Egyéb kategória

Kóstolj, hogy élvezd!

Csipegetős típus vagyok, ami az evési stílusomat illeti. A salátákat is azért szeretem, mert abban sokféle íz van, így egyesével tudok ízlelni, illetve kedvem szerint párosítani két falatot. Egészen tegnapig nem is tudtam, hogy ez miért is jó dolog.
vous - 2015.06.28.
Kóstolj, hogy élvezd!

A Mantrában járva ugyanis a fali táblán megakadt a tekintetem egy közelgő eseményen, amire rá is kérdeztem, mert nagyon furdalta az oldalamat a kíváncsiság. Arról volt szó, hogy 30, valódi alapanyagokból készült kivonatot ízlelnek a résztvevők, és megpróbálják azokat felismerni. Ugyanis – ki hitte volna – az ízfelismerés gyakorlás kérdése, ahogy a bornál is.

Őszintén: én azért nem szeretem az olyan ömlesztett kajákat, mint a hamburger, mert annyira „egyben”  jönnek az ízek, hogy egy beazonosíthatatlan íztömeget kapok. Jó, persze, azért sem bírom a hamburgerezést, mert képtelen vagyok jól nevelt módon enni. Igazából nem is értem, hogy tudja az ember akkorára nyitni a száját.

A Mantrában szerzett tapasztalatok alapján azonban tegnap este nekiálltunk a párommal igazi házi hambit csinálni. Készítés közben persze kíváncsiságból és csak azért is belekóstoltam mindenbe. Meglepett például, hogy a nyers húsban mennyire nem érzem, hogy van fokhagyma, pedig nem sajnáltuk belőle. Megízleltem külön a szószt, bekaptam egy ubit, hagymaszeletet, húspogiból egy csipetnyit, szóval mindent külön. A végeredmény megdöbbentő volt: a kész hamburger evése közben sokkal jobban be tudtam azonosítani a megbújó ízeket, mint valaha.

Szerintem hasznos. És élvezetes. Hiszen nem mindegy, hogy betolod a kaját sebtiben, „szinte érzéketlenül”, vagy érzel mindent, és élvezel minden egyes falatot. Nemcsak ételben, hanem borban, és bizony kávéban is. Mert a kávé sem keserű, százféle összetevő adja csodás ízét.

Ajánlott cikkek