Világ

Tudtátok, hogy a bálnák is úgy szeretnek, mint mi?

Nagyon édes, hogy ezek a hatalmas testű állatok, akik a nagy sós vizek mélyébe csalogatják zsákmányaikat, hogy elejtsék őket, mekkora szívvel rendelkeznek. Nem a szó szoros értelmében.
vous - 2015.07.08.
Tudtátok, hogy a bálnák is úgy szeretnek, mint mi?

Most már bánhatjuk, hogy annyi ámbrás cet életét elvettük, mert bármennyire is hihetetlen, fájt nekik. A BBC-n olvastam, hogy egy kutatás során, amiben 20 cetcsalád életét követték nyomon 3500 órán keresztül, felfedezték, hogy ők is olyan életmódot folytatnak, mint mi, emberek; és nagyon erős érzelmi kötelék van közöttük. Ugyanis akár háromgenerációs cetcsalád is együtt élhet, s ez már így volt akkor is, mikor a bálnavadászat a virágkorát élte.

Elképesztő, hogy milyen intelligensek, a nőstények képesek felismerni, hogy ki a közelebbi és távolabbi rokonuk, és ha együtt vannak, nem távolodnak el egymástól több mint egy kilométernél. Összetartanak, segítik egymást, akár a zsákmányelejtésben, akár másban, és arra is emlékeznek még hosszabb idő után is, hogy melyikükkel mit csináltak együtt. Ez azért tényleg elképesztően hasonlít az emberek családmodelljére, nem?

Döbbenetes az is, hogy mennyi minden kiderülhet 3500 óra megfigyelés alatt. A dán dr. Shane Gero, aki csapatával vizsgálta a ceteket, azt is elmondta, hogy képzeljük el, az emberi kötődésekről mennyi minden derülhetne ki ennyi idő alatt, ha megfigyelnénk bizonyos családokat.

Engem nagyon izgat a téma, ti mit szóltok hozzá? 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.