A vendéglátás területén számos munkakör létezik, az álláskeresők a https://kaposvarallas.hu/allasok/vendeglatas linken is sokféle lehetőséggel találkozhatnak. A vendéglátás szerkezetét tekintve kettős funkciót lát el: egyrészt az ételek, és az italok előállítása révén termelői-ipari, másrészt az elkészült termékek (ételek, italok) felszolgálása miatt szolgáltatói feladatai is vannak.
A vendéglátóipar története a múltba messzire nyúlik vissza, már az ókori civilizációkban is voltak nyomai a különböző fogadóknak vagy éttermeknek.
A vendéglátásnak számos feladata van:
A vendéglátóhelyek, az ételt-italt felszolgáló szórakozóhelyek működtetésében résztvevők a szakácsok, a pincérek, a pultosok, az üzletvezetők, a baristák, a pohárszedők, a konyhai kisegítők.
Vendéglátós állást betöltve kétféle karriert lehet befutni: az érintett vagy dolgozhat egyre nívósabb helyeken, vagy pedig ugyanott, de egyre magasabb pozícióban. Gyakran fordul elő, hogy a legnagyobb sztárséfek is krumplipucolással kezdik a karrierjüket, ahogy tapasztalat az is, hogy a legjobb pultfőnökök is azokból nőnek ki, akik már megtapasztalták a munka valamennyi oldalát.
Ha egy képzeletbeli rangsort akarnánk felállítani, akkor annak az alján a kisegítők találhatóak, felettük állnak a pultosok és a pincérek, a tetején a sztárséfek és cukrászok, a bartenderek, és az üzletvezetők.
Léteznek szakképesítést igénylő munkák, hiszen jogszabályok írják elő, hogy az adott vendéglátóhelyeken milyen szakképzettséggel rendelkezők dolgozhatnak. Nem minden munkakör igényel azonban komolyabb végzettséget: gyakori, hogy már magukban az álláshirdetésekben is jelzik, hogy vállalják a betanítást.
Így aztán bárki, aki akarja, kipróbálhatja magát ezen a területen pályakezdőként is, természetesen egy tapasztalatokkal rendelkező gyors felszolgáló vagy megbízható szakács ma már kincset ér – amit egyre inkább meg is fizetnek a munkaadók.
A vendéglátás területén is csak az tud érvényesülni, és sikeres lenni, aki teljes odaadással végzi a munkáját. Egy vendéglátós szereti az embereket, vérbeli házigazda, strapabíró munkaerő, aki fizikailag és mentálisan is terhelhető.
Cserébe a nehézségekért azonban a munka változatos: nincs két ugyanolyan unalmas, monoton nap.