Az ételek eredettörténetén szinte mindig össze szoktak veszi annak kutatói, általában több nézőpont feszül egymásnak, természetesen mindegyik hihető és bizonyítható, éppen ezért rendkívül könnyű elveszni közöttük. Kevés olyan étel van, amelynek ismert a pontos eredete, az egyik ilyen éppen a somlói galuska.
A történet a múltba repít minket, a méltán híres Gundel étterem főpincéréhez, Gollerits Károlyhoz. Az 1950-es években támadt egy gondolat, melyben szerepel háromféle piskóta (kakaós, diós és vaníliás), krém (vaníliás és csokis), tejszínhab és mazsola. Igen ám, de az ötletből még nem lesz desszert, hacsak nincs a főpincérnek egy remek barátja, egyben kollégája, aki elkészíti a „gasztronómiai műalkotást”. Mindenki nagy szerencséjére Szőcs József Béla cukrászmester volt olyan nagyvonalú, hogy rögvest nekilátott, és megalkotta a három féle piskótából készült, krémes öntettel leöntött, fenséges édességet.
Gyors és mindent elsöprő siker lett a jutalma, az étterem étlapján állandó jelenlét, majd az 1958-as brüsszeli világkiállításon szakmai díjazás. A többit már ismerjük, hiszen egyik cukrászdától a másikig terjedt a hír, majd a recept is, és máig jelen van minden valamire való süteményezős hely kínálatában. 2014-ben az ország tortájának alapját a somlói galuska adta, 2017-ben pedig világrekord méretű somlói galuska készült Fóton.
A legjobb hírt a végére hagytuk: ha épp nincs a közelben cukrászda, az Interfood kínálatából ebéd utáni desszertnek ezt a finomságot is megrendelhetjük. Az Interfood ételfutára házhoz viszi a kiválasztott ebédet, mindehhez pedig csak néhány kattintás szükséges!