Egyéb kategória

Ételek, melyeket a véletlennek köszönhetünk

Vehetnénk rögtön a tejet, de mégsem, hiszen a tej megkóstolása és az étrendbe való beillesztése megfigyelés útján történt. Anyatej, állatok teje – jó lehet az a felnőtteknek is. Akad azonban jó pár olyan étel, melyet csak és kizárólag egy fura véletlennek köszönhetünk. Jöjjenek tehát ezek, vagyis a „véletlen ételek” történetei!
vous - 2015.08.03.
Ételek, melyeket a véletlennek köszönhetünk

Jégkrém

Gondoltátok volna, hogy a jeges finomságot egy 11 éves kisfiúnak köszönhetjük? Frank Epperson 1905-ben egy este italporból szeretett volna üdítőt készíteni magának a teraszon. Azonban megunta, vagy valami fontosabb dolga akadt az üdítőkészítésnél, így otthagyta az italt, és benne a keverőpálcát. Mire másnap reggel kiment, a folyadék megfagyott, Frank pedig rájött, hogy ha a pohárkát a meleg víz alá tartja, a pálcánál fogva ki tudja húzni a jégtömböt és elnyalni, mint egy fagyit. Felfedezését 17 évvel később tárta a nyilvánosság elé, ami hatalmas sikert aratott, ezért „Epsicle Ice Pop” néven szabadalmaztatta, majd később gyerekei nyomására Popsicle-nek nevezte át. 

Chips

A fincsi rágcsát egy dühös embernek köszönhetjük. 1853-ban, egy Saratoga Springs-i étteremben egy vendég kiakadt, mert szerinte a szakács, George Crumot túl vastag és szottyos sült krumplit szolgált fel neki. A kelletlen vendég állítólag sorra küldte vissza az ételeket, mert semmi nem volt neki megfelelő. George-nak azonban elege lett, ezért hajszálvékonyra szelte fel a burgonyát, majd keményre sütötte és rengeteg sót szórt rá. Na, ezért az ételért már teljesen odavolt a vendég. A Saratoga Chips ezért rákerült az étlapra, később – sikere miatt – más éttermek is átvették, végül pedig a tömeggyártása is megkezdődött.

Corn Flakes

Forrás:
iStock

1898-ban WK Kellogg és testvére, dr. John Harvey Kellogg egy balesetnek köszönhetően előállították a kukoricapelyhet, miután megkíséreltek granolát (egészséges müzli) készíteni otthon. Miután rájöttek, hogy ez is finom, kicsit még kísérleteztek, hogy tökéletesítsék a találmányt, majd szabadalmaztatták a közkedvelt reggelit.

Sajt

A sajtot az egyik elképzelés szerint egy közel-keleti nomád fedezte fel, aki egy kis tejet tett el magának a nyeregtáskájába. Mikor elővette, azt látta, hogy a folyadékban szilárd darabok úszkálnak. Szerencsénkre megkóstolta az egyiket, és azt tapasztalta, hogy nagyon finom. De hogy lett a tejből sajt? A táskája állati gyomorból készült, ami ezért tartalmazta a rennin nevű enzimet, amely aludttejre és savóra választotta el a tejet. 

Ajánlott cikkek