Egyéb kategória

Egy tervező, egy póló: Pistolpete Bags

A fehér póló önmagában is tökéletes, de egy kis rafinériával különleges ruhadarabbá válik. Úgy döntöttem, nem bízom a véletlenre: magyar tervezőket kerestem meg azzal, hogy tervezzenek át egy egyszerű fehér pólót „Pont ti” jeligére, miközben beszélgetek velük. A belvárosban egy babzsáküzlet felett található egy kicsi, de annál világosabb és barátságosabb műhely, ahol a Pistolpete táskák megálmodója, Bandula Aranka dolgozik. A kezei közül nemcsak zsákanyagból, de például csipkéből is születnek táskák.
vous - 2015.09.12.
Egy tervező, egy póló: Pistolpete Bags

Inspiráció a pólóhoz?

Saját, egyedileg készített darabjaimból merítettem. Imádok feldobni alapruhadarabokat, ezt a zsebfelvarrást többször elkövettem már, a nyugat-afrikai textilek színes kontrasztját imádom így hasznosítani.

Forrás:
Szabó Solya

A munkád elengedhetetlen kelléke?

Keresztmamámtól örökölt szabóollóm és varrócenti a nyakamban. Keresztanyukám szintén varrónő volt egy varrodában. A saját kezdeti lépéseim azonban abból indultak, hogy sokszor nem találtam az elképzelésemnek megfelelő ruhadarabot, táskát, ezért nekiálltam elkészíteni.

Egy jó reggeli a városban?

Sok remek hely van, azt gondolom, számomra legkedvesebb a Kristóf téri Fruccola. Pár éve szeretek odafigyelni arra, mit eszem, de inkább mértékletességre törekszem. Kávé mindenekelőtt. Úgy gondolom, egy jó reggeli meghatározója a napnak. Imádok ágyban reggelizni, ha valaki szerez a Jégbüfé mennyei kakaós/fahéjas csigájából, akkor maradok a paplan alatt.

Notesz vagy szövegszerkesztő?

Notesz, Moleskine és hatalmas skiccfüzetek, valamint ceruza! Papíron tervezek általában, de az ösztönös megérzéseim azok, amik azonnal elindítanak, így ha a textil megihlet, rajzolás nélkül is kiszabom a formát, és már varrom is össze.

Forrás:
Szabó Solya

Ikonod?

Konkrét ikonom nincs, divatházak közül az Hermés a favorit nálam, a kifinomultsága miatt. A barátaimra nézek fel, akik a tanult szakma ellenére egészen más hivatásba kezdtek, és boldog, sikeres emberek – sokat merítek belőlük.

Napi mantra?

Mindennap alkoss valamit!

Dizájn vagy praktikum?

Dizájn. Nem helyezném egyiket sem a másik elé, de a praktikum, azt gondolom, sokkal több tervezést igényel, legalábbis nálam. Az a „flow” élmény, amiben alkotok és ami ösztönösen visz, nem hagy időt arra, hogy a praktikumon gondolkodjak, hanem inkább a formát szeretném megalkotni. Természetesen, ha megszületik, és praktikus is, az pluszszerencse.

Forrás:
Szabó Solya

Amit senki nem gondolna rólad?

Általában nem vagyok megelégedve azokkal a táskákkal, amiket tervezek. Talán azért, mert a fejemben sok terv van, amit folyamatosan szeretnék valóra váltani. Egy átlagos napon két táska készül el, de mivel sokrétű a munkám, nincs két egyforma nap. Van, hogy csak tervezek, a másik nap fotózom, vagy a marketinggel bíbelődöm. Van, hogy az egyedi megrendelésekkel foglalkozom.

Az egyedi megrendelések esetében e-mailben vagy személyesen egyeztetünk. Először is az alapkérdésekre kell választ adni – forma, szín, méret és egy kis egyedi „trükk”. A férfiak gyorsabbak és jobbak a döntéshozatalban, ezért imádom őket, a nőket veszélyes a fantáziájukba engedni túlságosan.

Mivel közlekedsz?

Mostanában sokat sétálok, és elsősorban BKV. De mivel most festettek fel egy bringautat a lakásom mellett, így kacsingatok a bringa irányába.

Legutóbbi könyv/film, ami nagy hatással volt rád?

Niccoló Machiavelli: A Fejedelem című könyve. Bár a könyv politikai tanulmány, remekül elemzi a vezetői személyiségjegyeket, érinti a pszichológia területét, ami szintén kedvencem. A könyv megdöbbentő részletességgel írja le azokat az eszközöket, amiket egy fejedelemnek alkalmaznia kell célja elérése érdekében – legyen az hazugság vagy manipuláció.

Forrás:
Szabó Solya

Forrás:
Szabó Solya

Forrás:
Szabó Solya

Forrás:
Szabó Solya
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.