Lélek

Tízmillió pocsékba ment nap

Kapkodás, izgulás, lehetetlen logisztika az idővel, feladatokkal. Erőforrás és energia-gazdálkodás kudarca. Roncsolódó párkapcsolatok. Üvöltözés a gyerekkel. Remegő végtagok, izomfájdalmak. Kimerülés, kialvatlanság. 
vous - 2015.07.20.
Tízmillió pocsékba ment nap

Dióhéjban, kezdésként, íme néhány fogalom a munkahelyi stressz hatásairól.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) adatai szerint több mint tízmillió napot hiányoztunk tavaly a munkahelyi stressz miatt. Így a munkahelyi hiányzások 50–60 százaléka, vagyis több mint tízmillió keresőképtelen nap a munkahelyi stresszre és annak káros egészségi következményeire vezethető vissza hazánkban. Tízmillió nap, ami elveszett, ami betegséggel telt. Fül- és fogfájással, gyomorgörccsel, allergiás megbetegedésekkel, fülzúgással, idegrendszeri panaszokkal, nem alvással. Ezek a „tünetbetegségek” pedig csak a jéghegy csúcsa, hiszen a tartós stressz – és most a munkahelyi stresszről beszélünk – ennél komolyabb és veszélyesebb betegségeket is okozhat.

Daganatos megbetegedéseket, szív- és keringési problémákat, vagy rámehet a pajzsmirigy, amely a szervezet egyik legérzékenyebb stresszmérő műszere.

Egy 2013-as felmérés szerint a pszichoszociális kockázatok a munkavállalók legalább egynegyedét érintik, ugyanakkor egy korábbi, 2006-os tanulmány szerint a munkahelyi felsővezetők fele véli úgy, hogy vezetői munkája során az alá beosztott munkatársak egyikének sem kellett vagy kell jelenleg munkahelyi stressz miatt egészségi problémával küzdenie. 
Vagyis a munkahelyi stressz kérdését messze alábecsülik a valós problémánál. Éppen azok legyintenek rá, akiknek a legnagyobb hatása lehetne a pozitív változásban, hiszen szervezeti, strukturális kérdésekben döntési jogkörrel bírnak.

Időbeosztás, amikor nem játék a magánélet

Néha például egyetlen tollvonással lehetne megelőzni vagy megszüntetni a stresszt, hatékonyabb lehetne az emberi erőforrásokkal való gazdálkodás. Gyengédebb, emberi oldaláról jobban támogatott a munkatársak erejének kiaknázása. Elfogadóbb lehetne a munkáltató az egyéni problémák számbavételénél és így minimálisra csökkenhetne azoknak a görcsöknek a száma, amelyek miatt a munkavállaló belebetegszik abba, hogy adott körülmények, időbeosztás mentén kell dolgoznia. Sokszor erején felül, a végletekig kimerülve.

Megéri – nem éri?

Pedig ahogy látható, gazdaságilag hosszú távon nem célravezető a stresszes munkahely, munkahelyi légkör fenntartása, mert akár akarja, akár nem akarja a dolgozó, a szervezete megálljt parancsol. Menekülni kezd a lehetetlen elvárások elől, és betegszabadságra megy, amely beláthatatlan terheket ró az „egészséges” dolgozóra, ő is menekülni kezd, a munka pedig áll, nem halad, nem hatékony a termelés, határidők csúsznak el, ennek pedig nagyon is kézzelfogható anyagi következményei lehetnek.

A „Egészséges munkahelyek – Kezeljük a stresszt!” kampánya éppen erre hívja fel a figyelmet: a munkahelyi stressz nem megfelelő kezelése miatt Magyarországon éves szinten megközelítőleg 440 milliárd forint nagyságrendű érték vész el. Ezt nem kell magyarázni.

Ajánlott cikkek