Világ

Tudtátok, hogy a bálnák is úgy szeretnek, mint mi?

Nagyon édes, hogy ezek a hatalmas testű állatok, akik a nagy sós vizek mélyébe csalogatják zsákmányaikat, hogy elejtsék őket, mekkora szívvel rendelkeznek. Nem a szó szoros értelmében.
vous - 2015.07.08.
Tudtátok, hogy a bálnák is úgy szeretnek, mint mi?

Most már bánhatjuk, hogy annyi ámbrás cet életét elvettük, mert bármennyire is hihetetlen, fájt nekik. A BBC-n olvastam, hogy egy kutatás során, amiben 20 cetcsalád életét követték nyomon 3500 órán keresztül, felfedezték, hogy ők is olyan életmódot folytatnak, mint mi, emberek; és nagyon erős érzelmi kötelék van közöttük. Ugyanis akár háromgenerációs cetcsalád is együtt élhet, s ez már így volt akkor is, mikor a bálnavadászat a virágkorát élte.

Elképesztő, hogy milyen intelligensek, a nőstények képesek felismerni, hogy ki a közelebbi és távolabbi rokonuk, és ha együtt vannak, nem távolodnak el egymástól több mint egy kilométernél. Összetartanak, segítik egymást, akár a zsákmányelejtésben, akár másban, és arra is emlékeznek még hosszabb idő után is, hogy melyikükkel mit csináltak együtt. Ez azért tényleg elképesztően hasonlít az emberek családmodelljére, nem?

Döbbenetes az is, hogy mennyi minden kiderülhet 3500 óra megfigyelés alatt. A dán dr. Shane Gero, aki csapatával vizsgálta a ceteket, azt is elmondta, hogy képzeljük el, az emberi kötődésekről mennyi minden derülhetne ki ennyi idő alatt, ha megfigyelnénk bizonyos családokat.

Engem nagyon izgat a téma, ti mit szóltok hozzá? 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szemétszedés Világnapja
Világ
Szemétszedés Világnapja
vous - 2023.09.18.
Ausztrál kezdeményezésre lett a szeptember harmadik szombatja globálisan a Szemétszedés világnapja, “Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” mottóval. Ehhez csatlakoztak az ország több pontján a szcientológia önkéntes lelkészek, akiknél már hagyomány, hogy ezen a napon az egyházuk épületének környékén és egyéb helyeken szemetet szednek.

Otthon

Egyszeri és megismételhetetlen: Így teheted egyedivé otthonod!
Otthon
Egyszeri és megismételhetetlen: Így teheted egyedivé otthonod!
vous - 2023.09.19.
Az otthonunk az egyik legfontosabb pont az életünkben. Ez az a hely, ahol fesztelenül jól érezhetjük magunkat, ahol néhanapján szomorúak vagyunk és ahol komfortra és biztonságra lelhetünk. Sokan a lakberendezés során is a kényelmes megoldásokat keresik, azonban azt senki nem szeretné, ha úgy nézne ki az otthona, mintha egy népszerű bútoráruház katalógusának egyik oldala.