Világ

Nicsak, tényleg repül a bálna!

Reptettetek már bálnát? És óriásoktopuszt? Láttatok már repülő tehenet, kutyát vagy éppen vízilovat? Nagy-Britanniában ezen a hétvégén zajlik a Szent Anna Sárkányeregető Fesztivál, ahol a legkülönbözőbb lények emelkednek a levegőbe a tengerparton. Órákig tudnám nézegetni őket.
vous - 2015.07.25.
Nicsak, tényleg repül a bálna!

A sárkányeregetésnek megvannak egyébként a szabályai, amelyek nem csak ezekre a hatalmas példányokra vonatkoznak. Sárkányokból egyébként négyféle létezik: a kétzsinóros, a négyzsinóros, a paplan (2–4 zsinór) és az egyzsinóros sárkány. Az olcsó alaptípusok nem túl fejlett felépítésűek, maximum 4-5 trükkre képesek. A szakértők szerint nem érdemes a legalacsonyabb árkategóriás sárkányokat választani, mert örökre elvehetik a kedveteket a reptetéstől. Ami pedig – ezeket a képeket látva – elég nagy baj lennne. Hivatalos, profi sárkányröptető klub amúgy nem létezik, de kezdetben segítséget kaphattok a YouTube-videókból, a fórumokról és a lelkes röptetőktől is.

Kezdőként a következő szabályokat tartsátok be:
  • Nyílt terepet keressetek, ne legyen magasfeszültségű vezeték, autóút, vasúti sín a közelben
  • Álljatok a szélnek háttal
  • A sárkány legyen a széllel szemben
  • Ha jó a szélirány, a sárkány magától felemelkedik
  • Az erős szél jó lehet, a vihar már nem, viharban tilos a reptetés
  • Az eresztőzsinór legyen mindig feszes
  • A kezetekre vigyázzatok, ha a zsinór meghúzza a kezeteket vagy kicsúszik a kezeitek közül, annak csúnya vége lehet
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Hasznos kiegészítők a porszívódhoz
Otthon
Hasznos kiegészítők a porszívódhoz
vous - 2023.05.22.
Vettél egy porszívót és szeretnéd a maximumot kihozni belőle? Ezesetben lehet, hogy szükséges lesz pár kiegészítőre, amit a csomagolás nem tartalmazott. Az alábbiakban felsorolunk néhány fontos porszívó tartozékot, amelyek segítenek a hatékony és alapos takarításban: