Világ

Nicsak, tényleg repül a bálna!

Reptettetek már bálnát? És óriásoktopuszt? Láttatok már repülő tehenet, kutyát vagy éppen vízilovat? Nagy-Britanniában ezen a hétvégén zajlik a Szent Anna Sárkányeregető Fesztivál, ahol a legkülönbözőbb lények emelkednek a levegőbe a tengerparton. Órákig tudnám nézegetni őket.
vous - 2015.07.25.
Nicsak, tényleg repül a bálna!

A sárkányeregetésnek megvannak egyébként a szabályai, amelyek nem csak ezekre a hatalmas példányokra vonatkoznak. Sárkányokból egyébként négyféle létezik: a kétzsinóros, a négyzsinóros, a paplan (2–4 zsinór) és az egyzsinóros sárkány. Az olcsó alaptípusok nem túl fejlett felépítésűek, maximum 4-5 trükkre képesek. A szakértők szerint nem érdemes a legalacsonyabb árkategóriás sárkányokat választani, mert örökre elvehetik a kedveteket a reptetéstől. Ami pedig – ezeket a képeket látva – elég nagy baj lennne. Hivatalos, profi sárkányröptető klub amúgy nem létezik, de kezdetben segítséget kaphattok a YouTube-videókból, a fórumokról és a lelkes röptetőktől is.

Kezdőként a következő szabályokat tartsátok be:
  • Nyílt terepet keressetek, ne legyen magasfeszültségű vezeték, autóút, vasúti sín a közelben
  • Álljatok a szélnek háttal
  • A sárkány legyen a széllel szemben
  • Ha jó a szélirány, a sárkány magától felemelkedik
  • Az erős szél jó lehet, a vihar már nem, viharban tilos a reptetés
  • Az eresztőzsinór legyen mindig feszes
  • A kezetekre vigyázzatok, ha a zsinór meghúzza a kezeteket vagy kicsúszik a kezeitek közül, annak csúnya vége lehet
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!