Egyéb kategória

Megoldás a szerelést igénylő és költséges betonacél kiváltására

A beton az egyik leggyakrabban használt építőanyag a világon, ugyanis nemcsak kiváló tulajdonságokkal bír, de szinte bárhol rendelkezésre áll valamennyi összetevője.
vous - 2023.02.15.
Megoldás a szerelést igénylő és költséges betonacél kiváltására

Nagy szilárdságú, ellenálló, változatos formájú és akár vízálló szerkezetek is építhetők belőle. A megerősítésére, a húzó- és hajlítószilárdság növelése érdekében általánosan használt betonacélok helyét egyre több projektben veszik át az olcsóbb és könnyebb, szerelést nem igénylő műanyag, karbon- és üvegszálak. Megkönnyítik a házilagos kivitelezést is, hiszen sem szakembert nem igényelnek, sem komoly logisztikát.

A betonozási munkák és a betonacél háló helyettesítése

Betonacél hálót a beton előnyös tulajdonságainak növelésére és a beton repedezése ellen használunk már régóta, azonban hátrányai miatt egyre inkább előtérbe kerülnek más, alternatív megoldások. A Beton Booster ArmoTec szálerősítésű beton kiváló opciót jelent, hiszen a statikai makroszálak betonba keverésével kiváltható a betonacél háló használata, ami jelentősen meggyorsítja és olcsóbbá teszi a kivitelezést.

Azoknál a betonszerkezeteknél, ahol a betonacélnak statikai, önhordó szerepe nincs, jó megoldás lehet a szálerősítés, egyrészt mert kisebb súlyt jelent, másrészt mert tárolása, szállítása lényegesen egyszerűbb, olcsóbb, és a szerelése sem olyan munkaigényes, mint a betonacélnak. Használatával az acélháló szerkezetbe történő helytelen beépítéséből eredő korrodálódás is elkerülhető, és előállítása a környezetre is kisebb terhelést jelent. 

Erős kompozit beton makroszálakkal

A beton erősítésére szolgáló, bordázott polipropilén makroszálak számos előnnyel rendelkeznek:

  • A kompozit beton sokkal olcsóbb, mint a hagyományos vasbeton.
  • A makroszál súlya a betonacél töredéke, mindössze 5-10%-a.
  • Bedolgozása lényegesen egyszerűbb, ezáltal csökkenti a munkafolyamat élőmunkaigényét, így jelentős költséget takarít meg, valamint csökkenti a hibázás esélyét. A betonacél hálót szakszerűen kell a betonba helyezni, különben a korrózió elérheti a betonvasakat, ami statikai problémákhoz vezethet.
  • Szállítási költsége minimális, akár személyautóval vagy futárral is házhoz szállíttatható, nem igényel előkészületeket, szervezést és a tároláshoz jelentős helyet. 

Adj esélyt az új technológiának!

Sokak számára talán nehéz lehet a többszáz éves betonozási hagyományokat hátrahagyva egy új technológiának esélyt adni, azonban a betonozási munkák leegyszerűsítése és a költségcsökkentés talán meggyőző érvek. 

A makroszál-erősítésű beton alkalmas könnyűszerkezetes épületek lemezalapjainak kivitelezésére, valamint járdák, gépkocsibeállók, aljzat- és térbetonok, szerelőbetonok, kis- és nagyterhelésű padlózatok, talajon fekvő lépcsők építésére. Házilagos kivitelezésnél is egyszerűsíti a munkát, manuális, gépi és betonmixerben történő betonkeveréshez is használható.

Tegyél egy próbát, élj az egyszerűbb betonozás lehetőségével és spórolj pénzt valami hasznosabb dologra!

Ajánlott cikkek