Test

Mit érdemes tudni a foltos hajhullásról?

Az alopecia areata, vagyis a foltos hajhullás az esetek többségében egy kis méretű kopasz folttal kezdődik a hajas fejbőrön, azonban érintheti egyéb testszőrzet területét is. Például a szakáll, a szempilla vagy a szemöldök területét.
vous - 2023.03.16.
Mit érdemes tudni a foltos hajhullásról?

Természetesen a foltok száma és mérete egyénenként változhat, ráadásul a betegség lefolyásától is függ. Előfordulhat, hogy csupán érményi méretű a kopasz folt, de szaporodhat is. Az esetek körülbelül 5 százalékában az egész hajzat elvesztésére is sor kerülhet. Továbbá kihullhat a teljes testszőrzet is. Az esetek 10-20 százalékában a körmöket is érintheti ez a probléma, és apró pontszerű „szurkáltság” alakul ki. A tünetek jelentkezése esetén érdemes szakemberhez fordulni, és időpontot foglalni a Belvárosi Orvosi Centrumba.

Miért alakul ki a foltos hajhullás? Elpusztulnak a hajhagymák?

Mindkét nemnél, bármely életkorban megjelenhet a foltos hajhullás. A hátterében általában autoimmun folyamatok vannak, amelyeknek az a lényege, hogy valamilyen ismeretlen oknál fogva a szervezet immunrendszere megtámadja a saját sejtjeit. Ebben az esetben a támadás a hajhagymák ellen irányul, amelynek következménye a hajhullás. A jó hír az, hogy ebben az esetben a hajhagymák nem pusztulnak el, ezáltal megfelelő kezeléssel elérhető, hogy új hajszálak nőjenek.

A foltos hajhullás hátterében nem igazolódik szervi betegség, azonban jelentős lelki megterheléssel jár, amit nem szabad elhanyagolni. Továbbá fontos megemlíteni, hogy azoknál a betegeknél, akik foltos hajhullástól szenvednek, nagyobb eséllyel alakulhat ki más autoimmun betegség, például pajzsmirigybetegség.

Vannak olyan módszerek, amelyekkel el lehet érni a haj visszanövését

A bőrgyógyászok az alapos fejbőrvizsgálatot és a beteg kikérdezését követően egyszerűen felállítják a diagnózist. Amennyiben szükség van rá, további kivizsgálásokat is kérnek annak érdekében, hogy kiderüljön, hogy áll-e egyéb betegség a hajhullás hátterében.

Jelenleg nem ismert olyan gyógyszer, amely meg tudná szüntetni a foltos hajhullás okát. Azonban vannak olyan módszerek, amelyekkel el lehet érni a haj visszanövését. Amennyiben ezek a módszerek hatástalannak bizonyulnak, gyógyszeres kezelésre is sor kerülhet. Azonban ebben az esetben mindenképpen mérlegelni kell a beteg igényeit és a lehetséges mellékhatásokat.

A DFC kezelés immunválaszt vált ki a bőrben

Érdemes megemlíteni a DFC kezelést, amely immunválaszt vált ki a bőrben. Ennek köszönhetően módosul az autoimmun folyamat, amely felelős a hajhullásért. Ennek a folyamatnak köszönhetően elérhető a hajszál növekedése. Így javítható a foltos hajhullás állapota.

Sajnos jelenleg a foltos hajhullás kezelésére kevés hatékony módszer áll rendelkezésünkre, azonban számos olyan gyógyszer áll kipróbálás alatt, amelyek a kutatási fázisban jó eredményeket értek el. Szóval a jövőben lehet számítani előrelépésre ezen a területen is.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.