Egyéb kategória

Aranyérmet nyert egy magyar asztalos srác a szakmák olimpiáján

Annyi mindennek van világversenye, olimpiája, miért pont a szakmáknak ne lenne? A fiatal szakemberek megmérettetését WorldSkillsnek hívják, és idén São Paulóban rendezték. De ez még nem minden: a magyarok közül ketten is nagyon sikeresek voltak. László Attila bútorasztalos aranyérmet, míg Csongrádi Dávid ezüstérmet szerzett az informatikai hálózati rendszergazda kategóriában.
vous - 2015.08.20.
Aranyérmet nyert egy magyar asztalos srác a szakmák olimpiáján

László Attila világéletében pontosan tudta a választ a „mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre. Családjában az asztalosság apáról fiúra száll, két testvére is ebben a szakmában dolgozik. A versenyre két éven át készült, ami például azt jelenti, hogy a komódot, amivel aranyérmet nyert, nyolcszor (!) készítette el.

Egy ilyen versenyen a szabályok elképesztően szigorúak: mindenkinek pontosan annyi nyersanyag áll a rendelkezésére, amennyi a munkadarab elkészítéséhez kell. Javítás? Arra nincs lehetőség. Attila a fiókos komódszerű bútordarabot 22 óra alatt készítette el, a zsűri naponta értékelt. Külön nehézséget okozott, hogy a kiíráshoz képest még az utolsó pillanatban is változtattak. Szerencsére Attila nagyon pontosan dolgozik, folyamatosan mér, ellenőriz, és ezek a tulajdonságok kellettek is ahhoz, hogy nyerhessen.

Ne feledkezzünk meg Csongrádi Dávidról sem, aki informatikai hálózati rendszergazda kategóriában ezüstérmet szerzett. Ő már 2007 óta készült arra, hogy részt vehessen a világversenyen. A következőket kellett megoldania a négynapos verseny alatt:

  • Egy szabadszoftveres szerverre Linux alapon kellett vállalati számítástechnikai infrastruktúrát kiépítenie
  • Másnap a Microsoft Windows szerverét és klienseit alapul véve kellett ezt megtennie
  • Végül egy több telephelyes nagyvállalathoz kellett Cisco hálózati eszközökkel kiépíteni az infrastruktúrát
  • A zárónapon hibakeresési, hibaelhárítási feladatot kapott

A WordSkills világversenyen amúgy 63 ország több mint 1200 versenyzője mérte össze tudását 50 versenyszámban, Magyarországot 13 szakmában 14 fiatal szakember képviselte. Kiválósági érmet vett át a Zilahi Krisztián és Balázs Dávid alkotta mechatronikai csapat, Kunfalvi Melinda virágkötő és Mózer Gergely épületasztalos az 500 pont feletti teljesítményért. 2018-ban Budapesten rendezik meg a fiatal szakmunkások európai bajnokságát, a EuroSkills versenyt.

Ajánlott cikkek