy ez dühít téged…”, akkor egyrészt máris empatizáltok a másikkal, másrészt a párotoknak is lehetőséget adtok, hogy pontosítson, vagy bátrabban megnyíljon.

Lehet, hogy a kiabálás mögött nem is düh, hanem inkább félelem rejlik.

Konfliktus = tanulás

Valójában a másik nézőpontjának megismerése, eltérő vélemények egymással való megosztása egy tanulási folyamat. Tanuljátok ilyenkor a másik működését, beleláthattok az értékrendjébe, korábbi tapasztalataiba. Ha meglátjátok, hogy a konfliktus valójában egy lehetőség a tanulásra, akkor már el is jutottatok a célig, hiszen a közös tanulás mi más, ha nem win-win szituáció?

Két ember kell hozzá

Persze, ez nem csak rajtatok múlik, párotokkal közösen kell kialakítanotok ezt az érett vitakultúrát. Akár olvassátok el együtt ezt a cikket, és beszéljetek erről egy kávé mellett. A következő konfliktusnál lehet, hogy neki már rég kiment a fejéből, de ha te következetesen alkalmazod az attitűdváltást, elfogadó és nyitott módon közelítesz felé, akkor lassan ő is felismeri és hozzászokik az új módszerhez – főleg, ha tapasztalja annak áldásos hatásait is.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.