Egyéb kategória

Gyümölcs a múltból – Így nézett ki a görögdinnye 500 évvel ezelőtt

Ti gondoltátok volna, hogy néhány gyümölcs és zöldség már teljesen máshogy néz ki, mint 500 éve? Szerencsére a reneszánsz csendélet festményei bepillantást engednek a múltba, így láthatjuk, hogy milyen volt például a görögdinnye, mielőtt háziasították.

vous - 2015.07.31.
Gyümölcs a múltból – Így nézett ki a görögdinnye 500 évvel ezelőtt

Nézzétek csak, mi az ott az alsó sarokban! Ha még sosem láttatok ilyen görögdinnyét, akkor nem vagytok egyedül! Ez a 17. századi festmény, amit Giovanni Stanchi készített, olyan görögdinnyét ábrázol, amilyet a modern világ már nem is láthatott. Stanchi görögdinnyéje, ami 1645 és 1672 között készülhetett bepillantást enged abba, hogy milyen volt a dinnye, mielőtt örökre megváltozott a termesztése, amitől a gyümölcs teljesen átalakult – olvasható a vox.com-on.

James Nienhuis, egy kertészeti professzor ezt a festményt használja az egyetemen, hogy megtanítsa a hallgatóknak a gyümölcs termesztésének történelmét.

Jó móka elmenni a művészeti kiállításokra, múzeumokba és látni, hogy néztek ki a zöldségek 500 évvel ezelőtt.

Azt állítja, sok esetben ez az egyetlen esélye, hogy "belenézzen a múltba", mivel a zöldségeket és gyümölcsöket nem tudjuk több száz évig megőrizni.

Forrás:
http://www.thisiscolossal.com/

A görögdinnye eredetileg Afrikából származik, de később háziasították a Közel-Keleten és Dél-Európában is, ahol valószínűleg általánossá vált a kertekben és a piacokon már 1600 környékén. A régi görögdinnye, ami Stanchi képén is látható valószínűleg nagyon finom volt. 

De miben különbözik az akkori dinnye a mostanitól? 

Mi már a termesztett görögdinnyét ismertük meg, aminek fényes, vöröses színe van és a belsejében magok vannak. Mielőtt háziasították, a dinnyéből hiányzott likopin, amely megadta a vöröses színét. Persze mára már nem csak a  színe változott meg, olyan dinnyén is kísérleteznek, amiben nincsenek magok.

Mindenesetre érdekes lesz belegondolni, hogy milyen lesz a dinnye újabb 500 év múlva. Lehet, hogy ők is alig fognak majd ráismerni a mostani dinnyére, és a gyümölcsökről készült Insta-képeket fogják mutogatni az egyetemeken.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.