Egyéb kategória

Ételek, melyeket a véletlennek köszönhetünk

Vehetnénk rögtön a tejet, de mégsem, hiszen a tej megkóstolása és az étrendbe való beillesztése megfigyelés útján történt. Anyatej, állatok teje – jó lehet az a felnőtteknek is. Akad azonban jó pár olyan étel, melyet csak és kizárólag egy fura véletlennek köszönhetünk. Jöjjenek tehát ezek, vagyis a „véletlen ételek” történetei!
vous - 2015.08.03.
Ételek, melyeket a véletlennek köszönhetünk

Jégkrém

Gondoltátok volna, hogy a jeges finomságot egy 11 éves kisfiúnak köszönhetjük? Frank Epperson 1905-ben egy este italporból szeretett volna üdítőt készíteni magának a teraszon. Azonban megunta, vagy valami fontosabb dolga akadt az üdítőkészítésnél, így otthagyta az italt, és benne a keverőpálcát. Mire másnap reggel kiment, a folyadék megfagyott, Frank pedig rájött, hogy ha a pohárkát a meleg víz alá tartja, a pálcánál fogva ki tudja húzni a jégtömböt és elnyalni, mint egy fagyit. Felfedezését 17 évvel később tárta a nyilvánosság elé, ami hatalmas sikert aratott, ezért „Epsicle Ice Pop” néven szabadalmaztatta, majd később gyerekei nyomására Popsicle-nek nevezte át. 

Chips

A fincsi rágcsát egy dühös embernek köszönhetjük. 1853-ban, egy Saratoga Springs-i étteremben egy vendég kiakadt, mert szerinte a szakács, George Crumot túl vastag és szottyos sült krumplit szolgált fel neki. A kelletlen vendég állítólag sorra küldte vissza az ételeket, mert semmi nem volt neki megfelelő. George-nak azonban elege lett, ezért hajszálvékonyra szelte fel a burgonyát, majd keményre sütötte és rengeteg sót szórt rá. Na, ezért az ételért már teljesen odavolt a vendég. A Saratoga Chips ezért rákerült az étlapra, később – sikere miatt – más éttermek is átvették, végül pedig a tömeggyártása is megkezdődött.

Corn Flakes

Forrás:
iStock

1898-ban WK Kellogg és testvére, dr. John Harvey Kellogg egy balesetnek köszönhetően előállították a kukoricapelyhet, miután megkíséreltek granolát (egészséges müzli) készíteni otthon. Miután rájöttek, hogy ez is finom, kicsit még kísérleteztek, hogy tökéletesítsék a találmányt, majd szabadalmaztatták a közkedvelt reggelit.

Sajt

A sajtot az egyik elképzelés szerint egy közel-keleti nomád fedezte fel, aki egy kis tejet tett el magának a nyeregtáskájába. Mikor elővette, azt látta, hogy a folyadékban szilárd darabok úszkálnak. Szerencsénkre megkóstolta az egyiket, és azt tapasztalta, hogy nagyon finom. De hogy lett a tejből sajt? A táskája állati gyomorból készült, ami ezért tartalmazta a rennin nevű enzimet, amely aludttejre és savóra választotta el a tejet. 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.