Egyéb kategória

Milyen papír kéztörlők és papír kéztörlő adagolók vannak?

Ma már számos papír kéztörlő változattal találkozhatunk a piacon, és így természetesen a papír kéztörlő adagolók típusainak száma is jelentősen megnőtt. Ebben a cikkünkben megnézzük, hogy milyenekkel találkozhatunk, és melyiket miért érdemes használni.
vous - 2023.04.17.
Milyen papír kéztörlők és papír kéztörlő adagolók vannak?

Hajtogatott papír kéztörlők és papír kéztörlő adagolók

Ahogy a nevük is utal rá, először is a valamilyen módon összehajtott kéztörlőkről lesz szó. Ha megnézzük például az Alpha-Dent-Higiénia Kft. papír kéztörlő adagolóit, akkor láthatjuk, hogy ezekhez is számos típus áll rendelkezésre. Ahogy egyébként a következő bekezdésben ismertetett tekercses kivitelben gyártottakhoz is. Mégis ezeknél sokkal több altípusról beszélhetünk.

Kaphatóak 1 vagy 2 rétegű változatban is a hajtogatott papírok, alapanyagukat tekintve készülhetnek 100% cellulózból, kevert cellulózból, de akár 100%-ban újrahasznosított alapanyagból is.

A hajtástípusokat tekintve van “V” hajtású, ami gyakorlatilag a félbehajtást jelenti. Ennél alapvetően elég nagy a lapméret, így ügyelnünk kell rá, hogy a megfelelő adagolót válasszuk a termékekhez.

Ezzel szemben a “Z” hajtogatott változat esetén már három részben hajtott papírról van szó, így akár keskenyebb adagolókhoz is ideális választást jelentenek. Hátrányuk viszont a “V” típushoz képest, hogy a hajtás miatt egy egységcsomagban kevesebb darab fér el, így magasabb a szállítási és tárolási költsége.

Ez a két legelterjedtebb típus, de ezenkívül van még három, a “C”, “M” és a “W”. Ezek közül a “C” már elavultnak minősül, a másik kettő esetén pedig a lapok nincsenek egymásba hajtva. Ezzel elég nehézkessé válik a használatuk, nagyobb esély van a pazarlásra, és az egységcsomagjaik is drágábbak, így sokkal gazdaságtalanabb a használatuk.

Forrás: Canva

A tekercses papír kéztörlők és adagolóik

Kétféle alváltozatot különböztetünk meg a tekercses papír kéztörlők esetén. Az egyik a maggal ellátott, a másik a mag nélküli változat. Előbbit kívülről tekerhetjük le, míg az utóbbit akár belülről is adagolhatjuk.

Természetesen egy maggal ellátottat is mag nélkülivé változtathatunk, ha kivesszük a belső magot. De ha eleve mag nélkülit választunk, annak több előnye is van. Nem kell bajlódnunk a karton belső mag eltávolításával. A gyártó pedig több papírt fel tud tekerni adott méretre.

Vannak 14 és 19 cm-es kéztörlőkhöz készült belső adagolók is, melyek a nyílásnál tépőfogakkal vannak ellátva. Egy olcsó változatról van szó, emellett nagyon egyszerűen használhatóak is. Viszont hátrányuk, hogy a nyilvános mosdókba elhelyezve könnyen pazarlás történhet.

Ennek elkerülése végett fejlesztették ki a pontadagolásos adagolókat. Ezek hasonlóak az előzőhöz, ugyanúgy a tekercs belsejéből húzzuk ki a papírt. Azonban itt egy szűkített nyílás van elhelyezve. Ennek köszönhetően a perforációnál elszakad a papírtörlő, így laponként adagolhatóvá válik.

Automata és autocut adagolók

Ezek perforáció nélküli tekercsekkel dolgoznak, és vágókést használnak. Így automatikusan adagolják a méretre szabott kéztörlő papírt.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.