Egyéb kategória

Gyümölcs a múltból – Így nézett ki a görögdinnye 500 évvel ezelőtt

Ti gondoltátok volna, hogy néhány gyümölcs és zöldség már teljesen máshogy néz ki, mint 500 éve? Szerencsére a reneszánsz csendélet festményei bepillantást engednek a múltba, így láthatjuk, hogy milyen volt például a görögdinnye, mielőtt háziasították.

vous - 2015.07.31.
Gyümölcs a múltból – Így nézett ki a görögdinnye 500 évvel ezelőtt

Nézzétek csak, mi az ott az alsó sarokban! Ha még sosem láttatok ilyen görögdinnyét, akkor nem vagytok egyedül! Ez a 17. századi festmény, amit Giovanni Stanchi készített, olyan görögdinnyét ábrázol, amilyet a modern világ már nem is láthatott. Stanchi görögdinnyéje, ami 1645 és 1672 között készülhetett bepillantást enged abba, hogy milyen volt a dinnye, mielőtt örökre megváltozott a termesztése, amitől a gyümölcs teljesen átalakult – olvasható a vox.com-on.

James Nienhuis, egy kertészeti professzor ezt a festményt használja az egyetemen, hogy megtanítsa a hallgatóknak a gyümölcs termesztésének történelmét.

Jó móka elmenni a művészeti kiállításokra, múzeumokba és látni, hogy néztek ki a zöldségek 500 évvel ezelőtt.

Azt állítja, sok esetben ez az egyetlen esélye, hogy "belenézzen a múltba", mivel a zöldségeket és gyümölcsöket nem tudjuk több száz évig megőrizni.

Forrás:
http://www.thisiscolossal.com/

A görögdinnye eredetileg Afrikából származik, de később háziasították a Közel-Keleten és Dél-Európában is, ahol valószínűleg általánossá vált a kertekben és a piacokon már 1600 környékén. A régi görögdinnye, ami Stanchi képén is látható valószínűleg nagyon finom volt. 

De miben különbözik az akkori dinnye a mostanitól? 

Mi már a termesztett görögdinnyét ismertük meg, aminek fényes, vöröses színe van és a belsejében magok vannak. Mielőtt háziasították, a dinnyéből hiányzott likopin, amely megadta a vöröses színét. Persze mára már nem csak a  színe változott meg, olyan dinnyén is kísérleteznek, amiben nincsenek magok.

Mindenesetre érdekes lesz belegondolni, hogy milyen lesz a dinnye újabb 500 év múlva. Lehet, hogy ők is alig fognak majd ráismerni a mostani dinnyére, és a gyümölcsökről készült Insta-képeket fogják mutogatni az egyetemeken.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
Világ
A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
vous - 2022.08.17.

Jávor Pál neve magyarok milliói számára jelent egyet a mulatással, nótázással, szórakoztatással és magas szintű színészi játékkal. Pályája csúcsán – és talán még ma is – az emberek barátként tekintettek rá, mindenki akart magának egy szeletet a “Jávor Paliból”. Azonban a filmvászonról nem igazán lehetett megismerni a magyar bulvármédia első csillagát. Elhoztunk 10+1 tényt Jávor Pálról, amit még a legelvetemültebb rajongók sem biztos, hogy ismernek.

Otthon

Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
Otthon
Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
vous - 2022.09.29.

Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, amiért szeretjük. Az ősz is ilyen: ilyenkor leginkább az őszi színeket szoktuk kiemelni, valamint az őszi leveleket, terméseket, amik megalapozzák ennek az évszaknak a hangulatát. Sokan szeretik otthonukban is megjeleníteni az aktuális időszakot, ehhez pedig sok különböző dísztárgyat vehetünk igénybe. A díszgyertyák szintén nagyon sokat tesznek hozzá a kellemes, otthonos légkör kialakításához, az aktuális szezonnak megfelelően.