Egyéb kategória

Aranyérmet nyert egy magyar asztalos srác a szakmák olimpiáján

Annyi mindennek van világversenye, olimpiája, miért pont a szakmáknak ne lenne? A fiatal szakemberek megmérettetését WorldSkillsnek hívják, és idén São Paulóban rendezték. De ez még nem minden: a magyarok közül ketten is nagyon sikeresek voltak. László Attila bútorasztalos aranyérmet, míg Csongrádi Dávid ezüstérmet szerzett az informatikai hálózati rendszergazda kategóriában.
vous - 2015.08.20.
Aranyérmet nyert egy magyar asztalos srác a szakmák olimpiáján

László Attila világéletében pontosan tudta a választ a „mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre. Családjában az asztalosság apáról fiúra száll, két testvére is ebben a szakmában dolgozik. A versenyre két éven át készült, ami például azt jelenti, hogy a komódot, amivel aranyérmet nyert, nyolcszor (!) készítette el.

Egy ilyen versenyen a szabályok elképesztően szigorúak: mindenkinek pontosan annyi nyersanyag áll a rendelkezésére, amennyi a munkadarab elkészítéséhez kell. Javítás? Arra nincs lehetőség. Attila a fiókos komódszerű bútordarabot 22 óra alatt készítette el, a zsűri naponta értékelt. Külön nehézséget okozott, hogy a kiíráshoz képest még az utolsó pillanatban is változtattak. Szerencsére Attila nagyon pontosan dolgozik, folyamatosan mér, ellenőriz, és ezek a tulajdonságok kellettek is ahhoz, hogy nyerhessen.

Ne feledkezzünk meg Csongrádi Dávidról sem, aki informatikai hálózati rendszergazda kategóriában ezüstérmet szerzett. Ő már 2007 óta készült arra, hogy részt vehessen a világversenyen. A következőket kellett megoldania a négynapos verseny alatt:

  • Egy szabadszoftveres szerverre Linux alapon kellett vállalati számítástechnikai infrastruktúrát kiépítenie
  • Másnap a Microsoft Windows szerverét és klienseit alapul véve kellett ezt megtennie
  • Végül egy több telephelyes nagyvállalathoz kellett Cisco hálózati eszközökkel kiépíteni az infrastruktúrát
  • A zárónapon hibakeresési, hibaelhárítási feladatot kapott

A WordSkills világversenyen amúgy 63 ország több mint 1200 versenyzője mérte össze tudását 50 versenyszámban, Magyarországot 13 szakmában 14 fiatal szakember képviselte. Kiválósági érmet vett át a Zilahi Krisztián és Balázs Dávid alkotta mechatronikai csapat, Kunfalvi Melinda virágkötő és Mózer Gergely épületasztalos az 500 pont feletti teljesítményért. 2018-ban Budapesten rendezik meg a fiatal szakmunkások európai bajnokságát, a EuroSkills versenyt.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.