Egyéb kategória

Most akkor pusztítja az alkohol az agysejteket, vagy sem?

A nagymamámon kívül nem igazán ismerek olyan embert, aki mondjuk megveti az alkoholt. Jó, nem is az, hogy megveti, hanem nem iszik, mert nincs szüksége rá, és nem is érti, mire való. Ó, nagyi, ha tudnád, mire való… Mindenesetre a kérdés az én mámoros pillanataimban is felvetődik: vajon mennyire leszek agyhalott másnap és az életem hátralevő részében?
vous - 2015.08.02.
Most akkor pusztítja az alkohol az agysejteket, vagy sem?

Ha alkoholt fogyasztunk, elveszítjük az érzéseink feletti kontrollt, elfelejtünk dolgokat, és legfőképp összevissza magyarázunk mindenről. Ezt a viselkedést pedig gyakran annak tulajdonítják, hogy az alkohol elpusztítja az agysejtjeinket. És olyat is hallani, hogy három pohár sör 10 000 agysejtet pusztít el. Biztos?
Egy kutatás szerint nem. Jó, azért ne örüljünk ennyire.

Az alkohol nagy mennyiségben tényleg nem tesz jót az agynak.

Sőt semmilyen szervünknek. Szóval ez nem azt jelenti, hogy most irány a kocsmába sörözni. Az igaz, hogy nem pusztítja el az agysejteket. És sajnos az is igaz, hogy ilyenkor bizony 86 milliárd agysejt és neuron károsodik, amik a kémiai üzeneteket továbbítják az agy és a test más részei között.

Az etil-alkohol – ami minden alkoholos italban megtalálható – elpusztítja a sejteket és a különböző mikroorganizmusokat, épp ezért olyan jó fertőtlenítőszer. Mikor alkoholt iszol, a szervezeted nem hagyja, hogy az etil-alkohol csak úgy szabadon kószáljon a testedben. Ehelyett a máj enzimjei először acetaldehiddé, majd acetáttá alakítják át, ami később vízzé és szén-dioxiddá válik, így kiürülve a szervezetből.

A St. Lous-i Washington Egyetem kutatói szerint az alkohol nem öli meg az agysejteket. Viszont a szervezetben történő információátadást nagyon is befolyásolja. Egészen pontosan, a kutatók kimutatták, hogy az alkohol hatására a neuronok receptorai olyan szteroidokat „gyártanak”, amik a memóriára nézve károsak.

Az alkoholistáknál jellemző betegség amúgy, hogy a neuronok elpusztulásának következtében agyi rendellenesség lép fel, az úgynevezett Wernicke–Korszakov-szindróma. Ebből kifolyólag pedig bizonyítékot kaptak tudósok arra, hogy a betegség kialakulása és a sejtek elhalása nem az alkohol, hanem a B1-vitamin és az alultápláltság miatt van.

Kép forrása: Pixabay

Ajánlott cikkek