Egyéb kategória

Aranyérmet nyert egy magyar asztalos srác a szakmák olimpiáján

Annyi mindennek van világversenye, olimpiája, miért pont a szakmáknak ne lenne? A fiatal szakemberek megmérettetését WorldSkillsnek hívják, és idén São Paulóban rendezték. De ez még nem minden: a magyarok közül ketten is nagyon sikeresek voltak. László Attila bútorasztalos aranyérmet, míg Csongrádi Dávid ezüstérmet szerzett az informatikai hálózati rendszergazda kategóriában.
vous - 2015.08.20.
Aranyérmet nyert egy magyar asztalos srác a szakmák olimpiáján

László Attila világéletében pontosan tudta a választ a „mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre. Családjában az asztalosság apáról fiúra száll, két testvére is ebben a szakmában dolgozik. A versenyre két éven át készült, ami például azt jelenti, hogy a komódot, amivel aranyérmet nyert, nyolcszor (!) készítette el.

Egy ilyen versenyen a szabályok elképesztően szigorúak: mindenkinek pontosan annyi nyersanyag áll a rendelkezésére, amennyi a munkadarab elkészítéséhez kell. Javítás? Arra nincs lehetőség. Attila a fiókos komódszerű bútordarabot 22 óra alatt készítette el, a zsűri naponta értékelt. Külön nehézséget okozott, hogy a kiíráshoz képest még az utolsó pillanatban is változtattak. Szerencsére Attila nagyon pontosan dolgozik, folyamatosan mér, ellenőriz, és ezek a tulajdonságok kellettek is ahhoz, hogy nyerhessen.

Ne feledkezzünk meg Csongrádi Dávidról sem, aki informatikai hálózati rendszergazda kategóriában ezüstérmet szerzett. Ő már 2007 óta készült arra, hogy részt vehessen a világversenyen. A következőket kellett megoldania a négynapos verseny alatt:

  • Egy szabadszoftveres szerverre Linux alapon kellett vállalati számítástechnikai infrastruktúrát kiépítenie
  • Másnap a Microsoft Windows szerverét és klienseit alapul véve kellett ezt megtennie
  • Végül egy több telephelyes nagyvállalathoz kellett Cisco hálózati eszközökkel kiépíteni az infrastruktúrát
  • A zárónapon hibakeresési, hibaelhárítási feladatot kapott

A WordSkills világversenyen amúgy 63 ország több mint 1200 versenyzője mérte össze tudását 50 versenyszámban, Magyarországot 13 szakmában 14 fiatal szakember képviselte. Kiválósági érmet vett át a Zilahi Krisztián és Balázs Dávid alkotta mechatronikai csapat, Kunfalvi Melinda virágkötő és Mózer Gergely épületasztalos az 500 pont feletti teljesítményért. 2018-ban Budapesten rendezik meg a fiatal szakmunkások európai bajnokságát, a EuroSkills versenyt.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.