Egyéb kategória

Somlói galuska, egy halhatatlan klasszikus

Vaníliás vagy éppen csokis krémmel az igazi? A tejszínhabból sok kell rá, vagy csak egy kevés? Mazsolával vagy anélkül szól az eredeti recept? Számos kérdés övezi ezt a hagyományos desszertet, ami megalkotása óta a legnépszerűbb hazai sütemények között foglal helyet. Sokan egyféle piskótából készítik, mások esküsznek arra, hogy a kakaós, vaníliás és diós piskóta szentháromsága nélkül vétek nekifogni. Cikkünkben utánajárunk, hogy kinek köszönhetjük ezt az édes-krémes finomságot, és honnan lehet szert tenni rá néhány kattintással.
vous - 2023.09.29.
Somlói galuska, egy halhatatlan klasszikus

Kicsit sem homályos eredet

Az ételek eredettörténetén szinte mindig össze szoktak veszi annak kutatói, általában több nézőpont feszül egymásnak, természetesen mindegyik hihető és bizonyítható, éppen ezért rendkívül könnyű elveszni közöttük. Kevés olyan étel van, amelynek ismert a pontos eredete, az egyik ilyen éppen a somlói galuska.

Egy főpincér és egy cukrászmester barátsága

A történet a múltba repít minket, a méltán híres Gundel étterem főpincéréhez, Gollerits Károlyhoz. Az 1950-es években támadt egy gondolat, melyben szerepel háromféle piskóta (kakaós, diós és vaníliás), krém (vaníliás és csokis), tejszínhab és mazsola. Igen ám, de az ötletből még nem lesz desszert, hacsak nincs a főpincérnek egy remek barátja, egyben kollégája, aki elkészíti a „gasztronómiai műalkotást”. Mindenki nagy szerencséjére Szőcs József Béla cukrászmester volt olyan nagyvonalú, hogy rögvest nekilátott, és megalkotta a három féle piskótából készült, krémes öntettel leöntött, fenséges édességet.

És ami utána következett

Gyors és mindent elsöprő siker lett a jutalma, az étterem étlapján állandó jelenlét, majd az 1958-as brüsszeli világkiállításon szakmai díjazás. A többit már ismerjük, hiszen egyik cukrászdától a másikig terjedt a hír, majd a recept is, és máig jelen van minden valamire való süteményezős hely kínálatában. 2014-ben az ország tortájának alapját a somlói galuska adta, 2017-ben pedig világrekord méretű somlói galuska készült Fóton.

A legjobb hírt a végére hagytuk: ha épp nincs a közelben cukrászda, az Interfood kínálatából ebéd utáni desszertnek ezt a finomságot is megrendelhetjük. Az Interfood ételfutára házhoz viszi a kiválasztott ebédet, mindehhez pedig csak néhány kattintás szükséges!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Közösen kutatja a Velencei-tó helyzetét és lehetőségeit a Kodolányi Egyetem és a HÖOK
Világ
Közösen kutatja a Velencei-tó helyzetét és lehetőségeit a Kodolányi Egyetem és a HÖOK
vous - 2025.06.12.
Tudományos együttműködést indított a Velencei-tóért a Kodolányi János Egyetem és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). A több kutatást és tudományos vizsgálatot is magába foglaló kezdeményezés célja, hogy átfogó turisztikai, szociológiai és demográfiai képet adjon a Velencei-tó térségének helyzetéről. A részleteket sajtótájékoztató keretében ismertette Domokos Tamás, a Kodolányi Egyetem elnöke és Budai Marcell, a HÖOK sajtófőnöke Székesfehérváron, az felsőoktatási intézmény székhelyén.

Otthon

Az új generációs villanykapcsolók: stílus és funkcionalitás találkozása
Otthon
Az új generációs villanykapcsolók: stílus és funkcionalitás találkozása
vous - 2025.06.21.
Gondolkodtál már azon, mennyire befolyásolhatja otthonod hangulatát egy olyan egyszerű részlet, mint egy villanykapcsoló? Noha apró részletként tűnhet fel, a dizájn és a minőség jelentős hatással lehet a mindennapjaidra.